Кой какво разбра? Турция цитира Борисов грешно

Според проправителствен вестник той е казал: Да се обединим с Турция!
28 авг 2016 10:12,
173
Кой какво разбра? Турция цитира Борисов грешно
Снимка: Facebook

Проправителственият турски вестник "Йениакът" отрази некоректно думите на премиера Бойко Борисов след визитата му в Истанбул от петък.

"България: Да се обединим с Турция" бе заглавието на вестника, с което отразява разговорите в Истанбул между Борисов, турския премиер Бинали Йълдъръм и президента на южната ни съседка Реджеп Ердоган. Такива думи обаче не са изричани от Борисов по време на брифинга му с Йълдъръм, който бе единственото публично събитие от програмата на българския министър-председател в Турция, пише "24 часа".

Изданието твърди, че цитатът е взет от прессъобщение на българското правителство, но в тези, които е разпространила правителствената пресслужба в петък, няма такива думи, показа проверка.

Според "Йениакът" след освобождението си България не е успяла да се закрепи, поради което премиерът Борисов видял като единствен възможен изход да отиде в Турция. Изданието допълва своя материал и с мнимата фраза "Борисов каза: Да се обединим с Турция".

Според много от турските вестници българският премиер е официалното лице на Европа пред Турция. Най-вероятно това тълкувание е, защото Борисов бе единственият държавник от ЕС, който присъства на откриването на моста "Явуз Султан Селим" над Босфора. Министър-председателят обаче бе на 5-часовата церемония за кратко.

Вестник "Миллиет" от своя страна е извел като заглавие автентичен цитат от Борисов: "Налага се да търсим партньорство с Турция...". Вестникът обаче поставя акцент върху това, че премиерът на България се е зарекъл "да предаде главите на всички ФЕТО-джии". Така в Турция наричат привържениците на Фетулах Гюлен.

Този цитат от телевизионно интервю на Борисов отпреди 2 седмици обаче също е некоректен. Пред българска телевизия той каза: "Готов съм на всички да ни паднат главите...", коментирайки спорното от законова гледна точка предаване на турския бизнесмен Абдула Буюк на Турция.

"Джумхуриет" пише в заглавие: "Поразителни думи от българския премиер: Всяка седмица ви изпращаме съболезнования". Вестникът изтъква, че опитът за преврат от 15 юли и терористичните нападения в Турция пораждат тревога у съседна България. Вестник "Хюриет" извежда в заглавие, че двамата премиери са обсъждали сътрудничеството между Турция и България по мигрантската криза. Изданието подчертава изказаното от Бинали Йълдъръм мнение, че изпълнението на споразумението зависи от ангажиментите, поети от европейските държави и изразената от турската страна готовност за продължаване на сътрудничеството с България по мигрантската криза.

Вестник "Йени Шафак" акцентира, че Бойко Борисов ще разговаря в събота за мигрантската криза с Ангела Меркел и че се очаква да предаде исканията на турската страна по този въпрос. "Хабертюрк" посочва, че в контекста на мигрантската криза двамата премиери са разговаряли за съвместни действия между Турция и България за спиране на мигрантския поток. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
0
 
! Отговори
ДАН преди 7 години
До ВЕЛИК СИ БОКО!--о.к.русия си оправиха...стантарта им е добре..........а ние ИМА ЛИ НАДЕЖДА???
110
0
 
0
 
! Отговори
Стамболов преди 7 години
Стамболов също е държал на добри отношения с Турция, но....разликата межуд него и Боко, е като между Боко и средно интелигентен българин.....
109
2
 
11
 
! Отговори
Ей преди 7 години
Ама как са го снимали само - Ердоган горе, а Борисов се качва по стълбата към него от ниското ! Едно знам - на турци никога да не се доверяваш, все гледат да те сложат по-ниско от тях !
108
8
 
7
 
! Отговори
Комисаря преди 7 години
Лелее , тая гад Борисов , вече дал България на турците !Тоя път наистина ще си направим ***!
107
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ГУРБЕТЧИЯКръвта вода не става. Много ясно, че турците дори и българските ще държат повече на Турция отколкото на България. Аз като българин никога не съм се съмнявал в това. Турците много държат един за друг, дават мило и драго за родината си и да се присъединят към нея някой ден.
106
4
 
13
 
! Отговори
www преди 7 години
Турските медии действат като гьобелсови в момента. Но и нашичкият премиер си е тъпо парче. Няма как да знаем какво пред кого и кога е издрънкал.
105
1
 
