По проекта за хъб "има месо", но по-добре "Газпром" да участва!

Томислав Дончев: Трябва веднага да платим руските реактори
Обновена: 10 сеп 2016 15:26 | 10 сеп 2016 11:24, Елка Василева
97
По проекта за хъб "има месо", но по-добре "Газпром" да участва!
Томислав Дончев. Снимка: архив, БТА

„Това е проект, в който има не само кокал, но и доста месо”. По този начин вицепремиерът Томислав Дончев коментира пред bTV написаното в руската преса, че газоразпределителният център „Балкан” е като „кокал без месо”, подхвърлен от Брюксел на София.

Вицепремиерът беше категоричен, че хъбът не се прави напук на „Турски поток”: „Това е търговска платформа, която има собствена логика”. „Какво ще представлява „Турски поток”, не е ясно – ако е една тръба с капацитет 15 млрд. куб. м, само на Истнабул консумацията му е 15 млрд.”, посочи още той.

Още по темата

„Газовият хъб е съвсем различен проект. Би бил по-рентабилен, по-успешен, ако през него минава руски газ – през Трансбалканския газопровод или през нова тръба в Черно море. Различни руски представители, в т.ч. и на „Газпром”, казаха, че „Южен поток” е прекратен проект, но газовият хъб е съвсем друго съоръжение”, подчерта той.

Преди да говорим за съдбата на руските реактори, предназначени за АЕЦ „Белене”, България трябва да си плати, заяви още Дончев. По думите му лихвите по сумата, за която се произнесе международният арбитраж, са 10 млн. евро на месец.

„Самите дружества в енергийния сектор не могат да извадят парите”, призна Дончев и посочи, че през следващите месеци ще трябва да се реши как държавата да им предостави 600 млн. евро, като един от вариантите е кредит. С руската страна са започнали преговори за схемата на погасяване на дълга.

По думите на вицепремиера всеки последващ сценарий за употреба на реакторите трябва да има ясна икономическа логика, а конкретните действия на нашата страна трябва да дойдат след анализ.

„Имаме един лош национален навик, особено като говорим за проекти в енергийната сфера – влагаме пари, водени от устремния ентусиазъм да градим и строим без яснота какво ще стане”, отбеляза Дончев.

Той изрази мнение, че трябва задължително да се пробва вариант с приватизация на оборудването и площадката на АЕЦ „Белене”, като там се появи изцяло частен проект. Вицепремиерът не влезе в конкретика, но отбеляза, че вече има 2 или 3 потенциални инвеститора.

Според Томислав Дончев самият случай с продажбата на т.нар „царски конюшни” в центъра на София за 90 лв. на кв.м е „проблемен”: „Има сделки със сходни имоти при цена не 10, а 100 по-висока”.

„Истинският финал ще е, като се развали сделката. На пръв поглед тя е законна, погледнато от гледна точка на морала, деликатно казано, е подозрителна”, коментира той.

Според него един от сценариите за разваляне на договора е прокуратурата да открие престъпление. От думите му стана ясно, че това може да се стане, когато се разбере какво е мислел да направи купувачът със земята, която е под сгради, които са собственост на три министерства.

По темата с Дипломатическия клуб в Бояна, купен за милиони левове от младежи със скромна фирма, Дончев с усмивка коментира: „Нали не очаквате сега да ви убеждавам, че в България има млади и успели хора на 21-22 г.?” По думите му данъчните следва да проверят откъде купувачите са намерили пари, за да финансират сделката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва веднага да платим руските реактори ,ето това се нарича рект и кражба.Да ги плати този който е подписвал договорите и набута България с Милиарди.Не ви щем хъбовете и потоците,не щем сделки с Прасия и кремълските бандити.Прасия ни ограбва
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що не са ги платили реакторите досега,като те са основното за монтаж и експлоатация след пробация и сертификат за годност,за да не текат лихви се превеждат средства по любимата предплата и да се видят откъде са неустойките от чия на чия страна са,че не може да се устои,я,а сега веднага,значи че не са и почвани за зглобка,а какви ще бъдат тестове и по обещание на съвещание,значи бяха освен за земетръс,въздушно нападение,водни стехии,на ред др. субекти бегащи в тръст по терени за гърмене,а терена.
36
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Месо има колкото по габровски такъм, а ти дончев мисля най-добре знаеш какво е габровски такъм - нанизани на връв празни черупки от охлюви. Обикновено се взимат на заем от друг съсед габровец и се пускат да се варят в супата та да пуснат месо! Не габровски шеги, а габровска трагедия...
35
0
 
