Без помощи за родители, чиито деца раждат деца

Затяга се и режимът за помощите на майките студентки
Обновена: 17 юни 2015 15:50 | 17 юни 2015 15:25, Камелия Цветанова
51
Без помощи за родители, чиито деца раждат деца
Снимка: Reuters, архив

Депутатите отрязаха помощите, които взимат родители на деца, които вече имат наследници.

Предложението непълнолетните майки да получават детски добавки само в натура, а техните родители ще бъдат лишени от правото да получават помощите, беше записано в приетите от парламента на първо четене промени в Закона за семейните помощи за деца, внесени от кабинета.

Дава се възможност обаче, ако непълнителните родители посещават редовно училище, да бъдат стимулирани допълнително с еднократна финансова помощ, която се равнява на годишната сума от детските добавки.

От "Атака" също имаха предложения за промени в закона, като те предвиждаха майки, които са под 18 години въобще да не получават помощи, което според тях ще спре феномена "деца раждат деца", за да живеят от парите за тях. Очаквано искането им не беше прието.

От БДЦ пък излязоха с друго предложение – детски да получават всички родители независимо от дохода си, но мнозинството отхвърли искането.

В момента всеки с доход над 350 лева на член от семейството, няма право на тази помощ.

Парламентът реши още, че държавата ще спира всички видове семейни помощи на родители, които допуснат настаняване на детето извън семейството.

Ако детето бъде дадено в дом по-късно, родителите ще трябва да върнат и парите, които са получили за първите две години от отглеждането му.

Освен това се въвежда еднакъв размер на помощта за първо, второ и трето дете. Сега за първо детските са 35 лева, за второ – 50, за трето също са 35 лева.

Размерът на детските ще бъде определен в Закона за бюджета за следващата година.

Затяга се и режимът за помощите на майките студентки, след като се оказа, че има схема за източване на пари от държавата и по този начин.

Цялата помощ от 2800 лева вече ще се получава не при раждането, а половината ще е при записването на следващ семестър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До лай лай пуфиtaka gi u4at kmetove i politicite na li sa im elektorat
21
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 17Правилно разбираш. Въпроса е какво се прави. Всички тези приказки са за да затишат гнева и нервите на изтезания български данакоплатец. Никои не възнамерява да прави промени. Правителство ще вземе още по-строги мерки за опазване на цига*ите и рекет на българите
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
mnogo e strasdhno po selata
19
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
za6to othvarliha predlozenieto da ne se davat mai4inski za rodilki do 18 g tova ako se spre shte se poopravat neshtata vzemete merki
18
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нещо май преливат от пусто в празно управляващите, не смеят да бръкнат както си трябва...
17
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Доколкото разбирам така се спират само детските на "младите баби", защото досега бабата взимаше за непълнолетното си дете и съответно това дете за собственото си дете. Иначе другото е вятър и мъгла, кой непълнолетен родител ходил и не ходил на училище, един Господ знае, ще се лъже много тука, защото бюджетите на училищата зависят от броя на учениците. Никакви помощи до 18 г. е било най-смисленото предложение, ама не са го приели.
16
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 13На 15 години имах други цели.Не да правя деца на майка си сестра си или десетките си "брадчедки".Ти на 15 като си ходил да пиперкаш някои ходеха на училище,пишеха си домашните и помагаха на родителите си.
15
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те много закони гръмко минават на 1-во четене и после по терлици ги отхвърлят на 2-ро и толкова.Все пак това е държавата българия - нищо не се случва в полза на българите.
14
2
 
23
 
! Отговори
както винаги преди 8 години
Е кви помощи са им отрязали?Ще им дават пари ако ходят на училище,отново социална помощ ако раждат на по 13-14 години а и освен всичко това това са само някакви мъгляви планове за промени.Вместо да стимулират здравото те го правят така че да стане като болното.
13
26
 
2
 
! Отговори
до 10 преди 8 години
Що да са педофили , ти като си бил на 15 и си ходел да пиперкаш да не си педофил...тва с тия 18 години е супер глупост 90% тинейджерите се плющат на по 15 и по малко , да реват тия които имат щерки.
12
2
 
17
 
! Отговори
Стоимен преди 8 години
Към редакторите:Като пишете за някой закон, напишете дали само е внесен като законопроект, дали на първо четене е приет, дали на второ четене е приет, или ако е приет, от кога влиза в сила.В момента поне на мен нито едно от тези неща не ми се изясняват.
11
2
 
34
 
! Отговори
Е, и? преди 8 години
Нищо ново под слънцето. Значи, ако дете роди дете и ходи редовно на училище, пак ще получава детски. В нашето училище има един, дето се води седми клас и е на 16 години, а жена му на 13, има дете и си вземат детските. Просто детето е записано на баща му, който получава детски за сина си и внука си.Не виждам какво ще се промени...
10
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кви са тия глупости. На педофилите мястото е В ЗАТВОРА, те помощите им щели да спирят, моля ти се.
9
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Еееее,най после се сетиха!Но пак има привилегии за малцинствата.Защо,бе,г-да депутати ще ги стимулирате да ходят на училище,това е дискриманация към българчетата на расова основа.Защо най-накрая не започнете да прилагате и създавате закони валидни за всички.ЗАЩО????
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Съдени*
7
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
каква крачка видяхте, аз като стигнах "Дава се възможност обаче, ако непълнителните родители посещават редовно училище, да бъдат стимулирани допълнително с еднократна финансова помощ, която се равнява на годишната сума от детските добавки." и разбрах, че даже няма да има вече неграмотни хххххх по статистиките
6
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Помощите едно на ръка,а кога ще бъдат съдини за това което предвижда закона ??????
5
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АМИ АКО НЯМА КОЙ ДА ГЛЕДА ТОВА ДЕТЕ КАК ЩЕ СЕ ЗАПИШЕ ЗА ДРУГИЯ СЕМЕСТЪР? ТОВА ЛИ Е НАСЪРЧАВАНЕТО ВИ ЗА РАЖДАЕМОСТ ?
4
3
 
25
 
! Отговори
Mimoza преди 8 години
До Днес.бг - Не можахте ли да намерите някоя нормална снимка за статията, та сте сложили детенце, омотано в системи и абокати???????
3
3
 
27
 
! Отговори
браво преди 8 години
Малка крачка но важна.Деца които раждат деца така или иначе е престъпно и се води във целия ЦЕВИЛИЗОВАН СВЯТ престъпление или иначе казано педофилия.Само в България педофилията се стимулираше всячески до сега. Надявам се да има продължение започнатото.