9
 
! Отговори
бг преди 7 години
Ооо, господи! така ли се прави политика, ве ***? Премиерът бил неправилно цитиран. не е казал "Да се обединим с Турция" и "Ще ви предадем всички гюленисти". Не бил казал това! Голям праз. Кво значение има дали го е казал или не? Ние трябваше да потвърдим, че уж го е казал, вместо да отричаме. Това щеше да се хареса на турците. Щяха да се изкефят и настроят съвсем приятелски към България. Борисов можеше теманета да прави на Ердоган, и казва "Тъй ага, иначе ага" Това са дипломатически поклони
104
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бойко е по-висок от Реджепа,но амуджите ги заснели,когато нашия е на долното стъпало.Велик е Султан Ердоган,но имам усещането,че скоро ще играе нестинарско хоро с Корана пред себе си.К русенските му ориенталски номера ще са до едно време.
103
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ГУРБЕТЧИЯПо времето на империята имахме много хубава традиция, която в момента е изоставена, но скоро ще се върнем пак към нея. И коя е тази традиция? На дюнметата им се отсичаше главата с *** ятаган! Тази присъда беше запазена специално за хора с твоя *** - турчин, но по-българин и от българите (речи го нито турчин между турците нито българин между българите!). Същото важеше и за българи, предали крепост, селище и пр. - плащаше му се нагрда и се пращаше на 7'а глуха.
102
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мдааа, може би е време да се поизплашиме. Стахът е естествена реакция целяща да запази целостта на индивида/нацията. Докато не се изплашиме, докато не осъзнаем, че сме застрашени, че оцеляването ни е под въпрос и бездействието не е опция, сме обречени. Това което този вестник е написал, погрешно или не, не е случайно. И е СТРАШНО!!!!
101
4
 
21
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 7 години
О НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАЙТЕ, ТОЙ БОКИЧА САМ НЕ СЕ РАЗБИРА ТА КАКВО ОСТАВА ЗА ДРУГИТЕ.
100
0
 
16
 
! Отговори
бай Иван преди 7 години
Амуджие изплюха камъчето за новата Османска империя.Ердоган е фанатик.Колкото и да се чупи от ханша веднъж със САЩ,втори път с ИДИЛ,трети път с Европа, и накрая с Русия.Старае се да диктува политиката на света чрез рекет по отношение на мигрантската криза,да завладее територии от Сирия и чрез вестника издава намеренията си за България.Реджеп е с диагноза като Хитлер и ако не го озаптят великите сили ще създаде голям проблем....
99
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не търси майка си в Турция ! Тоя ще ни затрие като нация с малоумието си !
98
0
 
15
 
! Отговори
(№)? преди 7 години
На правешкия мазник ли се прави тоя! Рахат с всички . Доста безпринципно джанъм! А да тропаш по масата , не можеш ли , като всички останали? Омекваш ли ,кво?
97
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ти да видиш
96
19
 
5
 
! Отговори
ivan преди 7 години
До +bravo na Borisov
95
1
 
19
 
! Отговори
Пеев преди 7 години
Ние сме си обединени!Целият български народ слуша чалга, яде шкембе чорба и дюнер кебапи.Няма българска свадба и балове без кючеци. Езикът ни е на половина турски. Турци ни управляват от 700 години. Правилно ходи баце да се подлага на Султана, барем го остави валия.
94
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пазете се от Турция и турците , включителни и бг турците. Те са ни били и ще си останат най - големия враг и заплаха за Бг.
93
28
 
5
 
! Отговори
viva преди 7 години
Борисов е достоен и отговорен премиер . На правилната страна сме и за винаги !!! Колкото и да *** руските хибридни агенти времето вече е на наша страна ! Русия изостана много цивилизационно . Ние сме в НАТО завинаги ! Русия въпреки хибридната воина не може да направи нищо и затова тероризира съседите си от злоба !!!
92
6
 
26
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 7 години
турски вестник "Йениакът" отрази некоректно думите на премиера Бойко Борисов след визитата му в Истанбул от петък."България: Да се обединим с Турция" бе заглавието на вестника, с което отразява разговорите в Истанбул между Борисов, турския премиер Бинали Йълдъръм и президента на южната ни съседка Реджеп Ердоган. Такива думи обаче не са изричани от БорисовТОВА Е ЯСНО ПОСЛАНИЕ ЗА АПЕТИТИТЕ НА ТУРЦИЯ ! ПАЗЕТЕ СЕ ОТ ТУРЦИЯ И ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ТУРЦИ ,КОИТО ВСЕКИ МОМЕНТ БИХА ВИ ПРЕДАЛИ !