В Турция трогнати от Борисов, България – съюзник, партньор

Турската преса в очакване на срещата на премиера с Меркел
27 авг 2016 12:20,
331
В Турция трогнати от Борисов, България – съюзник, партньор
Снимка: архив, Ройтерс

Всички централни турски вестници поместват на заглавните си страници статии във връзка с посещението на министър-председателя Бойко Борисов в Истанбул и срещите с турския му колега Бинали Йълдъръм и с президента Реджеп Тайип Ердоган.

В статиите се акцентира върху продължаването на двустранното сътрудничество между Турция и България в борбата срещу нелегалната миграция "въпреки проблемите по изпълнението на споразумението от март с ЕС за визовата либерализация".

Още по темата
Проправителственият вестник "Сабах" помества на челно място снимка на Бойко Борисов и турския президент Ердоган под заглавие "Ердоган прие Борисов в кьошка Хубер".

"Джумхуриет" пише в заглавие: "Поразителни думи от българския премиер: Всяка седмица ви изпращаме съболезнования". Вестникът изтъква, че опитът за преврат от 15 юли и терористичните нападения в Турция пораждат тревога у съседна България.

Вестник "Миллиет" специално подчертава, че срещата на Бинали Йълдъръм с Бойко Борисов е продължила 1 час и половина и цитира изявлението на турския премиер на пресконференцията след разговора, че "България не е само съсед, а е съюзник, партньор на Турция. С моя скъп приятел Бойко Борисов всяка седмица разговаряме по телефона и обсъждаме проблемите между нашите две страни и в региона".

Вестник "Хюрриет" извежда в заглавие, че двамата премиери са обсъждали сътрудничеството между Турция и България по мигрантската криза.

Изданието подчертава изказаното от Бинали Йълдъръм мнение, че изпълнението на споразумението зависи от ангажиментите, поети от европейските държави, и изразената от турската страна готовност за продължаване на сътрудничеството с България по мигрантската криза.

Вестник "Йени Шафак" акцентира, че Бойко Борисов ще разговаря по-късно днес за мигрантската криза с Ангела Меркел и че се очаква да предаде исканията на турската страна по този въпрос.

"Хабертюрк" посочва, че в контекста на мигрантската криза двамата премиери са разговаряли за съвместни действия между Турция и България за спиране на мигрантския поток. Вестникът цитира специално думите на Борисов, че основният въпрос сега е докога Турция ще успява да спира този поток.

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


331
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
6
 
5
 
! Отговори
четете внимателно преди 7 години
....хората в средна европа 16 век освен архитектура са имали и мисъл за науката . Но такъв ставаш какъвто ти е комшията или господарят . Хората в Европа мислят за наука и прогрес, докато в началото на Азия избиват мирносто население което им аргатува ,и ислямизират населението с насилие . Голяма е разликата господин туркофил къде щяхме да бъдем . И навремето навярно си чувал за Велика България , погледни какви са и били границите . не сме се нравили на никой, още по=малко на султана
39
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей това е пак се почна за робството. Ами защо гърци и сърби не говорят за миналото с такова фатализиране? Защо? И те не обичат турците, но такова нещо като тук няма. Даже и сърби и гърци са ми казвали, че се възхищават на някой неща на турците.
38
2
 
4
 
! Отговори
ееххх преди 7 години
Къде са тия комунисти,че не ги виждам.Ако имаше такива,тиквен отдавна щеше да е зад решетките в СЦЗ на хляб и тиква.
37
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дано Бойко си е научил урока от бай Тошо.На мен ми се струва,че е станал по важните неща за разлика от предишните недоносчета.
36
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"и цитира изявлението на турския премиер на пресконференцията след разговора, че "България не е само съсед, а е съюзник, партньор на Турция."Това са си чисто турски изказвания. Бойко никъде не е заявил, че сме съюзник или партньор на Турция. Заявил го е турския премиер.
35
3
 
