Борисов иска да спаси "Южен поток"

Премиерът научил за решението на Путин от новините
Обновена: 3 дек 2014 10:06 | 3 дек 2014 09:42, Камелия Цветанова
261
Борисов иска да спаси "Южен поток"
Снимка: архив Булфото

Премиерът Бойко Борисов поиска от парламента подкрепата му, за да опита да спаси проекта „Южен поток“, след като на 1 декември руският президент Владимир Путин обяви, че слага край на газопровода, защото не е получил разрешение от България за строителството му и дори постави под въпрос суверенитета на страната ни.

Пред депутатите Борисов призна, че е научил от новините за решението на Путин, което беше съобщено в столицата на Турция.

Още по темата
Борисов заяви също, че не знае колко би била печалбата от проекта, защото няма достъп до договорите за „Южен поток“ и дали наистина твърдението на руския президент, че ще са 400 милиона евро на година, е вярно.

Въпреки това Борисов призова депутатите да му дадат възможност и да има подкрепата им зад гърба си да опита да спаси проекта, ако наистина е толкова изгоден и ще има печалба от по 400 милиона евро на година.

Борисов се ангажира да представи позицията, която ще заеме днес Народното събрание по време на срещите си на високо ниво утре в Брюксел.

Той се оплака, че „Южен поток“ е минал през различни етапи, а и дори настоящoто правителство не може да види договори за проекта.

„Не знам предишните управляващи дали са ги чели, Орешарски ми каза, че не ги е чел, на нас не ни се дават и предлагат парламентът да ни възложи да ги вземем, ако трябва силово“, настоя Борисов.

Според него, ако наистина печалбата е по 400 милиона евро на година, тогава за година и половина ще се изплати вложението от страната ни за строителството, което е разчетено на 1,5 милиарда евро.

„Аз съм чул, но не мога да прочета, защото не ни се дават договорите, колко и от коя година ще имаме печалба, ако някой знае да ми посочи къде да го прочета“, добави Борисов.

Той се ангажира да постави пред Гърция въпроса дали евентуално газопроводът през Турция ще минава и оттам.

„Същият руски газ Гърция не знам как ще го пусне, без да се приеме третият енергиен пакет на Брюксел, и ще искам тя да каже дали ще пусне тръбата“, заяви премиерът и добави, че България е лоялен член на ЕС и заради това и предишният премиер Пламен Орешарски спря дейностите по проекта, докато не се постигне одобрение от Брюксел.

„Така че ние ще искаме отговор в Брюксел от Гърция, защото не би било честно само България да отстоява европейските принципи“, настоя той.

„Аз не приемам от Турция да ми се говори за суверенитета на България, когато сме подписали договор с ЕС, сме приели и техните правила“, заяви Борисов.

Според него партиите в България имат право да питат за проекта и Русия, и ЕС.

Бойко Борисов посочи, че ако тръбите минат директно през Турция, Украйна след време няма да е байпас, а и транзитът през България, от който печелим, ще спре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
2
 
12
 
! Отговори
бг преди 9 години
Бойко Борисов защо не каже на френските,белгииските и германските сатанински наполеонови *** да си закрият АЕЦ-овете?
140
1
 
10
 
! Отговори
ген.Луков преди 9 години
Абе тия от Парламента вършат ли въобще някаква работа,или се събират само на мухабет и си правят екскурзий по света?
139
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Южен поток е по-изгоден за България от газ и конектори през Украйна, Румъния, Турция или Гърция. Русия също има интерес вместо да плаща на посредници.
138
4
 
18
 
! Отговори
Ваня преди 9 години
Ну, "братушки", сосите *** теперь. А газ покупайте у Меркель. Пришла расплата за ваше предательство, пришла расплата за вашу неблагодарность, пришла расплата за то, что вы забыли, кто вас спас от турок.
137
0
 
14
 
! Отговори
Николай преди 9 години
Топ страни да действат в противоречие с интересите им:1-во място - със сигурност, Украйна2-3 място се борят България и Франция))
136
0
 
7
 
! Отговори
Николай преди 9 години
ТОП стран, поступающих вопреки своим интересам:1 место - безусловно, УкраинаЗа 2-3 место борятся Болгария с Францией ))
135
0
 
