Народното събрание криминализира укриването на осигуровки

Предвидено е наказание затвор до 5 г. и глоба до 2000 лв.
Обновена: 19 дек 2014 21:11 | 19 дек 2014 21:09, Елка Василева
59
Народното събрание криминализира укриването на осигуровки
Снимка: архив, Reuters

Парламентът прие изцяло на второ четене Закона за бюджета на  Държавното обществено осигуряване за 2015 година. В преходните и заключителни разпоредби на закона бяха направени промени в  Наказателния кодекс, с които се криминализира укриването на  задължителните осигурителни вноски за държавно обществено  осигуряване или за здравно осигуряване в големи или особено големи размери.

Според приетите текстове "големи размери" са тези, които надхвърлят 3000 лв., а "особено големи размери" са тези, които надхвърлят 12 000 лева.

Предвижда се укриването на осигуровки в големи размери да се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба до 2000 лв., а при укриване в особено големи размери наказанието ще е лишаване от свобода от две до осем години и конфискация на част или на цялото имущество на виновния.

В закона беше записано, че работникът или служителят, подлежащ на задължително осигуряване, не носи наказателна отговорност, включително и за подбудителство и помагачество.

Още по темата

В рамките на дебатите Румен Христов от Реформаторския блок поиска наказанията да са и за двете страни - и за работодатели, и за служители.

Лидерът на "БСП лява България" Михаил Миков възрази, като заяви, че работникът не носи отговорност за издължаване към НОИ, НАП и НЗОК. По думите му работодателят е този, който прави удръжките от работника, дължими към съответните институции.

Според Емил Димитров от Патриотичния фронт Наказателният кодекс "не трябва да се пипа", само защото администрацията не работела ефективно. Правим норма, която няма да работи, ще обяви всички работодатели за престъпници, каза той.

Четин Казак от ДПС заяви, че групата ще се въздържи от подкрепа на текста, защото към промени в Наказателния кодекс трябва да се подхожда внимателно, да има сериозни обсъждания. Той отбеляза, че промяната не е била обсъждана в Правната комисия.

Колкото и да изглежда примамливо да угодим на този или онзи, по-добре да се въздържим, коментира депутатът. Според него нищо спешно не налага приемането на тези текстове.

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло  Калфин призова текстовете да бъдат приети, защото с тях укриването на осигурителните вноски се приравнява с укриването на данъци.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кога ще киминализират крадците на милиони с бивши министерски и депотатски постове.Хайде, Израел вече вкараха в затвоа бивш президент, двама министри а сега и бившия им премиер Олмерд е на съдебната скамейкаКога и пи нас ? или ви е по лесно да рекетирате работливите да има за мързеливите ?
24
1
 
38
 
! Отговори
ВЕЧЕ НЕ МЕ... преди 9 години
вълнува нищо в тази измислена " държава " ! Аз съм от ликвидираното поколение родено през 60 и 70 години на миналия век ! Сега се сетиха да криминализират, след като ни обрекоха на невиждана мизерия ! Кой, кой ще ми върне тези изгубени 25 години от живота ? Прокълнал съм тези бандити, наричащи себе си " политици " !
23
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В плащането на осигуровки има едно сигурно, че министрите и депотати ще ги окрадът. Това е рекет. Плащаш осигуровка за да може 25 годишната ромка с 9 деца да ги вземе да хвъля гюбеци по цял ден и да търси някой да я напомпи за следващото майчинствоТова не е държава това не е закон, Това са едни некъдърни управници дошли на власт да рекетират. Някой пита ли ме дали ги искам.Когато турците вземат властта ще видите че българите няма да имат правата на турците.
22
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ХА-ХА-ХА ! Путин може да говори каквото си иска ,защото няма начелници -началник му е народа и той говори това, което нарада иска да чуе.За рязликаи от нашата Тиква ,дето се чуди кога да слуша .Американското посолсво ли ,Анкара ли, другарката от ГЕСП- Меркел или нарежданията на Сенедриона . Затова вятърничево- мушичав. Като муха без глава е и затова вечно е оплетен в лъжите си. На ония от ГейВропата име лесно . И те са послушковци ,но слушат само какво -ще им наредят от Синедриона в САЩ.
21
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Смоци, крайно време беше да ви натиснат да плащате данъци и осигуровки както е навсякъде по света :)За да получиш трябва да дадеш.
20
3
 