22
 
! Отговори
чужденеца преди 7 години
Преди да терсиш пари и да строиш не трябва ли първо да се осигури горивото за хъба,откъде,договор за доставка?Или само заемче за строежа,изпомпване на 70% от кинтите и накрая като Белене.С тая нагла и мазна моцунка от снимката плачеш за каменната карера.
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименТака като чета и оставам с впечатлението, че крайбрежния шелф не е част от морето...
33
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПРЕДИ ИЗВЕСТНО ВРЕМЕ ПРОПАГАНДАТА ПО БАЙ ТОШОВСКИ ДЕНОНОЩНО ДАВАШЕ ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА КАК ЕДИН ДОБРЕ ЕКИПИРАН ЗАВАРЧИК ЗАВАРЯВАШЕ ДВЕ ЧЕРНО БОЯДИСАНИ ТРЪБИ ПОСТАВЕНИ НА СПЕЦИАЛЕН ПОСТАМЕНТ НА КОИТО ПИШЕЩЕ"ЮЖЕН ПОТОК".БЯХА РЕПОРТАЖИ..СНИМКИ БЕЗБРОЙ.ХАХА!НЕ МИНА И МЕСЕЦ ПОСТАМЕНТА ИЗЧЕЗНА А ТРЪБИТЕ ОТИДОХА ЗА СКРАБ!ЧЕ И ТОЗИ ХЪБ ЩЕ Е СЪЩАТА ЖАЛКА И СМЕШНА РАБОТА НА ВЕЛИКИЯ СТРОИТЕЛ-КРАТУН! :-) :-)
32
0
 
21
 
! Отговори
хитър Петър преди 7 години
Не е важно да се прави нещо разумно и рентабилно , важно е от къде ще се окраде повечко. Демек прибираме месцето , народа да плаща .....кокала!!!
31
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ех дончев, стига габровски шеги, вие съвсем взехте народа за ***, пък и не само народа но и ЕС и Русия. Коя велика кратуна го измисли този хъб и как мислите да се финансира (ЕС?) и да се напълни с газ (Русия). Не отстояхте националният интерес по изграждането на Южен поток, защото сте безгръбначни, затова пък сега се строят Турски поток и Северен поток 2. А уж някои от вас са габровца, но не могат да смятат....
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
nai umniat premier koito e imala BALGARIA boiko borisov daje pesho pumaka ne moje da se ravni s nego da ne govorim za cistite orginalni Balgari kostof,n.mixailova goliam Politik s ..... da go socish
29
0
 
13
 
! Отговори
ДА ВЕ ? преди 7 години
А цените за народа *** , СИ ОСТАВАТ СЪЩИТЕ !ОЛИГАРХИЯТА В БЪЛГАРИЯ НИКОГА НЯМА ДА ПОЗВОЛИ ПО-НИСКИ ЦЕНИ , ВЪПРЕКИ ''ОБЕЩАНИЕТО '' С КОЕТО НИ БАЛАМОСВАТ Бг-ПОЛИТИЦИ И УПРАВНИЦИ ...ПРИЯТЕН ДЕН !
28
6
 
3
 
! Отговори
Do 38 преди 7 години
До АнонименОт газов хъб има нужда Русия.Но, Бойко отново ни спестява тези подробности. Идеята е този хъб да провежда само руски газ...отново спестено от Бойко.Та...защото много го искаме, но нямаме пари..ще участва с пари Газпром. А, от там и ще вземе дялове от проекта. А, Бойко, Доган и останалите ще вземат милионите комисионни. А, Русия..вече с влияние и хъб на балканите и с път на газа към Европа.
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ShoppНавремето имаше един министър който разправяше, че Русия няма как да ни заобиколи за да доставя газ за Турция. Говореше също че през Черно море не маже да се прекара газопровод. Е след една година газопровода мужду Русия и Турция бе прекаран . През България остана да се транзитивен една част от газта за Турция.Сега като се прекара новият газопровод между двете страни през България транзита ще падне на НУЛА. А иначе онзи министър СДС го посрещна на летище София го с ромската музика.
26
0
 
16
 
! Отговори
Турчина преди 7 години
След срещата на турските и руските енергийни министри шефът на Газпром Алексей Миллер каза: който иска руски газ газ нека се обърне към Турция и към тази рота да си насочи тръбите. Но по БГ медиите ви се споменават само повърхностни и непълни новини
25
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой ще даде пари за газов хъб?От къде ще дойде газ за него?На кого ще продадем газта?Май единствения който има сметка да има газов хъб е бата Бойко, който сънва как реже лентичката
24
0
 
15
 
! Отговори
фризьора преди 7 години
има месо колко ти и боко и чоко сте с кичари.
23
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За успокоение на русофобите ще купуваме турска газ която идва от турция не е руска повтарям и малко транзитни такси защото ще се обърне кръга
22
0
 
18
 
! Отговори
Има мЯсо преди 7 години
Има, за другарете от ГЕРБ! По-фалирала история не съм чувал през живота си. Бягаме от Южен поток, който е подсигурен с газ и ще ни носи пари, за да дадем милиарди за някакъв хъб, газ за който просто няма. Поредната измама на Боко Честния. Между другото, сега четох статията в Капитал. Мустака не е казал всичко, което знае, но все пак ясно нарича Боко престъпник и рекетьор. И аз лично му вярвам.
21
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
или през нова тръба в Черно море. ама тази тръба ние ще трябва да си я строим май щот газпром едва ли.
20
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
MNOGO KRADLIVO PLEME SA BALGARSKITE I PUMASHKI POLITIZI
19
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имаме един лош национален навик, особено като говорим за проекти в енергийната сфера влагаме пари, водени от устремния ентусиазъм да градим и строим без яснота какво ще стане, отбеляза Дончев.Това го кажи на Боко, че ще налее едни милиарди в хъба и после най-много да го включим в стоте национални обекта с туристическа цел.