Държавата иска да ореже броя на неплащащите за здраве

Ще имат 6 месеца, за да платят вноските си за 3 г., иначе плащат всичко назад
Обновена: 28 яну 2015 15:22 | 28 яну 2015 12:57, Веселина Йорданова
292
Държавата иска да ореже броя на неплащащите за здраве
Петър Москов Снимка: архив, БТА

Държавата дава срок само от шест месеца на здравно неосигурените да платят дължимите вноски за три години, за да се върнат в системата. Когато този срок изтече, за възстановяване на здравноосигурителни права на практика ще се дължат вноските от началото на започването на задължителното здравно осигуряване, а не както е според сегашните законови норми - само за три години.

Още по темата
„Ако вие се ударите с безкрайно скъпата си кола и това изисква месец лечение в болница 50-100-200 хил лева, вие няма как да възстановите правата си с 500 лв. за последните три години“, обясни здравният министър Петър Москов.

С измененията кабинетът прави нов опит да намали броя на здравно неосигурените чрез законови промени, приети днес от правителството.

Министърът обясни, че усилията, които НАП и МФ правят за събиране на здравните вноски, дават резултати.

С промените при преглед на здравно неосигурен съответните здравни заведения ще са задължени в тридневен срок да докладват на НАП за него. Москов поясни, че не може държавата да не знае във всеки момент колко са неосигурените и това ще се промени.

Той обясни, че приетите днес промени са три типа. „Едните са свързани с нови работещи механизми за контрол върху резултата от лечението, което е свързано с цялостната ни философия, че системата трябва да бъде пренасочена от плащане за дейност към плащане за резултат. Втората група мерки са свързани с промени в областта на лекарствената политика – заложени са поредица от механизми, които могат да дадат лостове на държавата и НЗОК да договарят при по-добри цени модерни медикаменти. Третата група промени са свързани с повишаване на справедливостта при плащането на здравноосигурителни вноски и повишаване на събираемостта“, обобщи той.

Предлага се и поетапно увеличаване с 5% годишно от 2016 година на вноските, които държавата дава за групите граждани, които се осигуряват през нея, до достигане на нивата на парите, които плащат самоосигуряващите се. В момента държавата плаща само половината от него, което създава условия за недофинансиране на системата и натрупване на дефицит.

Москов се надява още следващата седмица промените да влязат в НС. Той ги определи като насрещен отговор на държавата на констатациите на европейските ни партньори за това, че оценката на дейността на системата на здравеопазване у нас е на много ниски нива.

По думите му пакетите дават ясен отговор по какъв начин се финансира дейността – спешният пакет е ясният ангажимент на бюджета на държавата; базовият – ясният ангажимент, с който обществото и държавата пресрещат през задължителното осигуряване основните групи заболявания, а с допълнителния пакет всеки ще може да надгражда собственото си здраве.

Конкретните медицински дейности, които ще се включват в пакетите, ще се регламентират с наредба на министъра на здравеопазването.

Освен това НЗОК се задължава да извършва проучване на удовлетвореността на пациентите от заплатените от нея здравни услуги. Според предлаганите промени договор с изпълнител на медицинска помощ ще може да се прекратява при констатирана системна неудовлетовореност от страна на пациентите или при системно нарушаване на изискванията за качество на медицинската помощ.

Държавата ще се ангажира с повече отговорности в управлението на НЗОК, поради което съставът на Надзорния съвет на Касата ще бъде увеличен с двама нейни представители.
 
   
   
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
2
 
14
 
! Отговори
с. преди 9 години
Много хора ще започнат да си плащат ако се обяви амнистия за стари здравни вноски!600 лева са непосилна сума за повечето хора!А и защо един човек неползвал по никакъв начин някакви услуги да плаща с години назад!?Да се дадат 6 месеца за желаещите,в които да платят да речем вноски за половин година и да се върнат в системата след,което да плащат редовно!Мисля,че е далеч по-справедливо и реалистично!Иначе не виждам как ще вземат нещо от крайно бедни и отчаяни хора,които нямат нищо!
82
0
 
14
 
! Отговори
ДО 102 преди 9 години
ИРЛАНДИЯ,А ВЪВ СЕВЕРНАТА ЧАСТ ЛЕКАРСКАТА ПОМОЩ И ЛЕКАРСТВАТА СА НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНИ
81
0
 
14
 
! Отговори
Проста сметка преди 9 години
В Република България живеем,може би,6 000 000 души.Деца,ученици и студенти....около 2 000 000.Пенсионери-над 2 000 000.Безработни-?Колко работещи българи остават и на какви заплати,като често ги осигуряват на минимална,та да има пари за здравеопазване....
80
0
 
4
 
! Отговори
питане преди 9 години
До Анонимен93 коя е тази държава ???чувал съм ,ч е из дубай , катар , с.к. е безплатно , ама в европа има ли ???
79
0
 
