Депутатите привикват шефове на ЕРП-тата заради сметките за ток

Още утре Делян Добрев свиква спешно заседание на енергийната комисия
155
Депутатите привикват шефове на ЕРП-тата заради сметките за ток
Снимка: Булфото, архив

Представители на трите електроразпределителни дружества ще бъдат изслушани на извънредно заседание на Комисията по енергетика в Народното събрание, която председателят й Делян Добрев от ГЕРБ свиква утре от 14.00 часа.

Още по темата
Повод за това е недоволството на част от абонатите на "Енерго - Про", които са получили две сметки за изразходвана електроенергия, като и двете са за по 20 дни. Срокът за плащането им обаче е един и същ, коментира Делян Добрев в Хасково.

Според него това донякъде прилича на ситуацията от края на 2012 г., когато много български граждани получиха сметки за 45-50 дни и наведнъж трябваше да плащат консумираната енергия за повече от месец.

Той добави, че още в началото на декември миналата година са предупредени и трите електроразпределителни дружества, че трябва да спазват законодателството и да отчитат период, не по-дълъг от 31 дни.

Утре ще поискаме от тях да ни представят конкретни данни за всички такива случаи. Имаме информация, че в района на Варна около 67 хиляди абонати са засегнати, но чуваме за такива случаи и сред абонатите на ЧЕЗ, отбеляза той.

Трябва да бъде ясно, че ще бъдем безкомпромисни в това отношение и няма да позволим да се повтарят ситуации, които са добре познати на всички, каза Делян Добрев.

Той не изключи вероятността санкциите за нарушаването на наредбите да бъдат многократно увеличени при обсъждането на промените в Закона за енергетиката между първо и второ четене.

Председателят на парламентарната комисия по енергетика смята, че от "Енерго - Про" са проявили небрежност при отчитането на изразходваната от техни абонати електроенергия.

Според него не е била създадена необходимата организация, за да бъдат отчетени електромерите в 31-дневен срок.

По думите му дружествата трябва да инвестират в електромери с дистанционно отчитане, за да се спазва регламентираният срок.

Енергийният министър Теменужка Петкова вече увери, че правителството е в постоянна комуникация с електроразпределителните дружества и няма да допусне повторение на сценария отпреди две години, когато хиляди хора протестираха заради високите си сметки за ток, което в крайна сметка стана причина първият кабинет на Бойко Борисов да подаде оставка.

Контролните органи ще започнат проверки на технически измервателните уреди на „Енерго - Про”, а в зависимост от резултатите може да се стигне и до проверка на индивидуалните електромери на домакинствата, предупреди тя.

След това енергийното министерство ще провери и какво се случва с устройствата и на останалите ЕРП-та.

Проверката е заради съобщения за нередности в сметките на 5% от потребителите на „Енерго - Про”. Става въпрос за абонати, които са получили две фактури за периодите 23 ноември - 21 декември 2014 година и 22 декември 2014 година– 12 януари 2015 година, като е имало извънредно отчитане на 11 януари. С двете фактури се запазва изискването за отчет на най-много 31 дни.

Падежът за плащането и на двете фактури обаче настъпва до 10 февруари, което според Теменужка Петкова е проблем за абонатите.

Така периодът, за който ще се плаща, всъщност е 50 дни, а не 31 дни, посочи Петкова.

Тя допълни, че проверката на случая е станала по сигнал на абонат на компанията, който е посочил, че двете фактури са за обща стойност от близо 350 лева, което натоварва бюджета на домакинството, ако трябва да бъдат платени до 10 февруари.

От „Енерго - Про” обаче са гарантирали пред министъра, че срокът за плащане на втората фактура ще бъде удължен до 25 февруари.

