Нарастване на миграционния поток – основен риск за сигурността ни

Пет часа заседава Консултативният съвет за национална сигурност
Обновена: 10 ное 2015 16:24 | 10 ное 2015 15:30, Веселина Йорданова
52
Нарастване на миграционния поток – основен риск за сигурността ни
Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев посочи като основен риска от продължаване или нарастване на миграционния поток към България след Консултативен съвет за национална сигурност, на който бяха обсъдени геостратегическите рискове за страната ни.

Държавният глава обаче призна, че все още не сме изградили необходимата система и ресурси, за да се справим с киберзаплахите. Той припомни, че в края на октомври бяхме свидетели на най-голямата кибератака към сайтовете на държавни институции по време на изборите. По думите му целта е ясна - провокация към обществото и държавата, а случилото се показва уязвимостта на страната ни и изисква спешни мерки.

На продължило 5 часа заседание участниците в Съвета изслушаха директорите на Националната разузнавателна служба и на Служба "Военна информация", както и министри. След края му Плевнелиев заяви, че КСНС е бил успешен и е постигнат пълен консенсус, с резервирано отношение от "Атака“.

Президентът изброи редица геостратегически рискове за сигурността – от тероризъм, радикализиране на европейски граждани, които се присъединяват към ИД, редица замразени конфликти, рискове за енергийната сигурност, които се пораждат от наличието на един доставчик на газ, слабо икономическо развитие, бедност, социално изключване, сътресения във финансовата система, промените в климата, заплахи за информационната сигурност и др.

По думите на Плевнелиев трябва да инвестираме в сигурност и отбрана, защото кризите взаимодействат помежду си, което води до невиждано досега ниво на непредсказуемост в международната среда за сигурност.

Държавният глава посочи, че са необходими стъпки за засилване на функционалността на службите, но и преодоляване на вътрешното напрежение, което се забелязва в някои звена от сектора за сигурност.

Членовете на КСНС препоръчаха на Министерския съвет да предложи мерки, насочени към оптимизиране на структурите в сектора за сигурност. Съветът по сигурността към МС пък трябва да приеме план за действие при мащабна миграционна вълна, който да бъде осигурен финансово и технически.

Министерският съвет трябва да разработи и внесе в парламента проект на Закон за противодействие на тероризма и да осигури звената за киберсигурност за изграждане на способности за противодействие на кибератаки.

Правителството трябва да приеме и Стратегия за киберсигурност и план за изпълнението й и под ръководството на национален координатор по киберсигурност да се осъществяват дейностите по изпълнението на стратегията.

КСНС препоръча още институциите и партиите да работят активно за формиране на единна европейска позиция за разширяване на зоната за сигурност чрез ускоряване на евроинтеграцията на страните от Западните Балкани при спазване на критериите за членство.

Политиците трябва да работят и за намиране на трайни решения за справяне с причините за миграционната криза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
edinstvenno 4oveko s beloto kostum4e i zelenata vrzka ne e ido*t, a onzi sas shahmatnoto desen4e na sakoto ne e kre*ten, vapreki 4e e idio*t- ostanalite sa administraciata na BeGeto
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
...viarno..., koito i da hvanes na snimkata...vseki ste si ZNAE zasto...
29
9
 
2
 
! Отговори
САМО ГЕРБ!!! преди 8 години
ТОВА Е ИСТИНАТА ЗА БЪЛГАРИЯ!!!
28
0
 
7
 
! Отговори
МайМунчо преди 8 години
Кви кризи бре, мамул-тик-веници! Нали бутахте комунизма, влизахте у НАТО и ЕС и лизахте западни зад-ници да стане тука само мед и масло! Даже си купих патъци с големи грайфери да се не пръзалям по улиците от таа благина! Маа-аа-ви-де-ееа хагла, тъ-па и про-дажнааааа!!!
27
0
 
5
 
! Отговори
до 23 преди 8 години
Да не сте злоупотребили с алкохол или други опиати?.
26
0
 
17
 
! Отговори
до 26 преди 8 години
Прав сте. За 25 години ***....стка демокрация България от развита икономически се превърна в помийна яма.
25
0
 
