Печалбата от "Южен поток" била 54 млн. евро годишно

Щонов чел договорите: Не аз спрях проекта
Обновена: 4 дек 2014 13:08 | 4 дек 2014 10:38, Веселина Йорданова
134
Печалбата от "Южен поток" била 54 млн. евро годишно
Васил Щонов. Снимка: БТА, архив

54 млн. евро на година е печалбата от транзитните такси от „Южен поток“ за следващите 32 години, заяви бившият служебен министър Васил Щонов пред bTV.

Той коментира, че това е много малко за България, но за Русия е добре, тъй като ще плаща много по-ниски транзитни такси, отколкото сега получава Украйна.

Още по темата
Ексминистърът изчисли, че от „Южен поток“ България би трябвало да получава шест пъти повече средства, отколкото в момента.

Той уточни, че е чел договорите за „Южен поток” и по думите му за подобен проект трябва да бъдат подписани няколко отделни споразумения. Частта за приходите е само проектодоговор за транзитните такси, посочи Щонов.

Ексминистърът е категоричен, че не той е спрял проекта, а бившият премиер Пламен Орешарски.

По думите му на 31 юли има писмо на Пламен Орешарски до Министерския съвет, в което се посочва, че във връзка с наказателната процедура на ЕС се прекратява проектът „Южен поток” и се нарежда да не се правят повече усилия за сключване на договори.

„Това писмо на Пламен Орешарски е изпратено до целия Министерски съвет, а в Министерството на икономиката и енергетиката не е входирано. Аз не заех за това писмо до 11 август, когато влязох”, посочи бившият министър.

Според Щонов разковничето е в неразбирателството на ЕС с Русия по третия енергиен пакет. „Нищо не е спряно. Просто е замразен”, допълни Щонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всеки, който е против Русия е голям приятел на България.Всички беди за България последните 100- на г. идват от РУСИЯ
58
6
 
15
 
! Отговори
Tina преди 9 години
Защо тормозите себе си и народа с лъжи и глупави оправдания?На всички е ясно, че Южен поток го спряха тримата американски сенатори.Най-вероятно чрез заплахи за гражданска война тип "Украйна" и "Сирия".
57
4
 
8
 
! Отговори
българина преди 9 години
До Шоп 78няколко хиляди по време на строежа и около 150 човека по време на обслужването на компресорните станции. Там заплатите не са по 350 лв а са доста пъти над средната за страната
56
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Частта за приходите е само проектодоговор за транзитните такси, посочи Щонов...хитро:):):)...хайде сега ми обяснете, как без фиксирана цена на газа, без фиксирана лихва на заема, който взимаме от газпром, за да строим нашата (всъщност тяхната) тръба и най-вече - БЕЗ ПОДПИСАН ДОГОВОР, тоест празни приказки и намерения както винаги, знаем каква щяла да бъде ...??? печалбата??? това защо ли ми напомня на бизнеса с яйцата и парцалите на Пурко от Господин за Един ден? Каква печалба без договор?
55
0
 
1
 
! Отговори
АБВ преди 9 години
До Анонимен 59Ами руснаците!!! Като разберат, че е за нас и започват да хвърлят пари за да ни е добре.
54
4
 
14
 
! Отговори
PUTIN 4 WORLD LEADER преди 9 години
До Анонимен 70 и другите гламариАланколу, и Сърбия и Унгаруя, и Австрия, и Италия ще си "заробят икономилите" с "монополната тръба"?Вие сте доказателството, че Българина е безнадежден, нещастен *** човек.Истината боли, но трябва да я погледнем в очите.
53
5
 
7
 
! Отговори
българина преди 9 години
До Анонимен 66Нас какво ни интересува Украйна? Народът е казал приятелството си е приятелство,но сиренето е с пари. Пропуснах само да ти поясня,че ако Южен поток беше станал отпадаше и транзита който плащаме на Украйна,Молдова и Румъния а той хич не е малък и е около 50 млн евро на година. Но ти явно тези неща не ги разбираш - какво са сега директни и индиректни ползи за България в размер на около 370 млн евро на година
52
2
 
6
 
! Отговори
Хе, Хе Пинокио преди 9 години
Този горкият, така се оплете, забрави как ГЕРБ и ДПС плюеха проекта в ЕК, Местан даже се хвалеше, че го спрял. А подписа за спиране на Южен Поток е негов- Щонов! На Орешарски в Министерски съвет - енергетика и икономика няма такова писмо, няма и входящ номер. Излиза, че Щонов е нарушил Конституцията, защото не е било в правомощията му. Да ми покаже конкретно кои са законите, които не са спазени, бяло на черно - този велик ум на енергетиката! Ще покаже дръжки! Лъжа до лъжа, чашата преля!
51
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нали уж даже договорът не могат да намерят, те вече печалбата изчислиха!!! При полойение, че цените още не са договорени?Щонов, гръмни се, некадърник! За балами ни взеха !
50
2
 
8
 
! Отговори
PUTIN 4 WORLD LEADER преди 9 години
До Анонимен 59Няма да се вразумят. 25 г. се вразумяват и ще са си същите прости *** на Европа.Яд ме е, че българина предпочита да си трае и да си живее в гьола, без воля да промени нещата.
49
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЗЕЧАЛБА ОТ ЮП НЯМА! ЗАГУБИТЕ СА ДЕСЕТКИ МИЛИАРДИ!ТАЗИ ОБВЪРЗАНОСТ С РУСИЯ, ЩЕШЕ ДА НИ ЗАРОБИ ИКОНОМИЧЕСКИ ЗА ПОКОЛЕНИЯ НАПРЕД!
48
4
 
