Печалбата от "Южен поток" била 54 млн. евро годишно

Щонов чел договорите: Не аз спрях проекта
Обновена: 4 дек 2014 13:08 | 4 дек 2014 10:38, Веселина Йорданова
134
Печалбата от "Южен поток" била 54 млн. евро годишно
Васил Щонов. Снимка: БТА, архив

54 млн. евро на година е печалбата от транзитните такси от „Южен поток“ за следващите 32 години, заяви бившият служебен министър Васил Щонов пред bTV.

Той коментира, че това е много малко за България, но за Русия е добре, тъй като ще плаща много по-ниски транзитни такси, отколкото сега получава Украйна.

Още по темата
Ексминистърът изчисли, че от „Южен поток“ България би трябвало да получава шест пъти повече средства, отколкото в момента.

Той уточни, че е чел договорите за „Южен поток” и по думите му за подобен проект трябва да бъдат подписани няколко отделни споразумения. Частта за приходите е само проектодоговор за транзитните такси, посочи Щонов.

Ексминистърът е категоричен, че не той е спрял проекта, а бившият премиер Пламен Орешарски.

По думите му на 31 юли има писмо на Пламен Орешарски до Министерския съвет, в което се посочва, че във връзка с наказателната процедура на ЕС се прекратява проектът „Южен поток” и се нарежда да не се правят повече усилия за сключване на договори.

„Това писмо на Пламен Орешарски е изпратено до целия Министерски съвет, а в Министерството на икономиката и енергетиката не е входирано. Аз не заех за това писмо до 11 август, когато влязох”, посочи бившият министър.

Според Щонов разковничето е в неразбирателството на ЕС с Русия по третия енергиен пакет. „Нищо не е спряно. Просто е замразен”, допълни Щонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
4
 
12
 
! Отговори
До Орешарски нареди преди 9 години
Покажи един документ - черно на бяло, в който има подписа на Орешарски - с текст, входящ номер, че спира дейността на ЮП - няма такъв заведен в Министерски съвет, задай си въпроса защо?Защо на Щонов лъсна подписа за спирането на ЮП - незаконно и то.Разбираш ли къде е разликата между умният политик - експерт - Орешарски, и големият енергетик Щонов!Единият знае какво прави и подписва, другият не знае, и не може.Едно да кажеш нещо устно, друго е да подпишеш документ с правна стойност.
78
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички сметки се правят при положение, че се транзитира 63 млрд.куб.м газ годишно и тръбите се изпозват на 99%, което при положение, че син поток е натоварен на 35%, а северен поток на 40% е нереално
77
1
 
8
 
! Отговори
фактите са следните преди 9 години
русия може би печели или губи от отказа си да строи южен поток. българия по-скоро си стои в същата позиция. някои политици се нагушиха с комисионни да строят или да спрат проекта. държавата има да връща дълг. скарахме се с всички. газ така или иначе щяха да ползват под 2% от българите, понеже нямаме вътрешни връзки и станции. нула работни места, нула полза за обикновения българин и в двата случая. продаден девствен морски бряг. не са ни виновни руснаците, политиците ни са затвора обаче!
76
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 98За какъв период са 2 милиарда?
75
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
първанов казал, че сме изгубили шанса да станем енергиен център на Балканите
74
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Министерският съвет, начело на който е всеки премиер, е колективен орган на управление- и взема решения с общо гласуване на премиер и министри! Министрите НЕ са длъжни да изпълняват еднолични решения и нареждания на премиера!Така е по Конституцията на НЕнародната(след 1989 г.) "демократична" Република България!
73
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Назначен от Близашки, а изпълнявал нареждане на Орешарски.
72
3
 
3
 
! Отговори
пишман специалист:) преди 9 години
от ранна детска възраст изготвям дългосрочни газови бюджети на смесени дружества, сестра ми управлява газови екологични оценки, родителите ми са посредници на международна енергийна борса, братовчедите-началници на компенсаторни станции, а зетя е дългогодишен ръководител международни газови проекти. Отидоха на кино скъпо платените ни гарантирани заплати..:):):)...Алоо, политиците!!! Това да не ви е бране на гъби? Какви хиляди работни места бълнувате, кьорав специалист нямаме???
71
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Орешарски нареди да се спре, защото дойдоха американските сенатори и той напълни гащите от страх.А този Щонов да не се оправдава. От къде накъде Орешарски ще му нарежда и той ще изпълнява, като той е в друго правителство с друг премиер. бастардисахме промишлеността, бастардисахме зеленчукопроизводството, бастардисахме животновъдството, сега бастардисваме енергетиката, и като бастардисаме и зърнопроизводството с шистовия газ - е какво ще произвеждаме?
70
3
 
