Борисов иска да спаси "Южен поток"

Премиерът научил за решението на Путин от новините
Обновена: 3 дек 2014 10:06 | 3 дек 2014 09:42, Камелия Цветанова
261
Борисов иска да спаси "Южен поток"
Снимка: архив Булфото

Премиерът Бойко Борисов поиска от парламента подкрепата му, за да опита да спаси проекта „Южен поток“, след като на 1 декември руският президент Владимир Путин обяви, че слага край на газопровода, защото не е получил разрешение от България за строителството му и дори постави под въпрос суверенитета на страната ни.

Пред депутатите Борисов призна, че е научил от новините за решението на Путин, което беше съобщено в столицата на Турция.

Още по темата
Борисов заяви също, че не знае колко би била печалбата от проекта, защото няма достъп до договорите за „Южен поток“ и дали наистина твърдението на руския президент, че ще са 400 милиона евро на година, е вярно.

Въпреки това Борисов призова депутатите да му дадат възможност и да има подкрепата им зад гърба си да опита да спаси проекта, ако наистина е толкова изгоден и ще има печалба от по 400 милиона евро на година.

Борисов се ангажира да представи позицията, която ще заеме днес Народното събрание по време на срещите си на високо ниво утре в Брюксел.

Той се оплака, че „Южен поток“ е минал през различни етапи, а и дори настоящoто правителство не може да види договори за проекта.

„Не знам предишните управляващи дали са ги чели, Орешарски ми каза, че не ги е чел, на нас не ни се дават и предлагат парламентът да ни възложи да ги вземем, ако трябва силово“, настоя Борисов.

Според него, ако наистина печалбата е по 400 милиона евро на година, тогава за година и половина ще се изплати вложението от страната ни за строителството, което е разчетено на 1,5 милиарда евро.

„Аз съм чул, но не мога да прочета, защото не ни се дават договорите, колко и от коя година ще имаме печалба, ако някой знае да ми посочи къде да го прочета“, добави Борисов.

Той се ангажира да постави пред Гърция въпроса дали евентуално газопроводът през Турция ще минава и оттам.

„Същият руски газ Гърция не знам как ще го пусне, без да се приеме третият енергиен пакет на Брюксел, и ще искам тя да каже дали ще пусне тръбата“, заяви премиерът и добави, че България е лоялен член на ЕС и заради това и предишният премиер Пламен Орешарски спря дейностите по проекта, докато не се постигне одобрение от Брюксел.

„Така че ние ще искаме отговор в Брюксел от Гърция, защото не би било честно само България да отстоява европейските принципи“, настоя той.

„Аз не приемам от Турция да ми се говори за суверенитета на България, когато сме подписали договор с ЕС, сме приели и техните правила“, заяви Борисов.

Според него партиите в България имат право да питат за проекта и Русия, и ЕС.

Бойко Борисов посочи, че ако тръбите минат директно през Турция, Украйна след време няма да е байпас, а и транзитът през България, от който печелим, ще спре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
E нали бат боц преди две години се хвалеше ,че като построим южен поток ще има пари за пенсии и детски надбавки,сега пък нямал договорите,тоя вярно е шезофреник
120
3
 
22
 
! Отговори
митов преди 9 години
Преди 7 години, ние избрахме да сме част от ЕС. Така че ,логично трябва да следваме общата политика , а това,че ние си имаме слаби политици, си е наш проблем и никой не ни е виновен.Путин си следва руските цели и ще търси страни,които могат да вземат решения сходни с неговите интереси. Ако изтървем и този проект,просто трябва тотално да сменим политическата класа в България и да настояваме за АБСОЛЮТНО всички привилегии като член на ЕС без никакви отстъпки! Стига ние сме плащали сметката!
119
1
 