11
 
! Отговори
а, добро утро преди 9 години
'печалба' от южен поток българия няма! най-после разберете, че това е тръба на монополист, струваща 19 милиарда долара и тези пари трябва да се избият отнякъде. дотук с басните за безплатен или евтин газ. украинците получаваха 3,88 цента такса пренос РЕАЛНО, а ние - 0,60 цента! от какъв зор руснаците да ни продават евтин газ, след като са монополист, тръбата е 1/2 тяхна и имат десетки платежноспособни пазари? и ни дават заем за другата 1/2 от тръбата с неуточнена лихва? все пак те не са ***.
47
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СМЪРТ НА ЛЬОСЬОГНЬОМДЕТО КЪЛНЕШ СОРОСОИДЕН ЧИФУТИНО *** ТИ И ЦЯЛОТО ТИ ДОЛНО,КРАДЛИВО ,ОТВРАТИТЕЛНО И ПРЕЗРЯНО ЮДЕЙСКО ПЛЕМЕ....А РТОВА ЩЕ СТАНЕ СЪВСЕМ СКОРО ИРАН Е ЯДРЕНА И КОСМИЧЕСКА ДЪРЖАВА И НАСЛЕДНИЦИТЕ НА ВЕЛИКА ПЕРСИЯ -ИРАН (СТРАНА НА АРИЙЦИ) ЩЕ СЕ ПОГРИЖАТ ДА ОТЪРВАТ ЧОВЕЧЕСТВОТО ОТ ИЗБРАНОТО ПЛЕЛМЕ НА ДЯВОЛА ,КАТО НАПРАВЯТ НАД ТЕЛ АВИВ И ОСТАНАЛИТЕ ГРАДОВЕ НА ИСРАЛ ДА ИЗГРЕЯТ ПО НЯКОЛКО РАДИОАКТИВНИ СЛЪНЦА
46
2
 
1
 
! Отговори
хахахах преди 9 години
какво смятате бе, да не би да ги видизте тези пари. един терминалпна Черно море и танкерите ще се трупат. и тръбата от там можем да си я кръстим както искаме.
45
2
 
3
 
! Отговори
PUTIN 4 WORLD LEADER преди 9 години
До 48 АнонименЩе видим тези договори.Но не мислиш ли, че при преговарянето и съгласуването на договора, нашта страна трябва да ОТСТОЯВА българския интерес?Нима Русия ще прекрати договора защото нашите преговарящи от тогавашното правителство даржат и отстояват най-доброто за страната ни? Въпреки, че още не е ясно какви точно са точките по договора, какво, Русия на сила ли ни предостави по-големи цифри и изгода?
44
7
 
6
 
! Отговори
До 53 преди 9 години
Тръбата си я строят руснаците с техни средства, цялото съоръжение щеше да струва на Русия 22 милиарда евро като щеше да ни припишат 50 процента от собственоста на тръбата безплатно. А дали печалбата ще е 54 милиона евро на година не знам, но само покрай строежа та тръбата, щеше доста БГ фирми и работници да си намерят работа за години, докато се строи съоръжението а това са стотици милиони евра. Не се смятат и милионите, които сега плащаме за супер скъпия транзит на газ от Украйна.
43
5
 
6
 
! Отговори
СМЪРТ НА ЛЬОСЬОГНЬОМ преди 9 години
НА РУСИЯ ТРЯБВА ДА СЕ ПОМАГА И НА НАРОДА И СЪЩО А НАРОДА НА РУСИЯ 60%-ТА ИСКА ПУТИН ДА БЪДЕ РАЗСТРЕЛЯН ЗА ЧЕРВЕНИЯ ПЛОЩАД!!!ПУТИН ДА УМРЕ ТОВА Е РЕШЕНИЕТО!!!! И ЮЖЕН ПОТОК ЩЕ СЕ НАПРАВИ И САНКЦИИТЕ СРЕЩУ РУСИЯ ЩЕ ПАДНАТ И ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЩЕ ПРИКЛЮЧИ!!!ТЕРОРИСТ НОМЕР 1 НА СВЕТА ПУТИН ДАЛ ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ НА ИРАН КОЛКОТО ПО-СКОРО УМРЕ ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ И ЗА РУСИЯ И ЗА БЪЛГАРИЯ И ЗА СВЕТА!!!
42
3
 
3
 
! Отговори
южен поток е просто преди 9 години
друг начин русия да придобие последните части от енергетиката ни. сега ще ни осъди нек за 1 млрд заради белене и ще вземе активите й, лукойл е техен + всич1кия петрол и бензин + ядреното гориво. 30 години изплащаме нашите 50% от една тръба, по която друг продава собствената си газ, газта свършва и тъкмо сме изплатили, и трябва да почваме да внасяме газ от другаде. обаче тръбата е собственост наполовина и делим печалбата от транзит. това се знаеше от самото начало, между другото.
41
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хора, вразумете се, огледайте се, къде ще намерите инвеститор който ще вложи 5 000 000 000 при печалба 54 000 000 - това е 1.08%
40
6
 
2
 
! Отговори
българина преди 9 години
До Анонимен 48Стотинките изглеждат по-малко по друг начин -54 млн долара от печалбата, -100 млн от сегашният транзит към Турция, -180 млн от намалената цена на Газпром за България от 2012. Дотук 340 млн евро минус. От тези 3,5 млд евро, 20% са за изграждане т.е. нови 700 млн евро няма да влязат в България,150 постоянно заети няма да имат работа,закупеният ток за компресорите щеше да е около 100 млн лв. ,загубеното ДДС около 170 млн лв. *** си ти който не си виждал инфраструктурен обект!