Кунева предлага да има единен антикорупционен орган

Цената на корупцията в ЕС е 120 млрд. евро годишно, изчисли тя
Обновена: 20 яну 2015 18:25 | 20 яну 2015 18:12,
60
Кунева предлага да има единен антикорупционен орган
Снимка: Архив БТА

Създаването на специализиран, единен и обединяващ всички функции орган, който да се бори с корупцията, предложи вицепремиерът по европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева по време на Деветата среща между правителството и бизнеса.

За да бъде създаден този орган, е необходимо широко политическо съгласие, допълни още тя.

По примера на Румъния антикорупционният орган трябва да бъде оставен да работи без политическа намеса, натиск и вмешателство. Кунева пое ангажимент да потърси мнозинство, ако за създаването на подобен орган е необходима промяна в Конституцията.

„Трябва да има реформа на контролните органи, въвеждане на оценка за интегритет, подготовка за създаване на независим орган за разследване на корупцията по високите етажи на властта и всички технически облекчения – електронни обществени поръчки, електронна здравна карта и други“, посочи още тя.

Икономическата цена на корупцията в ЕС е 120 млрд. евро, или 1% от брутния вътрешен продукт на общността годишно, отбеляза в своето изявление Кунева. Това е повече, отколкото съюзът изразходва за политиките вътрешна сигурност, тероризъм, имиграция, убежище, опазването на границите, взети заедно“, допълни още тя.

Данните за България сочат, че през 2013 година 58% от фирмите са препятствани да участват в някакъв търг. От 2002 година до 2006 година страната е ратифицирала десетки документи за борба с корупцията, но резултатите не са добри, стана ясно още от думите на вицепремиера.

Икономическото министерство в момента разработва план за намаляването на административната тежест у нас, стана ясно от думите на вицепремиера. По отношение на мерките за намаляване на регулаторната тежест тя посочи, че трябва да се направи преглед на режимите и не просто да се премахне част от тях, за да се отчете автоматично по-малък брой режими, а да се премахнат точно тези регулации, които са безсмислени и пречат на бизнеса.

Така ще останат останат само тези, които имат добър ефект върху бизнес средата у нас, допълни Кунева. За да бъде постигнато това, трябва да се прави и оценка на въздействието на законите, препоръча още тя.

На българския бизнес са необходими още и честно избрани и независимо работещи регулатори, смята вицепремиерът.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
R преди 9 години
До ИВАНОВЯ сподели, каква беше икономиката ни през 1992. Ама честно сподели.Имахме ли въобще икономика ?Пишеш глупости и забравяш, че има хора, какво е било тогава . Или просто си гледаш тролската надница.
30
0
 
1
 
! Отговори
незнайко преди 9 години
Вярно ли е,че Мунева ходи с памперси и затова не се е включила в европейското движение:"В метро без штаны"!За повече информация : През гугъла: " В метро без штаны "
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То ако има такъв орган най напред трябва да се заеме със самата Пръмова
28
0
 
7
 
! Отговори
Ала_Бала преди 9 години
Аз предлагам Кукувицата да си подаде оставката, защото е несъстоятелна. Тя е същата като Станишев: еднакъв социален произход, еднакъв партиен произход, действат само в своя угода, като използват партиите си за това, типична европейска чиновничка, която празнослови!
27
0
 
6
 
! Отговори
Петър преди 9 години
До корупция: Те затвориха цялата Държава,ти ми говориш само за Козлодуй !
26
0
 
8
 
! Отговори
ИВАНОВ преди 9 години
ТАЯ ПАТИЦА ,НЕ МОЖА ДА НАУЧИ ИМЕТО НА БЛОКА СИ ! ТОЙ НЕ СЕ КАЗВА РЕФОРМАТОРСКИ , А Е СДС-ЛИКВИДАТОРСКИ БЛОК ! ЗАЩОТО ПРЕЗ 1992 ГОД. ЖЕЛЮ ИЗДАДЕ УКАЗИ ЗА ЛИКВИДАЦИЯ НА ИКОНОМИКАТА И ДЪРЖАВНОСТТА НА БЪЛГАРИЯ И ВСИЧКИ ТИЯ "РЕФОРМАТОРИ " УСЪРДНО ,КАТО НА ЛЕНИНСКИ СЪБОТНИК,ИЗПЪЛНИХА УКАЗИТЕ И ЛИКВИДИРАХА БЪЛГАРИЯ СЛЕД 1989 Г.!
25
0
 
6
 
! Отговори
РОСЕН преди 9 години
МОЖЕ ,ДРУГАРКО ,АМА ДА НЕ Е НАЗНАЧАВАН ОТ БЕЗХАБЕРНИКА ИЛИ ОТ ПАРЛАМЕНТА -ИМА ДРУГИ НАЧИНИ И ДРУГИ ХОРА ,КОИТО ДА ВЛЯЗАТ В ТОЗИ ОРГАН !
24
0
 
7
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Тази баба упорито си вярва че тя е тази дето ще спаси България по пророчеството. А истината е много по ефектна - тя ще отиде в затвора доживотно, без право на обжалване, за геноцид над българския народ, заедно с още сто хиляди бандита. Наистина това ще стане чрез жена президент.
23
0
 
10
 
! Отговори
Чичо Пеьо преди 9 години
Бе как ги сметна тия сметки бе Пръмова аз дет съм завършил 5 ВИсши математики не мога да сметна как с 350лв пенсия и 200лв сметка за парно и ток ще преживея до другата пенсия
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Горката кукумявка !
21
0
 
9
 
! Отговори
Иван Стаев преди 9 години
Когато аз постъпиш в СДС тая овца бе още комунистка . Днес нейните назначения в Стара Загора вече будят недоумение и ми е тръгнала да говори против корупцията .
20
0
 
11
 
! Отговори
iwan.iwanow преди 9 години
И който е обвинен в корупция какво прави госпожо Кунева не заслужава дори да и пиша името с главна буква! Тя че човека който направи най-много против България и то за собствени облаги!
19
0
 
9
 
! Отговори
Кукувица преди 9 години
Куневица пак за Х... си мисли. Орган и се привижда.
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя въпросен орган да се заеме първо с Началника и
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кунева предлага да има единен антикорупционен орган***Gavra ili maitap? Kak mozhahte da ia izberete - obiasnenie nevyzmozhno!
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ти първо вземи да научиш историята на България, кой я е основал, кога е станало Съединението и тогава раздавай акъл какво трябвало да се прави.
15
0
 
10
 
! Отговори
Онанимен преди 9 години
Остава само да изберат името на органа. *** звучи добре.
14
0
 
2
 
! Отговори
zip преди 9 години
kuneva barabar s drugite jenski i majki unaci sa do 19 februari t.g., posle sa outside.
13
0
 
11
 
! Отговори
корупция преди 9 години
Костов и Кунева затвориха 4 реактора на АЕЦ Козлодуй.
12
0
 
17
 
! Отговори
zdr преди 9 години
комисия-подкомисия,надкомисия,задкомисия,свръхкомисия .....