Борисов за реакторите: Поработихме доста по темата

Има шансове това да се случи, смята премиерът
Обновена: 11 юли 2016 19:27 | 11 юли 2016 18:52, Красимир Ангелов
39
Борисов за реакторите: Поработихме доста по темата
Снимка: МС

Разговорите по идеята за продажбата на оборудването на "АЕЦ "Белене" на Иран продължават и утре, "с благословията" на президента на Ислямска република Иран Хасан Рохани, съобщи премиерът Бойко Борисов. Днес той се срещна и разговаря с Хасан Рохани в рамките на официалната си визита в Техеран.

Още по темата
Борисов отбеляза, че президентът Рохани е разпоредил на експертите и на Агенцията по ядрена енергия утре подробно да разгледат всички аспекти на това предложение. От българска страна в разговорите ще участват вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Борисов отбеляза, че ще се проведат и срещи с министъра на енергетиката на Русия Александър Новак, за да се излезе от кризата, създадена през 2006 г., информира БТА.

"Поработихме доста по тая тема. Според мен има шансове това да се случи, но да изчакаме да поработят експертите", коментира Борисов пред журналисти след срещата му с президента Рохани.

"Факт е, че президент и премиер много добре са запознати с темата и искат, ако е изгодно, да участват. Факт е, че на всички нива се даде положителен знак да се работи по този проект", отбеляза Борисов и продължи:

"За мен е важно парите от санкцията, наложена на България за АЕЦ „Белене” да бъдат спасени. Това са живи пари, 167 хиляди евро трябва да преведем и днес, може и сами да сметнете за какви средства на ден става въпрос. Когато има готовност, ще запозная парламента и ще търсим решение. Иран искат да работят добре с България. Тя е портата им към Европа. Исторически сме добре свързани, нямаме проблеми, които да решаваме и това е изключително изгодно нас и за тях и те го показаха с отношението си", посочи Борисов и отбеляза, че вместо 20 минути са говорили  един час с Рохани.

В отговор на въпрос за кандидатът за президент на ГЕРБ Борисов коментира, че това кой ще е кандидатът зависи само от него и от Изпълнителната комисия. "Ако не ме дразнехте толкова с разни политици да обяснявате дали за мен си пазя мястото или за някой друг, само и само да влязат в предавания, щях още сега да ви кажа кой ще е президент", сопна се Борисов.

Той отново повтори желанието си Черно море да е зона, "в която да пътуват търговски кораби, да правим бизнес не само с Иран, а с Грузия, Армения, с цяла Азия". "Портовете на България да са пълни с търговски и туристически кораби, това да носи добавена стойност, да се вдигат пенсии и заплати и хората да живеят по-добре. Когато има инфраструктурни коридори, през които минават петрол, газ, стоки, там няма война – пазят се тези места. Когато огромни празни територии, каквито са от България до Румъния и Бесарабия, са „златни” места за войни. Това ли искаме? Аз искам обратното. А народът избира кой и как да го управлява", подчерта министър-председателят.
 
Той посочи, че под демилитаризирана зона разбира "да се опитаме да намалим напрежението в Черно море, вместо да вървим към надпревара във въоръжаването". "Нямам илюзия, че някой ще си нареже корабите, но ако може да не харчим за превъоръжаване милиарди, които трябват за хората, за пенсии, за инфраструктура. Колкото повече нараства напрежението, тези разходи ще се увеличават. Затова в предстоящите си срещи ще апелирам Черно море да стане търговска, туристическа, транспортна зона", посочи още Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
3
 
! Отговори
Слънчасал милият! преди 7 години
Президентът на Ислямска република Иран Хасан Рохани покрива главата си - иначе ще го припече слънцето, като плешивецът до него ище ги плещи врели-некипели..
20
0
 