9
 
! Отговори
Revolution_ преди 7 години
До MAKEDONЕ вие поне македоните си давате земята доброволно на албанците, вече няма да се сте българи, а албанци честито.
34
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно България какво произвежда?Ясно е, че преди 1944 г. е произвеждала 10 вида самолети по чешки лиценз с български части и авиоконструктори, но след това?Сега какво от това, което си купувате е българско? Нищо. Химията е внос от Румъния (перилни препарати, пасти за зъби и т.н.), цигарите и те са румънски. Памперсите са румънски или полски. Всичко е внос и предимно от Китай, Турция и Румъния. Румъния се освободи от комунизма в момента изживява икономически бум. Заплатите им са по-високи.
33
3
 
6
 
! Отговори
четете внимателно преди 7 години
сам го каза , че са налети 200 млрд долара за последните 14 години. Всичко подготвено от братята им американци. Сега вече и те се отдръпнаха от тях. А относно това къде щяхме да сме ако не бяхме под турско робство, навярно си бил и в западна и източна европа. Обърни внимание например Будапеща каква архитектура имат хората които са били част от Австро Унгарската империя . Погледни словаци , поляци, чехи, хората 16 /17 век са имали очарователна архитектура , а ние ?
32
4
 
3
 
! Отговори
MAKEDON преди 7 години
Ajde be ... Bolgari drzete mu gi topkite na Erdogan ... a ako se pokazite ke vi daj i bananata... ahahahahahaaaaaaaa
31
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Евала Бойко, мачкай комунистите! Комуниозма си отива.
30
2
 
5
 
! Отговори
Фан дък билет преди 7 години
А шаш откриват заводи само в туркия.Примерно завод на Форд в Измир.Нашите заводи ни принудиха да закрием-Кремиковци за 1 лв, а ни гушнаха централите да ни скубят за ток.И златото извличат без пари...Все мисля че ще има божие възмездие.Йелстоун се събужда.
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те, сърбите лесно ще си решат проблема. ще вземат да построят по българо-сръбската граница оградата, която Бойко отказа да получи от вишеградската четворка и Австрия. Ние българите да му мислим - ритуалната жертва, която ще даде Европа на ислямистите за да си спаси кожата.
28
8
 
14
 
! Отговори
Киро кофражиста преди 7 години
Бойко е добре приет навсякъде, и в Турция, и в Германия, и в Русия, и в Америка, и Ватикана, навсякъде го посрещат с почести и уважение за разлика от пишман-експерта Орешарски, който го приемаха само във Виетнам, защото там по-принцип никой не ходи
27
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
винету ни е продал на султана за няколко торби с пари
26
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турция за 14 г. направи толкова, колкото досега не е правила през целият си републикански период. И продължава да се строи в същите темпове. $200 млрд. са налети в Турция за 14 г.
25
7
 
13
 
! Отговори
четете внимателно преди 7 години
Турчина въобще не искам да го разбирам. Ние сме исторически силно засегнати от турците, които са ни клали като прасета и сме им работили на нивите. Относно напредъка на Турция ще ти кажа няколко неща. Нашето селско стопанство защо беше затрито за 27 години? Защото великите сили пожелаха. Защо толкова години се говори за внос на домати с ниска цена от македония и турция и гърция да кажем, а не се направи нищо по въпроса. Целта бе да се унищожи българското . С помощта на САЩ естествено
24
10
 
16
 
! Отговори
Revolution_ преди 7 години
Заради Бойко васала сега цяла Европа ще загуби уважение към нас. Никой не ги иска тия ту-рци в Европа, само нашия цъ.рвул подържа отношение с туркито.
23
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боже мой, какъв позор!Бойко при султана мрънка страхливо като Бърдоква при татрския хан.
22
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами хайде Бойко Борисов да последва примера на Ердоган и да вдигне минималната работна заплата на 1000лева примерно. Как така на магистралата ме изпреварва всяка минута автомобил за 100000 лева, а в същото време бизнеса нямал пари да плаща заплати?Хайде да намали лихвите ипотечните кредити на 2% и тези на потребителските на 4%. Не може ли? Може, може, иска се воля.
21
4
 
6
 
! Отговори
Яко партнер преди 7 години
Борисов влезе при Ердоган и излезе оттам като... партньор;))) Политкоректността е изпуснала думичката "интимен", но в духа на османо-турските традиции в тази област, това се подразбира от само себе си;)))