По проекта за хъб "има месо", но по-добре "Газпром" да участва!

Томислав Дончев: Трябва веднага да платим руските реактори
Обновена: 10 сеп 2016 15:26 | 10 сеп 2016 11:24, Елка Василева
97
По проекта за хъб "има месо", но по-добре "Газпром" да участва!
Томислав Дончев. Снимка: архив, БТА

„Това е проект, в който има не само кокал, но и доста месо”. По този начин вицепремиерът Томислав Дончев коментира пред bTV написаното в руската преса, че газоразпределителният център „Балкан” е като „кокал без месо”, подхвърлен от Брюксел на София.

Вицепремиерът беше категоричен, че хъбът не се прави напук на „Турски поток”: „Това е търговска платформа, която има собствена логика”. „Какво ще представлява „Турски поток”, не е ясно – ако е една тръба с капацитет 15 млрд. куб. м, само на Истнабул консумацията му е 15 млрд.”, посочи още той.

Още по темата

„Газовият хъб е съвсем различен проект. Би бил по-рентабилен, по-успешен, ако през него минава руски газ – през Трансбалканския газопровод или през нова тръба в Черно море. Различни руски представители, в т.ч. и на „Газпром”, казаха, че „Южен поток” е прекратен проект, но газовият хъб е съвсем друго съоръжение”, подчерта той.

Преди да говорим за съдбата на руските реактори, предназначени за АЕЦ „Белене”, България трябва да си плати, заяви още Дончев. По думите му лихвите по сумата, за която се произнесе международният арбитраж, са 10 млн. евро на месец.

„Самите дружества в енергийния сектор не могат да извадят парите”, призна Дончев и посочи, че през следващите месеци ще трябва да се реши как държавата да им предостави 600 млн. евро, като един от вариантите е кредит. С руската страна са започнали преговори за схемата на погасяване на дълга.

По думите на вицепремиера всеки последващ сценарий за употреба на реакторите трябва да има ясна икономическа логика, а конкретните действия на нашата страна трябва да дойдат след анализ.

„Имаме един лош национален навик, особено като говорим за проекти в енергийната сфера – влагаме пари, водени от устремния ентусиазъм да градим и строим без яснота какво ще стане”, отбеляза Дончев.

Той изрази мнение, че трябва задължително да се пробва вариант с приватизация на оборудването и площадката на АЕЦ „Белене”, като там се появи изцяло частен проект. Вицепремиерът не влезе в конкретика, но отбеляза, че вече има 2 или 3 потенциални инвеститора.

Според Томислав Дончев самият случай с продажбата на т.нар „царски конюшни” в центъра на София за 90 лв. на кв.м е „проблемен”: „Има сделки със сходни имоти при цена не 10, а 100 по-висока”.

„Истинският финал ще е, като се развали сделката. На пръв поглед тя е законна, погледнато от гледна точка на морала, деликатно казано, е подозрителна”, коментира той.

Според него един от сценариите за разваляне на договора е прокуратурата да открие престъпление. От думите му стана ясно, че това може да се стане, когато се разбере какво е мислел да направи купувачът със земята, която е под сгради, които са собственост на три министерства.

По темата с Дипломатическия клуб в Бояна, купен за милиони левове от младежи със скромна фирма, Дончев с усмивка коментира: „Нали не очаквате сега да ви убеждавам, че в България има млади и успели хора на 21-22 г.?” По думите му данъчните следва да проверят откъде купувачите са намерили пари, за да финансират сделката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
който е подписал тоя безумен проект, той да плаща. май беше при другаря Станишев.
57
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Престъпници !
56
6
 
20
 
! Отговори
ПАРТИЯ = МАФИЯ преди 7 години
"Трябва веднага да платим руските реактори" ?а те къде са ? кога ще бъдат доставени ? политическата мафия взе рушветите и сега за да не ги връща, народа ще плаща реактори, дето не съществуват !? ЗАЩОТО ТИЯ РЕАКТОРИ ГИ НЯМА, ПРОСТО ГИ НЯМА !
55
4
 
3
 
! Отговори
и как преди 7 години
до 82 ще купуваме израелска газ от турция ??? турция може да сложи транзитна такса на израелската газ но да твърдиш , че транзитната такса ще е по-голяма от цената на газта е странно и леко невероятно
54
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Другаря Томислав Дончев ... в постоянните си опити да се прави на полезен за пред Бойко ... в последно време го заблуждава за смисъла от въпросния "хъб".В резултат Бойко само се излага и то се излага на международно ниво. Спри да се правиш на полезен, Дончев.
53
6
 
