По проекта за хъб "има месо", но по-добре "Газпром" да участва!

Томислав Дончев: Трябва веднага да платим руските реактори
Обновена: 10 сеп 2016 15:26 | 10 сеп 2016 11:24, Елка Василева
97
По проекта за хъб "има месо", но по-добре "Газпром" да участва!
Томислав Дончев. Снимка: архив, БТА

„Това е проект, в който има не само кокал, но и доста месо”. По този начин вицепремиерът Томислав Дончев коментира пред bTV написаното в руската преса, че газоразпределителният център „Балкан” е като „кокал без месо”, подхвърлен от Брюксел на София.

Вицепремиерът беше категоричен, че хъбът не се прави напук на „Турски поток”: „Това е търговска платформа, която има собствена логика”. „Какво ще представлява „Турски поток”, не е ясно – ако е една тръба с капацитет 15 млрд. куб. м, само на Истнабул консумацията му е 15 млрд.”, посочи още той.

Още по темата

„Газовият хъб е съвсем различен проект. Би бил по-рентабилен, по-успешен, ако през него минава руски газ – през Трансбалканския газопровод или през нова тръба в Черно море. Различни руски представители, в т.ч. и на „Газпром”, казаха, че „Южен поток” е прекратен проект, но газовият хъб е съвсем друго съоръжение”, подчерта той.

Преди да говорим за съдбата на руските реактори, предназначени за АЕЦ „Белене”, България трябва да си плати, заяви още Дончев. По думите му лихвите по сумата, за която се произнесе международният арбитраж, са 10 млн. евро на месец.

„Самите дружества в енергийния сектор не могат да извадят парите”, призна Дончев и посочи, че през следващите месеци ще трябва да се реши как държавата да им предостави 600 млн. евро, като един от вариантите е кредит. С руската страна са започнали преговори за схемата на погасяване на дълга.

По думите на вицепремиера всеки последващ сценарий за употреба на реакторите трябва да има ясна икономическа логика, а конкретните действия на нашата страна трябва да дойдат след анализ.

„Имаме един лош национален навик, особено като говорим за проекти в енергийната сфера – влагаме пари, водени от устремния ентусиазъм да градим и строим без яснота какво ще стане”, отбеляза Дончев.

Той изрази мнение, че трябва задължително да се пробва вариант с приватизация на оборудването и площадката на АЕЦ „Белене”, като там се появи изцяло частен проект. Вицепремиерът не влезе в конкретика, но отбеляза, че вече има 2 или 3 потенциални инвеститора.

Според Томислав Дончев самият случай с продажбата на т.нар „царски конюшни” в центъра на София за 90 лв. на кв.м е „проблемен”: „Има сделки със сходни имоти при цена не 10, а 100 по-висока”.

„Истинският финал ще е, като се развали сделката. На пръв поглед тя е законна, погледнато от гледна точка на морала, деликатно казано, е подозрителна”, коментира той.

Според него един от сценариите за разваляне на договора е прокуратурата да открие престъпление. От думите му стана ясно, че това може да се стане, когато се разбере какво е мислел да направи купувачът със земята, която е под сгради, които са собственост на три министерства.

По темата с Дипломатическия клуб в Бояна, купен за милиони левове от младежи със скромна фирма, Дончев с усмивка коментира: „Нали не очаквате сега да ви убеждавам, че в България има млади и успели хора на 21-22 г.?” По думите му данъчните следва да проверят откъде купувачите са намерили пари, за да финансират сделката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По-добре далеч от ушанките!Последният век само злини и мизерия от тези ***.
17
1
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Чухте ли,прочетохте ли/то не че има къде да прочетете/ генерал Златев от авиацията и той подал документи за пенсиониране,макар,че можел да служи още 8 години .Много хубави работи стават в нашата авиация под ръководството на "идеологизирания" пронатовец Ненчев.Четете "епицентър"
16
0
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Обркана държава щом и философите започнаха от енергетика да разбират.То и затова сме на този хал.Философчето могат така да го оплетат разните му там лобистчета ,че да не знае но кой свят се намира.Но така е в България всеки иска да работи точно това от което не разбира.Дончев ли си какъв си *** си в училището да преподаваш философия,не се бъркай в такива сложни неща като енергетика,първо не ти отива и второ нищо не разбиращ-подочул това онова и аз мога така.само объркваш държавата.
15
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Tоя е много неприятен. В Габрово е бил учител по етика. После по мутринските времена става управител на едно от заведенията на тиквата.Управлява евро-фондове, а никога не е поглеждал финанси или икономика. Пръв съратник на тиквата. ***.
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До КратунТи явно си Кратуна /вид тиква/. Хъба ще се прави от така любимите ти европейци.Така че не си безпокой ще крадат "наши" хора.
13
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя хъб е май само лай по месечината!Само празни приказки ще са и накрая както обикновено едно голяямо НИЩО!
12
5
 
