"Българската Коледа" на ход за децата с хронични заболявания

Последното издание на инициативата събра рекордните 2,4 млн. лв.
14
"Българската Коледа" на ход за децата с хронични заболявания
Снимка: Булфото, архив

Президентът Росен Плевнелиев даде началото на 14-то издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа“.

Тази година тя ще бъде насочена към деца с тежки хронични заболявания.

Целта е със събраните средства да се купи високо технологична апаратура, която ще даде възможност за осъществяване на прецизна диагностика.

"Тежките хронични заболявания протичат за дълъг период от време, а често и през целия живот“, каза  държавният глава.

"За 13-те години на кампанията 3409 деца получиха помощ, за да се преборят с болестта. Общо 28 млн. лв. са събраните средства. 229 учебни заведения получиха високо технологична апаратура за лечение и рехабилитация“, припомни той.

Плевнелиев призна, че като президент се гордее, че е надградил инициативата, която по традиция се провежда под патронажа на държавния глава.

За пръв път Българската Коледа беше под патронажа на Плевнелиев през 2012 г. За реализирането на целите на инициативата беше съставен експертен съвет.

"През 2012 подпомогнахме 358 деца, а средствата бяха на 770 000 лв. През 2013 г. за първи път инициативата постави акцент върху конкретна тема – "Рехабилитацията на деца с неврологични заболявания“. Бяха събрани над 2 млн. лв., помогнахме на 485 деца. Помогнахме за развитието на 10 рехабилитационни центъра. В рамките на 2014/2015 поставихме грижата за децата с вродени заболявания. Отново събрахме над 2 млн. лв. и подкрепихме 496 деца“, допълни президентът.

Той уточни, че през 2016 г. е била оказана помощ на децата в реанимация.

"Събрахме рекордната сума от 2,4 млн. лв. Ролята на „Българската Коледа“ не се изчерпва само с това да се намери един ресурс и той да бъде разпределен. Поставихме си целта да търсим и намерим устойчиво решение на системни проблеми. През 2013 г. за пръв път казахме, че не само събираме пари, а искаме да съберем всички институции в България, за да поставим проблем и да го решим“, каза още Росен Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** заради бунтовникът Иван Кралича увисна на бесилото , но беше ли той борец за свободата и благоденствието на България . С чужда пита ...........
11
0
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
Предишни години дарявах всяка Коледа.След "лошият мат`рял"обаче-ресто.Да дават айдуците,които ръсят подобни бисери.
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не им вярвам вече. Нека да призове партиите да дарят субсидиите си за да има едни сериозни суми за децата. Така или иначе те са пак от нас. За една година от бюджета ще бъдат отделени за партиите - 35 611 920 лв., а за четири години - 142 447 677 лв.
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПОМАКА ДА КАЖЕ С КАКВИ ПАРИ СИ КУПИ ПАЛАТА НА ХАЛКИДИКИ? ЩОТО С ЕДНА ЗАПЛАТА КАТО НЕГОВАТА ЕДВА ЛИ ЩЕ СЪБЕРЕ ТОЛКОВА МИЛИОНИ КОЛКОТО СТРУВА ПАЛАТА МУ! ДА КАЖЕ СЪЩО КЪДЕ ОТИДОХА ОНЕЗИ МИЛОНИ ОТ МИНАЛАТА ГОДИНА КОИТО СЕ СЪБРАХА ЧРЕЗ СМС-и. ИСКАМЕ ПЪЛЕН ОТЧЕТ ЧЕРНО НА БЯЛО А НЕ ПРАЗНИ ПРИКЗКИ БЕЗ ПОКРИТИЕ! ДА СИ КАЗВА БЕЗ БОЙ ДА НЕ ИДВАМ АЗ!
8
1
 
9
 
! Отговори
Стийв преди 7 години
Преди време попаднах на една статия в която се твърдеше че САМО за една година НСО-нац служба за охрана харчи над 20 млн т.е 10 пъти повече отколката събипа БГ КоледатаИзводите оставям на Вас
7
1
 
6
 
! Отговори
пепи преди 7 години
работа и на президента е да няма нужда от българска коледа. къде е профилактиката на болестите. къде е медицинското обслужване болните. къде са парите за здраве. кой *** нашите осигуровки.
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що за държава сме, щом 8 милона за 365 дни не могат да съберат от данъци и осигуровки, а те както знаем и усещаме не са малки, та не можем за цяла година да съберем 2 милиона, та се налага да ги даряваме с СМС и дарителски сметки ?!? Или някой лъже или много се краде тук от нашите пари за нечии джобове !
5
1
 
12
 
! Отговори
т преди 7 години
у казармата не съм си броил с такова нетърпение дните до уволнение ,както броим оставащите на тоя поммиярр
4
2
 
6
 
! Отговори
jill преди 7 години
Къде са парите за онкобплните ХОРА,ПЕСИОНЕРИТЕ?
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А бюджета на президенството е 150 милиона. На колко деца би се помогнало, вместо да се тъпче едно нищожество.
2
1
 
13
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Тоя ако изчезне и не се показва може и по-вече да съберат и между другото да попитам що за държава сме след като не можем да осигурим децата си.
1
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая "Българска Коледа" и всички подобни методи за просия са срам за Бълагрия.Имаме държава, която не е в състояние да се погрижи за своите граждани, коит оимат нещастието да са болни, бедни или в друго тежко положение. Затова управниците организират просия по метода "Дайте да дадем". А къде са данъците? За какво се харчат нашите пари, щом не може да се намерят пари за номална помощ на нуждаещите се?Има нещо гнило в цялата работаАко имаше качествено управление, няма да е нужна тази "коледа"