РБ отказаха коалиция само с ГЕРБ, искат и Патриотите в кабинета

Според тях само така ще се формира стабилно мнозинство
Обновена: 28 окт 2014 17:46 | 28 окт 2014 14:09,
116
РБ отказаха коалиция само с ГЕРБ, искат и Патриотите в кабинета
Снимка: БТА

Реформаторският блок отказа на ГЕРБ двупартийна коалиция на малцинството и поиска и Патриотичният фронт да подпише коалиционно споразумение за влизане в бъдещото правителство. Това обявиха Радан Кънев и Меглена Кунева след двучасово заседание на съюза в парламента.

Още по темата
Според тях само така ще се формира стабилно мнозинство.

По-рано след разговори с лидерите на всички групи в Народното събрание без „Атака” лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че единственият вариант за съставяне на кабинет е правителство на малцинството с коалиция между ГЕРБ и Реформаторския блок.

След срещата Патриотите обявиха, че остават на старата си позиция – не искат участие в кабинета, но са готови да го подкрепят отстрани чрез подпис под програма за стабилно управление. 

Реформаторският блок поддържа усилието за сформиране на мнозинство и управление в трипартиен формат – ГЕРБ, Реформаторският блок и ПФ, обяви след срещата Радан Кънев. Групата на Реформаторите се е обединила единодушно около това становище. Блокът настоява и за трипартийни преговори, защото разговорите в днешния 7-членен формат били само консултативни. Реформаторите изразиха и готовност да проведат поотделно преговори с ГЕРБ и с Патриотичния фронт.

Меглена Кунева обяви, че решението за коалиция между ГЕРБ и Реформаторите не отговаря на това, към което се стреми Блокът – дясноцентристко мнозинство. „Реформаторският блок няма да е пречка за съставяне на дясноцентристко правителство, но смята, че то трябва да е достатъчно стабилно”, каза лидерът на ДБГ.

И Кунева, и Кънев бяха категорични, че позицията на Реформаторите не е променена, и дадоха да се разбере, че има проблеми в отношенията между ГЕРБ и Патриотичния фронт.  Меглена Кунева обясни, че след последната среща на лидерите на РБ и Бойко Борисов миналата седмица в Блока са живели с идеята, че са част от мнозинство.  „Днес ситуацията беше различна и не заради нас. Ние държим на позицията си и искаме да я доведем докрай. Промяната беше настъпила в Патриотичния фронт и ГЕРБ, не зная защо се е случило”, каза тя.

„Очевидно е, че има известно изостряне на отношенията между ГЕРБ и Патриотичния фронт”, каза и Радан Кънев. Той се пошегува и че богатата вътрешна коалиционна култура на Реформаторите може да е много полезна в настоящия момент.

„Това, което казваме, е, че най вероятно ще има трипартийно правителство”, отвърна Кънев на въпроса позицията им означава ли, че кабинет няма да има.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още по темата: Bulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
2
 
4
 
! Отговори
дори Живков преди 9 години
Абе толкова ли няма вече силни мъже в Държавата, че погледнете се на кого оставихте да ни решава съдбите?! Може ли такова нещо?! Очевидно е, че Никой не иска да поеме Отговорност и затова ги бутат тези?!...А те пък Горките си мислят, че вече са придобили нужните качества за издигане в йерархията на Комсомола... ?!?!Няма ли Силни хора вече: погледнете - Линкълн, Кенеди, Ленин, Ганди, Чърчил, Рузвелт, дори Хитлер... и Живков...
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей, ама никой не иска да носи отговорност бе. Вземайте се в ръце щото вашта ***.ка!
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Онзи приятел на снимката знае на къде да си ориентира политическата ориентация.
46
5
 
6
 
! Отговори
Hiter преди 9 години
Къде е Сидер Ага? Да не пише с Пеевски нов законопроект? 1-то нещо в новият парламент е отхвърлянето на законопроекта на Пеевски. няма значение дали е добър или лош. Важното е да има реваншизъм както се изразяваше Тиквун Велики.
45
8
 
2
 
! Отговори
:))) преди 9 години
А Бойко Борисов за N-ти път ще бъде първа политическа сила и дано този път узреят главите на избирателите.--------------------Яко фанатизирано изказване/ мнение! :))) От типът на радикалните вярващи /мохамедани, християни, .... герберасти/ , т.с от простолюдието! Мозък нема, само сляпа вяра!!!! :)))) Характерно е за физкултурници, миято глава служи единствено за равновесие!!!!
44
0
 