15
 
! Отговори
БМ_21 Град преди 9 години
Бате Бойко казал .."Няма да сме разменна монета между запада и Русия" .. след дъжд качулка ! Запада вече ни предаде /продаде/, както през 1878г. само че сега загубихме не територии, а много пари! Мача свърши и каквото и да се прави няма смисъл .. единствено може би е добре да поискаме компенсации от Меркел, да не сме капо. За наша сметка спечели Украйна /новата любимка на запада/, която ще продължи да *** от своята ГТС, а ние ще лапаме мухите ...
69
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
вие неможете ли да разберете 4е ве мразим,и ни6то не искаме от Русия .Само една 6епа продажници които са със вас от БГ.Много ви молим елате сиги вземете и ги караите кадето искате.Те не са работили цял живот само са краднали и убивали,така са нау4ени.Българя неве оби4а,и преди неве оби4ахме но бехме заградени с бодлива тел и ни караха да гласуваме задакжително за вас,мразим ви ни6то нени даваите много ви молим заради вас сме на това дереже.
68
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
щонов го оставете - беше служебен министър за 3 месеца и нищо не е подписвал. въпросът тук не е за русофили, русофоби, а си е чисто български. кой НОРМАЛЕН човек се хвърля в проект, подписва няколко договора за РАЗХОДИТЕ, без да има пари, взима заем без фиксирана лихва, обещава 20 години да не търси печалба, и дори няма договор за приходите или транзитните такси? Това все едно да си купя 2 тона бензин, 20 комплекта гуми, да се абонирам 10 години за сервиз, без да имам кола и всичко да е със заем
67
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този момчурляк си служи с откровенни лъжи ... България и сега транзитира руски газ за Гърция и получава добри пари .... абе това е един от смърфовете на Гаргамел /известен и като Костов/, какво да измисли дуго ... трябва да оплюе руската страна ..
66
4
 
6
 
! Отговори
??? преди 9 години
няколко хиляди работни места по време на строежа? хахаха..това звучи като 2000 рали състезатели в тибет или 3000 специалисти по поддръжка на ски лифт в конго..откъде точно ще ги изкопаем тези специалисти, строили газови връзки цял живот? това да не ви е кофраж с бетон, излят от асанчо? може би руснаците ще ни чакат 20 години да създадем специалисти? много ясно, че след като те си плащат проекта, ще си внесат от русия. колкото работа има за готвачи в амер. бази, толкова ще има и по този проект.
65
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тук няма приятели и врагове, има бизнес и сметки. защо решихте, че 1/2 руска тръба ще се строи от българи? ние нямаме 2 лева да си платим даже дяла от смесеното дружество и взехме заем от газпром с неуточнена лихва. колко квалифицирани инженери и строители имаме, правили газови връзки цял живот? петролни мениджъри, финансисти, юристи? щото нашите 'енергийни експерти' ги видяхме вече. да, за копачи с кирки ще има малко работа, но не и за специалисти. не ругайте руснаците, нашите политици са за...
64
3
 
19
 
! Отговори
78 преди 9 години
изпъкват новите американски ***
63
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колко сме си прости4чки,каква 6тее печалбата,еми за каква печалба говорите,като германското списание 6пигел каза много добре,че Русия всичко прави възможно Българя да фалира и да отидем после даи паднем на колене дани спасява.За6то ги носите тези глави на раменете си.За каква печалба говорите,за каква печалба се надявате.Малеее.Все едно да спи6 на мечката в ложето и да си спокоен..
62
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Южен Паток отлетя на юг! Ха, ха, ха! Изпуснахме голямата печалба ха, ха, ха! Голям смях! И кво печелим - едно Голямо Нищо! Но нали е руски проект, трябва да стане, а че само губим от него кво от това - важното е Путин да е доволен, Русия да печели! Тук в страната ни е пълно русофилска ***, която е благодарна, че руснаците ни използват по най-подлия начин и се подиграват с нас, правят ни на майуни, но русофилите умират от кеф!
61
0
 
4
 
! Отговори
st преди 9 години
Няма да пълните касите на партийките хехехеххехехехехехех
60
6
 
7
 
! Отговори
до 62 преди 9 години
пич, не те познавам и силно се надявам да не си платен червен ***! едно ще ти кажа обаче: не се връзвай на приказките за 200.000 работни места, милиарди печалба, защото тези дрънканици сме ги чували от някого вече. случайно или не, се занимавам с петролен мениджмънт на запад и следя ежеседмично работните обяви за южен поток - централата е в холандия, наемат се само холандци и руснаци, а руския сайт си пуска обяви за руски инженери и заварчици за България! Не бъди наивен, не се филмирай!