14
 
! Отговори
Ф.С.В преди 8 години
Европа натиска по всякакъв начин - емигрантите да си седят в горещи точки на Балканите- Но кои са Балканите? Румъния отказа!- Македония и Сърбия ги пускат само транзит-значи Балканите всъщост се визира само БГ - ами тя без туй не е населена - и е в огромна демографска катастрофа-Така говорят лицемерните европолитици- Управляващите само качат офертата към личните им джобове - а тя ще е милиарди евро за да подпишат че БГ ще бъде големият емиграционен затвор на Европа-После ще станем като Югославия
24
11
 
1
 
! Отговори
симов преди 8 години
ВСИЧКИ ИНСТИТУЦИИ ИМАТ ПЪРВОСТЕПЕННА ЗАДАЧА ДА РАЗКРИЯТ И ПРОГОНЯТ ВСИЧКИ РУСКИ И БЪЛГАРСКИ АГЕНТИ И ЕЛЕМЕНТИ С ПОДРИВНА ДЕЙНОСТ РАБОТЕЩИ ЗА РЕЖИМА НА ПУТИН !!!!!!! ТОВА Е ЗАДАЧА НОМЕР ЕДНО ЗА ВСИЧКИ ИСТИНСКИ БЪЛГАРИ !!!
23
0
 
30
 
! Отговори
До 23 преди 8 години
Ти наред ли си?От повече от една година управляват ГЕРБ и ДПС, а останалите партии-пуделчета са за замазване на очите.
22
0
 
42
 
! Отговори
Факт преди 8 години
Всичките тези на снимката са най-голямата заплаха за националната сигурност на България.
21
37
 
4
 
! Отговори
САМО ГЕРБ преди 8 години
Всеки един глас за ГЕРБ е глас против триглавата ламя БСП, ДПС и Атака. Ще гласувам за герберите, защото те никога не са управлявали с ДПС и няма и да управляват, колкото и да им се иска на БСП, ДПС и Батака.
20
15
 
3
 
! Отговори
Каназирев преди 8 години
Решението е едно - командироваме пинчера Волен на границата азедно с вярния си антураж.. Той ще озапти и възпре бежанците.
19
0
 
27
 
! Отговори
Ала-Бала преди 8 години
Всичките на тази снимка са америокански подлезурци! Те са най- големите антиевропейци, защотосъдействат за съсипването на Еврпа!
18
4
 
17
 
! Отговори
info. преди 8 години
10 ноември: На пленум на ЦК на БКП е приета оставката на Тодор ЖивковС тази оставка,БКП се съгласи за безкръвното унищожаване на народа си в полза на Турция.Именно поради този предстоящ факт,Живков прави опит да присъедини България като 16 република на СССР.Тези на снимката са съучастниците по закриването и разпределянето на територии от България към Турция.
17
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички яко са нашмъркани...спрете я малко тая кока в тоя парлемент бе :D
16
18
 
4
 
! Отговори
Гласувайте за ГЕРБ преди 8 години
ДПС застава зад нелегалните мигранти, защото това е чист електорат на ДПС, който ще гласува заедно с ромите и турците под строй за ДПС. Това е истината, на Местан му трябват бежанци и нелегални мигранти, за да спечели бъдещите избори с техните гласове. Така или иначе българите няма да гласуват, освен че се топят като население, затова ДПС ще просперира в бъдеще като първа политическа сила, измествайки ГЕРБ от трона. Ето затова трябва да се гласува за ГЕРБ, а не за БСП, ДПС и Атака.
15
1
 
35
 
! Отговори
bg преди 8 години
НЕШАСТНИЦИииииииииииии, кога се сетихте да инвестирате в отбрана бе ,когато оплюскахте всички пари на Европа за селски ненужни проекти ,паркове,шадравани и ,басеини и прочие дето само баби останаха.Право са казали,,кой не храни своята ще храни чуждата армия,СРАМ СТЕ ЗА БГ
14
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къде изчезна кукумявката Кунева/Пръмова? Без нея снимката някак си не е пълна ....
13
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоз пък най-отпред..бе кво да кажа просто думи нямам, скица голяма е. Само като го видя и ме пали на смях :D хахахах
12
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ШШШШ...големи стойки прави нашия. Лява ръка-ляв крак... дясна ръка-десен крак.