9
 
! Отговори
Нищожества преди 9 години
Махленката от Плевен с късоумното продажно нищожество ес. Просто красота.
43
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 46. Ок, реформаторите не участват и мутрата пада. И после? ..... Не ти ли се струва, че идват нови избори, на които първа политическа сила ще е ДПС и тогава ще ядем един голям Доган.
42
1
 
4
 
! Отговори
бай Петко преди 9 години
До Бат Петко 35Уточнение към всички четящи: Това е друг, "малък Петко" !
41
2
 
5
 
! Отговори
да да ама не!! преди 9 години
Кофти *** /като нарицателно!/Мнозина няма да видят НС след броени месеци.А Бойко Борисов за N-ти път ще бъде първа политическа сила и дано този път узреят главите на избирателите.Политиците са в патова ситуация . Само Народа ще оправи бъкиите
40
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каква коалиция с РБ и ДПС, какви 5 лева, ще бъдат свалени на секундата, ако се прегърнат с ГЕРБ. Не разбраха ли герберите, че народът не иска турци да го управляват. Откъде на къде противоконституционната и етническа партия в РБ ще се качи на власт?
39
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дясно-центристка коалиция ГЕРБ, РБ и Патриотичен фронт, с премиер - Иван Костов!
38
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
другарки и другари - пълно щастие няма никъде.
37
2
 
8
 
! Отговори
МВ преди 9 години
Ако ще говорят за стабилно мнозинство като аритметика, то съвсем не е така, защото депутатите от ДПС, които са склонни да подкрепят правителство на малцинството (дори съставено само от ГЕРБ) са 38 и са железни, а РБ и ПФ са 42 и не се знае докога, така че излиза парламентарното 38 е повече от 42.
36
7
 
12
 
! Отговори
власт на евромафията преди 9 години
Мафиотския фронт + Мафиотски блок + ГЕРБ мафия + ДПС мафия
35
10
 
10
 
! Отговори
БОСТАН преди 9 години
Току що и Радан и Кунева казаха ......ТЦЪ!!!!!!!!!!!!!Сал един Б О С Т А Н остана ...... Честито и горчиво за влюбените!!! ЦИЛИВАЙТЕ СЕ....
34
6
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Хайде бе ,искахте власт,толкова много я искахте че ни проглушихте ушите цяла година.Треперехте да се докопате до властта,на какви ли глупости не се нагледахме,на какви ли изпълнения,на високопарни приказки колко сте умни,морални,интелигентни а тези които не мислят като вас прости,селяни,***.Хайде г-жи и г-да интелигентни сега да ви видим,управлявайте,нали това искахте,хайде че нямаме тъпрение да ви гледаме сеира.
33
3
 
11
 
! Отговори
Хм... преди 9 години
Същност днешната ситуация по съставяне на правителство ясно показва, че в БГ няма лидери! Истинският лидер се проявява точно в критичните моменти! А в сегашната ситуация наблюдаваме едни консуматори на властта, но не и личности, не и лидери, а много страхове в псевдо водачите на БГ! пп. наистина изпитвам погнуса към тея !
32
10
 
19
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 9 години
РЕФОРМАТОРИ ВНИМАВАЙТЕ МНОГО, ГЕРБ НЕ СА ЗА ВЯРВАНЕ. ТЕ СА МАФИОТКА ПАРТИЯ И МИСЛЯТ САМО КАК ДА КРАДАТ.
31
4
 
10
 
! Отговори
Хм... преди 9 години
Властта не е ли права и задължения? Ехе, останаха само задълженията и вече всеки бега! За ГЕРБ под подразбиране Властта е сочене с пръст, т.с командване и привилегии останалото сначале е изтрито от програмите им! :))) Сегиз се тързи някой с когото да си измият ръцете след скорошният им бъдещ провал! ГЕРБ са неуверени и има защо!!!!
30
7
 
19
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Зад...позицията на Реформаторите прозира...сянката на Костофф.Хитрата политическа лисица,която дърпа конците на Раданчо е...прав.Ако успеят да вкарат в правителството и...патриотите,то ще се...бетонира за поне пълен мандат,което ще възстанови частично изгубените позиции на...десните.Да,ама Валерката не е...десен,ами е бесен,че ще бъде...използван и изплют;друго е да стоиш отстрани и да се...плюнчиш.