10
 
! Отговори
Братчедка Здравка преди 9 години
"Държавата иска да ореже броя на неплащащите за здраве"-Пешко, братчедката ти съм, от Горнищене. Ти ни заборави, отдавна не си идвал у назе да ни нагледаш. Парите за тоа месец ги приключийме къмто 10-тий, от тогазе сме на мускул. Много искаме да ни орежете тъй, че да не плащам за болест, опа- за здраве сакама да кажувам, *** обарках се. Ем немам да платем, ем ги дължа. Орежи ни бе, батко, откога чекаме. Ти, бащица наша,пък азе обещавам да се не удрям с "безкрайно скъпата си кола".Твоа Здрава!
78
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и в Дания не се плаща. нито някъде по скандинавието! там комунизмът е настъпил!
77
2
 
12
 
! Отговори
с.до 91 преди 9 години
Като няма безплатни услуги никъде в света нека плащащите да получават реално нещо срещу парите си,а не само да ги гледат в ръцете и ако нямат пари да бутнат нещо под масата да ги подритват като кучета!Скоро баба ми си счупи крака и освен,че ми взеха 1600 кинта за импланта трябваше да има почерпушка за докторите и по някой лев и за санитарките за да я обгрижват!Айде само да не ми говориш тъпни щото не си патил!А като искат да се плаща да лажат почвайте да плащате от сега,а не с 3 години назад!
76
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще минеш на соц. помощ одма! За по-сигурно *** малко на силен солариум :)
75
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По-високи данък върху богатите трябва, сега и беден и богат плаща по 15 лева.
74
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като искат да намалят броя, да на правят таке че тези които са безработни и регистрирани такива, държавата да им поема осигуровките. Може ли аз да съм безработен, а пък те да очакват по някакъв магически начин да си ги плащам. Как да стане това заем ли да вземам или да крада?
73
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз отдавна съм спрял да финансирам поли мафията във вид на осигуровки и данъци,тва е работа за балъци,плащат пари за лекарска помощ а когато им се наложи не получават такава.Докторите са тотално изрудени със леки изключения.ХОРА НАПУСНЕТЕ БЪЛГАРИЯ АКО МОЖЕТЕ,АЗ ИЗБЯГАХ И СЕГА СЕ ЧУВСТВАМ ЧОВЕК,БЯЛ ЧОВЕК СЪС ПАРИ И БЕЗПЛАТНА ЛЕКАРСКА ПОМОЩ,ВСЕКИ АНТИБИОТИК МИ СТРУВА 2,5 ЕВРО,СПЯ СПОКОЙНО,НЕ МЕ КРАДЪТ И ЗАПЛАШВАТ МУТРИТЕ НА БАНКИТЕ.450 МИ Е СЕДМИЧНАТА ЗАПЛАТА,ВЪРНАХА МИ ДАНЪЦИ 580 ЕВРО.НАПУСКАЙТЕ
72
0
 
15
 
! Отговори
СРАМ , СРАМ преди 9 години
хайде да започнем нов спор ЗАЩО АЗ ТРЯБВА ДА ПЛАЩАМ НА БЮДЖЕТНИТЕ - ПОЛИЦИЯ , ВОЕННИ , АДМИНИСТРАЦИЯ и др.- ЗАЩО , ЗАЩО . ЗАЩО - ВЗИМАТ ЗАПЛАТА - А АЗ ИМ ПОЕМАМ ОСИГУРОВКИТЕ
71
0
 
15
 
! Отговори
АНТИ преди 9 години
Добре, ще опишете имуществото на неплатежоспособните ли?Ще им пращате бирници ли редовно?В тази окрадена държава трябва да си като Андрешко-никакво плащане!!!
70
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво плащане всичко назад? От 2000 г. досега?!?! Тоя май не чувал за давност. Москов, олял си се, бе!!! Това няма да мине.
69
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бедните българи неможе да са социално слаби защото имат по една схлупена къщура! За това ще плащат 15 години назад!
68
1
 
18
 
! Отговори
8784375- преди 9 години
До Аз разболяваш се от пневмония примерно здравноосигурен си - плащаш потребителска такса - джипитото те праща на снимка - там ти взимат пак , кръвни - пак , ама минаваш с десетина лева ако не си здравно осигурен - преглед 20/25 лв , снимка 15/20 - по скъпо е Ноооооооооо до ден днешен не мога да разбера , защо трябва да плащам потр.такса , при условия че касата плаща за всеки пациент едно джипи - 3 бона на месец , защо ламтят за още и още и още ........
67
11
 
6
 
! Отговори
Тука е купона преди 9 години
Събрали се 20 безработни лелки и 10 чички да гътат правителства, защото ги карат да си плащат за здраве...баси пародията. Ще ПЛАЩАТЕ КАТО ДУГИТЕ! Край на скатавките.
66
8
 
6
 
! Отговори
реалист преди 9 години
Браво. Смело напред..
65
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и герб и бсп, пък и другите така и не разбраха, че ако премахнат плащането за тия 3 години назад много хора ще започнат да се осигуряват, в това число и аз.
64
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 79.........забрави да споменеш и врътката с КТБ, която сега всички ние ще изплащаме с данъците.....