14
 
! Отговори
бг преди 9 години
Ако Бойко Борисов иска да докаже че иска Южен Поток,то тогава той трябва да изгони 52-*** дипломати от американското посолство и да го обяви публично и медиите широко да отразат събитието.
134
1
 
16
 
! Отговори
From Russia преди 9 години
Хора, аз разбирам, че вашият министър каза, че просто не знаех за това. че южен поток е благоприятен, а и очевидно не знаех какво е това? просто себе си, от Русия, преводач на гугъл лошо превежда! Но ако е така, отколкото изобщо си министърът се занимава? сериозно, ако в други държави това е било почти като национален проект, а вашият министър за него, дори не знаех)))))))))))))))
133
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разберете, глупав човек прави глупави нища. Не го ли разбрахте ББ за 3.5 години. Малка част му повярваха сега и какво се оказа, поумняване, развитие...нула. Скъпо, много скъпо ще плащаме за безумствата му както и децата ни. ББ да се благодари на БСП , че не му потърсиха сметка за грабежите защото и те крадоха и всичко се развива по схемата - гарван, горвану око не вади.Жалко за младите у нас, как ли се чувстват като гледат недоразумението ББ да е премиер и какъв е умствения ме багаж.
132
5
 
0
 
! Отговори
NORM преди 9 години
До БАЧКАТОРА сега не питат ли защо вземаме газ от Русия,а не от Украйна,нали тръбата минава оттам.
131
2
 
9
 
! Отговори
Спас преди 9 години
Какво го усукват??? Турция ще дава на Гърция "Азербайджанска" газ, а Гърция на нас. В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЯМА ДА Е РУСКА ГАЗТА!!:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Няма ЕС, няма пакети. България е с пръст в г........ уста!!!:)))))))))
130
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българя спокоино може да настани Американски едрени ракети.Ако много знае Русия.Тогава Руснаците 6те подскачат до небето.И във ЕС сме и във НАТО сме.Така че товае абсолутно възможно,стига да поиска гн Борисов.Несме през 1877 година.
129
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Товаса червени Доганови и Стани6еви номера на Путин че 6тял да спре ужен поток,нали 6те видите.Бензиностанця без клиенти е ни6то.Така че Боико несе тревожи.100 години ниги повтарят вече ДС тези номера.
128
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колко сме си прости4чки,каква 6тее печалбата,еми за каква печалба говорите,като германското списание 6пигел каза много добре,че Русия всичко прави възможно Българя да фалира и да отидем после даи паднем на колене дани спасява.За6то ги носите тези глави на раменете си.За каква печалба говорите,за каква печалба се надявате.Малеее.Все едно да спи6 на мечката в ложето и да си спокоен..
127
13
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Наи после дасе отървем от вечният поробител Москва,които уж ни спасява6е.Ма6ала.Дано дае за винаги.
126
5
 
6
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Аз смятам следното, за спирането на ЮП или ДСолигархията е взела луди пари от янките или пък ка изнудвали Раша за толкова голям рушвет, че рашките са издивели и го закриха. Средно положение в дадения случай няма, пфу!
125
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 178Шизофрениците са българите, че туриха това недоразумение пак на власт. Малко му беше на *** 4 години геноцид, та пожела още.
124
1
 
10
 
! Отговори
Registriran преди 9 години
СПОРАЗУМЕНИЕ между правителството на Република България и правителството на Руската федерация за сътрудничество при създаването на газопровод за транзит на природен газ през територията на Република България Обн. - ДВ, бр. 99 от 18.11.2008 г., в сила от 12.08.2008 г. Ратифицирано със закон, приет от 40-то Народно събрание на 25 юли 2008 г.-ДВ, бр. 69 от 2008 гАма Тиквата не чете, или му е сложничко.
123
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сетила се Мара .......... Много *** премиер си избрахте!
122
1
 
22
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Абе ***, значи Северен поток- може, а Южен не може, така ли?! По северния ще тече руски демократичен газ, а по южния- тоталитарен, пфу! Вижте какво представлява ЕС, ЕС е една измамна и лицемерна *** пълна с дебели шопари, а за мамуните от САЩ, няма и да споменавам.Питам, ако гейберясалите( опростачените) не са чели договора, откъде на къде техният *** преЦедента изяде земята, ЮП да бъде унищожен? Това е меко казано ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА и навремето ги растрелваха такива ***, пфу!