Малък процент от сметките за ноември са за над 31 дни, твърдят ЕРП-тата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
2
 
5
 
! Отговори
дд преди 9 години
До Кой е този Някой?Сега е момента да се покаже на Европа че сме правова Държава и се борим с корупцията ако имаме Държава ?!
97
0
 
9
 
! Отговори
дд преди 9 години
Избори до дупка ............
96
1
 
9
 
! Отговори
ДД преди 9 години
Господа, не Ви ли стана вече ясно че всички *** в една торба и са се наредили на хранилката народна ,като Шилета се бутат кой повече да *** та и лъжат.Аз имам сметка за 25 дена -150 лв, и 140 лв за 8 дена как става така ?????? Санкциите са само една отнемане на лиценза!!!
95
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо просто не ги изгоните от България и да върнете печалбата в Българската държавна хазна? Който направи това ще си гарантира поне 25 години власт от народа. Този народ иска да види дела в национален интерес. Всяка грешка може да се поправи. Това, че някой национален предател ги е приватизирал не означава, че не може да се появи национален герой, който поправи това.
94
3
 
12
 
! Отговори
до ерепетата преди 9 години
Спрете да си играете с България...*** мръсни...кво искате.Не били ги засичали електромерите.така ли..?Ами тока който изнасяте незаконно ...ааа?Навсякъде в ЕС токът е по ефтин и засичането става по ясяко време ,няма значение празници или делници.Кво ми се правите на луди..Война ли искате..?
93
8
 
4
 
! Отговори
кои депутати преди 9 години
не вярвам да има замесени от ГЕРБ.ерепетата са на комунистите.
92
0
 
5
 
! Отговори
помощ преди 9 години
Пичове ,не мога да намеря ''ер малък'' на клавиатурата на лаптоп тошиба.някой знае ли как става.?Плийз..
91
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Енергетиката се управлява от ***.На хранилката са назначени много посредници-лапачи.Те дори руснаците го заявиха за газта,че ако ги няма посредниците,БГ ще получава нормални цени.Същото е и с тока.Тецове,вецове,вятърни трошачки на пари,слънчеви олигарси и др. ни изпразват джобовете,за сметка на тяхното обогатяване.Икономика със скъпи енерго ресурси не се прави.Това ускъпява крайният продукт,който е неконкурентно способен за външния пазар.Резултата е очеваден-най-бедната икономика в ЕС.
90
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На бойковистите много им изгодна тезата, че ЕРП-тата са ги свалили преди две години, защото иначе трябва да кажат истината че БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД ги изрита заради алчността им и некадърността им.
89
0
 
7
 
! Отговори
мислещ преди 9 години
Е кво чаката още? Да останете без ядене заради скъпия ток ли? Еми ваша воля българи!
88
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ОСТАВКА МУТРА за пореден път се издъни и вън ЕРПТАТА искаме национализация че ми писна да си давам парите на вятъра не съм нито ляв нито десен ...
87
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ОСТАВКА на алчните герберастки *** !!!!
86
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Отново посткомунистически популизъм. Оставка! Ново правителство, с нови можещи и некорумпирани хора.
85
12
 
5
 
! Отговори
бай Иван преди 9 години
Другарите пак искат да разклатят лодката на Бойко.Да,ама не.Номер вече не "пройдьот товарищи".А какво стана с изкупуването на трафовете,които са собственост на местни феодали-номенклатури,които ни продават тока на цени според настроението им.ЕРП-тата нали са задължени да ги изкупят...
84
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А никой не казва кой прибира парата от износа на огромно количество ел.енергия всеки ден по 20-30 ГВЧаса. Май пак прайм дъмпинг на цената в региона за сметка на цената вътре в страната!
83
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От ГЕРБ друго не се и очаква! По време на първия си мандат решиха да глобяват безработните с по 500 лв., защото не са си подали декларация за здравно осигуряване. Ся тоя щял да вдига минималния размер на санкцията на нещо, което формално не било извършено.
82
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
много шум за нищо винаги съм смятал ЕРП тата за много удобен злодей, покрай който Бойко и правителството отново да изплуват целите в бяло
81
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Време е електроразпределителните дружества директно да изкупуват тока от производителя и директно да уговарят цената и с потребителя,без никакви посредници,и ако цената на тока и тогава е висока,ще бъдат винивни ЕРП-тата.
80
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Крайно време е държавата да сметне какъва е максималната мощност в кв/часа на т.н. ВЕЙ-та да произвеждат ток и колко електричество те продават.
79
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В никакъв случай удължението на срока за плащане на втората фактура до 25.02 не ни удовлетворява. И по този начин си остава плащане на две фактури в един месец. Ние не получаваме по две заплати месечно, че да плащаме по две сметки. Питах оператора защо втория период е за 20 дни, а не за 30 и тя не можа да ми отговори. Какви са тия врътки, не можах да разбера. После щели сме да имаме сметка само за 10-тина дни и т.н. Пълна бъркотия.