13
 
! Отговори
джингиби преди 9 години
Трябваше да обявят и награда за всеки който има информация,за работодатели плащащи на ръка без договори и осигуровки и да почне сеч на тарикатите най-накрая.
19
3
 
29
 
! Отговори
това е рекет преди 9 години
Ако Калфин гледа на оигуровката като данк това означава че той е рекетьор. Очите им са в последния залък на народа,. Ще задължат осигоровките за да има от къде депотати и министри да крадът а некадърната държавна администация да получава заплати. 100 пъти ви казах и пак ще повторя Без война и саморазправа с министри и крадци няма да стане. При Борисов държавния рекет ще е много по-голям защото той има ного повече приятели жадниза власт и кражба от народа
18
0
 
10
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 9 години
И на този закон ще му намерят цаката ?
17
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този 25 г преход на съсипа като нация имахме много добра и завидна икономика и какво ли още не а сега ""живеем в жалка страна ""
16
0
 
37
 
! Отговори
А преди 9 години
кога ще се криминализира извършването на криминални престъпления?
15
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като няма работа за хората във това жалко подобие на страна от къде пари питам аз хората нямат пари за хляб тиквата борисов ще ми говори за магистрали и не мога да разбера като отида лекар защо ми удържат потребителска такса нали сме здравно осигурени
14
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е рекет,това е насилие върху дребния бизнес,със тези мерки ще се смачкат и малките фирмички,КОГАТО СИ НЕКАДЪРЕН,КОГАТО СИ ПОДКУПЕН И ПРОДАДЕН,СКОПЕН ОТ КЪМ ИДЕЙ,ПОЛУЧАВА СЕ ТОЧНО ТОВА,РЕКЕТ И НАСИЛИЕ
13
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това са задължаващи мерки без ясна мисъл откъде всъщност ще се появят парите за тези данъци. Нужен ни е план за развитие. Просто да щавиш все повече данъци не е държавна политика. Тези пари сега ще ги вземат от бизнеса и ще ги подарят на етноса. Така икономика не се развива.
12
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А при това положение 90% от *** "съграждани" трябва още утре да бъдат по затворите. А дано, ама друг път!
11
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Еврофондовете са хубаво нещо, не отричам. Обаче докога ще разчитаме на някой друг да ни носи на гръб и да ни тегли на буксир? Защо сами не построим икономика и инфраструктура, която да ни е основния източник на доходи. Еврофондовете тогава ще са само в плюс и ще спомагат, а няма да са сламката за която сме се хванали като удавници!
10
2
 
34
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
Гледахте ли култовото участие на Бойко Борисов в Панорама ?След куп простотии, които изръси Бойко Борисов накрая обърка американския държавен секретар Днож Кери с Джим Кери .. :) Смях !Водещият го поправи със забележката, че Джим Кери е актьор ...Преди това Боко нарече министър-председателя на Великобритания на малко име - Дейвид все едно са първи дружки от квартала ...За капак Боко каза, че Путин може да говори, каквото си поиска пред целия свят, защото е политик ... Сиреч да лъже !Ужас !
9
2
 
17
 
! Отговори
До 9 преди 9 години
Ами защото комунизма си продължава. Парите са в тях, връзките са в тях, властта е в тях.Всички останали държави имаха закон за лустрацията и забрана на комунистическата партия. Само тук не. Искате да живеете добре? Ами няма как да стане.Затова сега българи бягат да работят в Полша и Чехия.
8
0
 
26
 
! Отговори
ставри преди 9 години
Няма да смогнат съдилищата.
7
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А нищо не се казва за това че осигуровките са задължителни и неплащането им,без значение дали работиш или не,е престъпление. Или ще се засегнат правата на добре образованите,работливи,чисти,спретнати,добронамерени,неразчитащи на социални помощи и фалшиви ТЕЛКове, некрадящи истински българи.
6
8
 
8
 
! Отговори
ANONIMEN преди 9 години
NE GERB SHTE GI VKARA V ZATVORA,A ZAKONA.tOI-ZAKONAT E ZA TOVA,DA SE SPAZVA.