5
 
! Отговори
123 преди 7 години
Попитали боико борисов, г-н премиер какво е положението общо взето а той авторитетно, както винаги отговорил, амии всичко общо вече е взето.
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никакви Аецове ни ТецовеМИНАВАТЕ НА СВЕЩИГарантирано от ГЕРБ
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бате Бойче, вие доста време вече работите бе, хайде и да започнете да правите нещо!
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това ми напомня за вица, в който нашенци отишли да продават български стоки на африканско племе, срещу диаманти и други природни богатства. На всяко наше предложение старейшините на племето одобрително отговаряло на техния език с "балуба".Вечерта нашите били поканени на нудистки бал в тяхна чест. Синчето на вожда случайно видяло голите нашенци и не се сдържало да каже: "Тате, виж тия какви малки БАЛУБИ имат.Та и сега май отговорът ще бъде: "Балуба"!
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Реакторът е вече пуснат в Продавалник.ком и Базар.бг., на Илиянци /цял или на части/, както и на консигнация. Обмисля се и бартер - газ от Черно море за Иран, в замяна ирански газ за хъба в Черно море. Мед срещу асфалт тоже. Големи далавери ни чакат!
15
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След толкова много работа сега да вземе да отиде на почивка. Та и ние малко да се куртулишеме.
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ужас,нямам думи.Руснаците са го кръстили смешника.
13
1
 
13
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 7 години
Като знам навика на Рапона да представя провалите си като феноменални успехи, очаквам скоро да почне да се хвали какви реактори ни е направил.
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Премиерът ни е лъжец и манипулатор, при това от най-елементарните. Вероятно не заслужаваме по-сложен Само няколко дни по-късно ще каже пред министрите: Много се говори за корупция иска ми се, както казва народът, да хванем бика за рогата. Така, както преди година и половина се заехме с контрабандата, която беше един бич за бюджета... Борбата с контрабандата в този й вид започна след като слушах един анализ за 34% контрабанда на цигари. Тогава говорих с Горанов каква разликата в приходите се образува само от тези пари. И се оказа, че те се измерват в стотици милиони, милиарди.Изведнъж с
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 13 Боже,боже,колко си зле бе сиромахче
10
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Велик!С един куршум: оправя кашата на Първанов с реактора; подсигурява още един източник на газ за хъба; превръща България в център за иранския износ към Европа; осигурява стабилен външен пазар за родните медопроизводители. Не на последно място, печели ГРАНДИОЗНИ външнополитически печалби!Кога в историята сме имали такъв ръководител?
9
2
 
11
 
! Отговори
майтап преди 7 години
Поработили казва Тиквун,те го опъвали отзад,той квичал нагъзен отпред,преговори какво да го правиш,Тиквата,разбира ги той тия неща:)))))
8
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Помните ли когато преди години Гоце първанов говореше за "пълен шлем" от русия ?е това са резултатите сега от пълния му шлем, както казват хората - хубава работа ама комунистическа!
7
0
 
24
 
! Отговори
Боковата работа преди 7 години
Пийнахме, хапнахме, дадохме парите, а човекУ каза: "Шъ видим..."А вместо това, можехме да имаме втори АЕЦ, печалби и бъдеще.
6
1
 
9
 
! Отговори
омаиния преди 7 години
работи- доста поработи, Борисов защо не вземеш да си починеш, ми да скъпи сънародници за какво ни е електроенергия като след 50г.... в следствие на само грешни решения,само...
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Г-н Борисов, чакам да изпратите някой, който да види как се пречи на честния бизнес. Това с което се занимавате не носи спокойствие в моя дом.
4
1
 
21
 
! Отговори
БГТРАКИЕЦ преди 7 години
ЕДИН ОБИКНОВЕН ЕДНОЛИЧЕН ТЪРГОВЕЦ ЩЕ ВЗЕМЕ ПО РАЗУМНО РЕШЕНИЕ.ГОЛЯ МАЙТАП ПАДА С ТАЗИ ДЪРЖАВА ОТ 26 ГОДИНИ,ТО ГОЛЯМО КРАДЕНЕ,ГОЛЯМО РАЗРУШЕНИЕ ИНАКРАЯ НЯМА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ,ХА,ХА,ХА.
3
14
 
3
 
! Отговори
Василев преди 7 години
Селяни, не мога да разбера защо искате оставка на Вежди Рашидов???Някой селянин може ли да ми обясни???Агент Стив Маклийш!ЦРУ!!!
2
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
вместо да построят централата те сега я разпродават на парчета нещо като разпродажбата на страната на парчета е това могат ГЕРб-акъл море глава шамандура