5
 
! Отговори
шофьор преди 7 години
СТИГА ПРИСПИВНИ ПЕСНИ! Не ни баламосвайте!Борисов да каже на кума си Златев, Лукойл да намалят цената на бензина, на петрола падна двойно! Иначе никакъв газов хъб за руската газ- да си я затварят в буркани и да си я изнасят! Ще стане страшно-ШОФЬОРИТЕ СМЕ ГОЛЯМА СИЛА!!!ШОФЬОРИ СЪБУДЕТЕ СЕ!!!
11
8
 
2
 
! Отговори
Кратун преди 7 години
Въртят сучат все към корупционни проекти с руските мафиоти ги тегли. Да крадат заедно и да делят. Не сме се освестили още от Белене - след всички разходи остана и един милиард лева още да плащаме без да има НИЩО построено и започнаха нова далавера с руснаците. Това са гробокопачи на България! Не дрънкайте, че Европа и демокрацията ви били виновни, че сте бедни.
10
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно от къде ще се пълни този хъб. Газ от Русия няма да дойде .Газ в блок "Хан Аспарух" се оказа че няма. Румъния няма излишна газ и те внасят от Русия за да задоволят напълно нуждите си. От Гърция няма как да дойде газ /от терминала за втечнен газ/ американците направиха две доставки на за момента се отказаха ,не са конкурентни на газта която идва по тръби. Явно ще трябва бай боб да ядем за да палнем хъба.
9
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
имам чуство че ги правят тези изказвания само да ни разсеят от факта че цялата партия герб няма един достатачно кадърен и не умърсен кандидат за президент
8
0
 
15
 
! Отговори
x преди 7 години
МЕСО ИМА САМО ЧЕ КОКАЛА Е БЕЗ КОСТИ.КОИ ТУИ НЕЩО ЛЕЛЕ МАЛЕ ДЕТО МЯЗА НА УНУИ НЕЩО... Знаетея по нататьк .
7
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като дадат кредит на НЕК, заради неустойките, откъде мислите че ще върнат парите? От нашите джобове, естествено! Правилно мислите, очаквайте да вдигнат тока с поне 50%, ама след изборите. Защото ако го направят сега герб ще вземат най дългия от трите пръста, и то вкл. с фалшификации.
6
1
 
39
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Крадливите гербери така са се увълчили след толкова години власт, че във всяко нещо виждат месо.Продават си имоти на пъпа на София за 90 евро на квадрат !Изсичат българските гори безцеремонно.Елате в Еленския балкан да видите за какво става въпрос !Уж арестуваха шефа на горското в Търново, а след няколко дни сечта стана още по-ожесточена.Дърварите предимно от ромски произход биват пускани рано сутринта в гората към 5 часа. После камионите товарят ... По това време горска полиция там няма.
5
11
 
5
 
! Отговори
ако путин преди 7 години
е малко умен не би сложил всички яйца в една кошница !!! глупаво би било да не доставя газ до хъба директно а да разчита само на турция ! оставяйки всички козове в ръцете на турците и имайки един диктатор там не смятам , че е особено далновидно.
4
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И как "Газпром" да участва, след като министрите Митов и Ненчев постоянно плюят срещу Русия и я обявяват за враг?
3
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да нестане като бузлоджа ще правим хъб ама след изборите нямамаме пари за хъб
2
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Газпром вече 1000 пъти каза, че няма да участва. Како още трябва да стане, за да го разберете.
1
1
 
26
 
! Отговори
Петров преди 7 години
Самите дружества в енергийния сектор не могат да извадят парите, призна Дончев=======================================Значи дружествата вадят парите а Дончев ги прибира. Типично български бизнемсен, той е дошЕл да взима не да дава, да прибира а не да вади.