9
 
! Отговори
Маминка... преди 7 години
Белене и Южен поток няма да се строи защото НИЕ ЩЕ КУПИВАМЕ ИЗРАЕЛСКИ ГАЗ ОТ ТУРЦИЯ НА ЦЕНИ ПЪТИ НАД ПАЗАРНИТЕ В СВЕТА .Ето това е голямата далавера на века и затова топлофикация под 2500 лв газ зимата да не сте просънували.ЩОто тоя на снимката и неговият господар така са подписали вече и обещали.
52
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бившият габровски кмет,който е като половинка типов у главата куха градинска лейка се прави на интересен.
51
4
 
19
 
! Отговори
Бай Данчо преди 7 години
Погледнете му само физиономията и изказа и си направете добре сметката за какви шофьори кебапчии и селян-дурковци гласувате следващият път!Една кадърно проектирана магистрала нямат ,а на цени гонят 5 пъти Японските.Крадлива ,неграмотна и силно некомпетентна клика , пасмин.а от бивши комунисти и настоящи ,техни чеда =ГЕРБ
50
3
 
12
 
! Отговори
Прозължение на 77 преди 7 години
И с Ю. поток е същата работа-хората дойдоха, направиха първа копка, и показно завариха две тръби тук, докараха сума ти тръба , която не сме плащали, на наша територия, от нас се искаше само да подпишем, но-"началниците" казаха Не.Ха гонете сега дивото, щом изпуснахте питомното. Национални предатели сте, всичките, в поза партер, със свалени ***, надупени натам, от където очаквате някой да даде някакви пари, или поне да не ги спира, и да ви крепи на власт още малко, защото сте му удобни...
49
1
 
11
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
прод.на 75.Ако бяха нашите политици далновидни, и мислеха за България, а не за авоарите си, сега щеше да се строи и Белене, и Южен поток, и то-с руски средства.Руснаците ни предлагаха, да се построи новата АЕЦ, те да финансират, ние 20 години да я изплащаме с част от печалбата, а още 20 години да работи за нас на печалба.Има достатъчно интервюта за това на руския посланник из нета, прочетете ги. Но-не, ние ще строим, с технология на Уестингхаус работеща само на хартия, никъде другаде.....
48
2
 
12
 
! Отговори
Milena преди 7 години
Цялото управление на ГЕРБ са точно такива ,като този и изказа му.ЦЯЛОТО !!! Ако трябва да си напише правилно името без грешка не може защото дипломата му е купена .
47
3
 
12
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
Всичката работа на Герб е такава! Правят, каквото им наредят "началниците" отвън, имам чувство, че им нареждат и кога да ходят до тоалетната, без извинение, а националния интерес -за тях това е мътно понятие. Руснаците е добре да участват? те пак ще участват, газта,която ще ни препродават гърците, с надценка, по интерконектора, е руска.2019 година Газпром реже тръбите през Украйна.От къде газ?Същото е и с реакторите-Гьол, после-Уестингхаус, напук на референдума.
46
0
 
8
 
! Отговори
Linguistic Specialis преди 7 години
Умствено запретена джурналистка e решила да напише статия.и съчинила пасквил.Още от заглавието та до последната запетая в текста ...крещяща необразованост.Откъде ги намирате г-да ?От Столипиново ли ви е кастингът за джурналисти Барем заглавията да могат да си напишат правилно ...ама те и това не могат.
45
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що за просташки, мутренски изказ на мин. председател и министър???!!!Потресаваща селяния и простотия и...некомпетентност, некадърност и...аз не знам вече на какво!
44
3
 
8
 
! Отговори
нико преди 7 години
никаква газ никакви реактори никакви хъбове нищо от русия на българия и трябва само евро ценности мигранти за разплод американска демокрация и толкова гладни ще ходим но търговски ще стъпваме руската газ да отива в европа те нали са по прости да я копуват договора с мариците да се поднови за още сто години за по сигурно гусин борисов да подписва всичко което му наредят от белия дом колкото до кокала с месото за народа само кокала месото да го вземът министри депутати и т.н.т
43
2
 
5
 
! Отговори
Руссия преди 7 години
Ние можем и без България !
42
2
 
2
 
! Отговори
хахахааааа..... преди 7 години
България няма да подкрепи вдигане на санкциите за Русия
41
1
 
4
 
! Отговори
хахахааааа..... преди 7 години
По адрес на санкциите срещу Русия Митов каза, че неговата страна няма да подкрепи вдигането на европейските санкции, наложени на Русия, която по думите му не е зачела международните закони в украинската криза."Русия явно и безжалостно наруши международния ред и право. Това не може да остане без последици и единственият мирен инструмент са санкциите", каза Митов.Прочети още на: dnes.bg/politika/2016/09/07/bylgariia-niama-da-podkrepi-vdigane-na-sankciite-za-rusiia.314761
40
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мигрантите нахлуват яко в Бьлгария после ще ви ***
39
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо ли Газпром се римува с Винпром