23
 
! Отговори
до 139 преди 9 години
Добре си наредил глупостите, които си написал, но нещо си се объркал и не си разбрал.Сега имаме надупване на САЩ и ЕU срещу нищо - срещу дружеско потупване по рамото.А това, което си описал ако беше вярно, поне щеше да е надупване срещу сериозни пари.Пиши още, упражнявай се и като ти уври мозъка, може и да престанеш да мислиш с категориите на *** на американски ***.
118
0
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Искал да спасява с какво бе Боце може би ще поканиш артистите от " Спасители на плажа" четох някъде ,че Памелчето искала да се занимава с политика.
117
0
 
19
 
! Отговори
тцЪ преди 9 години
Боци, бате - като разписва договора, що не гледа? Сега "не сме видели финансов план". Ми да си гледал и да си го поискал навреме, а не да се оправдаваш за пореден път. И ти си една п**ка неземна, както всички "бивши" ***, дето ***, ама от власт не се отказват.
116
0
 
23
 
! Отговори
Берлин преди 9 години
"Според него, ако наистина печалбата е по 400 милиона евро на година, тогава за година и половина ще се изплати вложението от страната ни за строителството, което е разчетено на 1,5 милиарда евро."Това изречение е за в рамка и на стената. :)))
115
0
 
22
 
! Отговори
зеленчук преди 9 години
Как няма да иска да го спасява, като сега ще трябва да отговаря пред тези които взеха заем за да го строят, платиха си комисионните а сега трябва да връщат парите без да са спечелили нищо. Не само, че ще иска да го спасява ами и глави ще хвърчат в най-скоро време. Вие се сетете от къде е заема...
114
14
 
5
 
! Отговори
Leon преди 9 години
На Бойко ще кажа това което е казал Левски на Каравелов. "Бай Либене дочувам, че ти и оная лудетина Ботьова сте решили да докарате миризливия казашки ботуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките."
113
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
съд за всички Бг политици и дано Господ ги накаже
112
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
>Не сме народ! Не сме народ, а ***,пак ще кажа и с това ще да свърша; Петко Р. Славейков
111
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бочко, какво ще спасяваш бе? Путин каза край. Това не ти ли е достъчно да схванеш, че вратата хлопна. Сега гледай като започнат искове срещу България от Италия, Унгария, Австрия, Сърбия. Дупе да ни е яко. Ти и твоята крадлива шайка ще се ометете.
110
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бойко Борисов посочи, че ако тръбите минат директно през Турция, Украйна след време няма да е байпас, а и транзитът през България, от който печелим, ще спре.Eeee, най-после прозря истината ББ. Но след дъжд- качулка.!
109
0
 
27
 
! Отговори
Yakov преди 9 години
Няма договор, няма тефтерчета, няма пари за здравеопазване, няма пари за образование, няма, няма, няма..............държава. Има само мошеници политици и некадърни управляващи които мислят само за *** си, не за народа си!
108
24
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българя спокоино може да настани Американски едрени ракети.Ако много знае Русия.Тогава Руснаците 6те подскачат до небето.И във ЕС сме и във НАТО сме.Така че товае абсолутно възможно,стига да поиска гн Борисов.Несме през 1877 година.
107
13
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Товаса червени Доганови и Стани6еви номера на Путин че 6тял да спре ужен поток,нали 6те видите.Бензиностанця без клиенти е ни6то.Така че Боико несе тревожи.100 години ниги повтарят вече ДС.
106
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Искаме си потока!!!
105
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С или без Южен поток, ние газ пак ще ползваме. С единствената разлика че без Южен поток ще трябва да плащаме на Гърция и Турция транзитни такси.
104
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
сега за да е по-голям "краха на Путин" ще купувате руски газ с турска надценка. Елементарните хора заслужават само тоягата
103
0
 
33
 
! Отговори
С.С.С.Р преди 9 години
Така че ние ще искаме отговор в Брюксел от Гърция, защото не би било честно само България да отстоява европейските принципи, настоя той. - Ами Бочко , ти сега ли разбра , че сме единствените в ЕС които вярват в дядо Коледа ? Нито Австрия , нито Унгария , нито Италия , нито и Сърбия е*ават Ес за нещо , а си гледат ИНТЕРЕСА !
102
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нали до вчера Бойко беше един от най-големите противници на Южен поток, защо днес е тръгнал да го спасява?