В парламента: Плевнелиев – саботьор, Радев – дезертьор

Депутатите се разделиха в оценките си за решението на президента
21 дек 2016 13:22,
213
В парламента: Плевнелиев – саботьор, Радев – дезертьор
Снимка: Булфото

Депутатите се разделиха в оценките си за решението на президента Росен Плевнелиев да не състави служебно правителство.

Още по темата

От БСП обвиниха държавния глава, че умишлено е поставил в сложна ситуация наследника си Румен Радев. 

"Плевнелиев забави умишлено процедурата, проточи срокове и сега постави и парламентът, и кабинетът на Борисов, както и новоизбраният президент, в изключително сложна ситуация", каза Валери Жаблянов и допълни:" Смятам, че го направи умишлено като демонстрира и в края на мандата си всички онези качества, които наблюдавахме четири години и заради които загуби".

Той повтори тезата на БСП, че Румен Радев става президент на 22 януари, а дотогава отговорността е на Плевнелиев. 

От ГЕРБ пък обвиниха Румен Радев в дезертьорство. Цвета Караянчева нарече позицията на Плевнелиев "изключително отговорна".   

"Той дори е направил предложение на новоизбрания президент да получи неговия кабинет и да назначи неговия кабинет. И въпреки всичко Радев дезертира от отговорността, която трябва да поеме като бъдещ президент", каза тя.

Според нея да се съставят две служебни правителства за кратко време би било смешно.

И Симеонов обвини Радев, че дезертира,  като не иска да състави служебно правителство сега. "Това е поведение на некомпетентен и страхлив човек", каза още Симеонов.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадъйъ нарече поведението на Плевнелиев държавническо. Той припомни, че ходът на президента е бил теза и на движението, която то защитавало. 

"Няма нужда, не е сериозно от още едно служебно правителство. Това сме го казали и на президента, аргументирали сме го, считаме, че това е правилният подход", каза Карадъйъ. 

Той обаче защити позицията и на новоизбрания президент. "Ген. Радев не е встъпил в длъжност, няма как да предприема каквито и да е действия", каза лидерът на ДПС.

Лидерът на АБВ Георги Първанов обвини Плевнелиев, че е нарушил Конституцията. "След един мандат от гафове и грешни стъпки, на финала грубо наруши Конституцията", каза той.  Според него президентът е задължен в случай на несъставяне на кабинет да назначи служебен.

"Плевнелиев би трябвало да знае, че това не е концерт по желание", каза лидерът на АБВ. Първанов отсече, че в случая става въпрос за нарушение на Конституцията, за което държавният глава носи отговорност и единственото, което го спасява от импийчмънт, е липсата на време.

"Тежкото нарушение на Плевнелиев е под диктовката единствено на този, който го посочи преди пет години", каза още лидерът на АБВ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
13
 
18
 
! Отговори
Андрешко преди 7 години
Няма ли кой да задължи Плевнелиев да състави кабинет? Ако трябва тълкование от Конституционния съд да се иска,може ли кабинет в оставка да бъде и служебен кабинет и ако неможе да се даде Плевнелиев на съд,макар че още е действащ президент. Така той се подиграва със законите на държавата..
136
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно е обаче, че Радев още нищо не е направил, но вече "небето му пречело".Айде изчакайте поне да се издъни и тогава му се подигравайте, иначе е инфантилно. Не съм говорител на радев, ама с хора, които водят диалог по този начин, няма смисъл да се говори.
135
9
 
31
 
! Отговори
popa преди 7 години
ей голем страх ГЕРБ , тоя новия ген.Радев още не е станал президент, и го почнаха ,абе на нас не ни пука кои ще е, пука ни и не ви искаме защото живеем зле !!!
134
32
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радев като го поканиха да се състави служебно правителство с негово участие за да не се стига то тея циркове, БСП буквално не знаеха как да реагират, а самия Радев пък въобще! На калпав пилот небето му криво!
133
14
 
16
 
! Отговори
Честен човек преди 7 години
Божеее, не ни слагай такава --тка за президент втори път!
132
4
 
10
 
! Отговори
До Марчо преди 7 години
" тъпият български народ" срина *** Цецка . Има надежда за този народ, който шутира посредствеността и простащината. А това, че сте малцинство... глас народен глас Божи!
131
5
 
4
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
До До пешкоВсъщност бая работи напоследък парламентът - вдигнаха парите на учителите, поправки в Кодекса на труда, изборния кодекс май също пипат, за референдума трябва да се произнесат. до 143,Радев казва своите хора, Плевнелиев назначава кабинет и ще се види има ли къртици няма ли. Радев показва, че е над нещата и мисли държавнически, Плевнелиев също, пляскаме с ръце, прегръщаме се, само Нинова и Кутев го д.хат
130
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ОСновният проблем е, че ако сега Радев предложи кабинет трябва да го назначи ПЛевневлиев, а не Радев. Плевневлиев може да внесе измениня в този кабинет, в него ще има "къртици" Радев вече не може да каже "това не е моят кабинет" защото може да става дума за 3-4 министри, но на възлови позиции, а реално това е така - те ще го саботират. Радев сега ако предлага нещо е ЗАВИСИМ от Плевневлиев.
129
20
 
13
 
! Отговори
Марчо преди 7 години
Тъпият български народ си избра шофьор за президент и червена крадла до него.Да ви са честити.
128
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пешко продължаваш да не разбираш конституцията. Първо Радев не може да назначава правителство ако не е действащ президент. ИДеята е че това правителство ще определи датата за изборите и ще ги проведе.Ако по-рано ги предложи хората ще почнат да ги оплюват, междувременно ще се завърше конституционен спор дали трябва да са 3 месеца или 4, а Плевневлиев няма да понеес никаква отгворност. Ще си измие ръцете и ще каже - това е кабинета на Радев. Пък и да не го каже - Бойко ще го каже.
127
1
 
12
 
! Отговори
До пешко преди 7 години
именно - какво пък толкова свърши Парламента? един реферндум имаше - не могат да го обсъдят толкова време. За бюджета се изпокара. Реално погледнато тези две неща да бяха свършили можеха веднага да се закрият до 22.1.2017. За Хитрино няма как без Парламент - парите трябва да се одобрят от НС, освен ако не се спуснат с наредба. Но реално Палмента не заседава по чак толкоз много теми пък и е "заваканцувал" - ден работи - два не работи.
126
6
 
2
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
До ПешкоЗначи - това не го отричам - Радев е в пълното си право да каже нямам работа тук. Но според мен и Плевнелиев е в пълното право да каже - Радев, ти си бъдещ президент, аз настоящ, дай за да избегнем две служебни правителства и кажи твоите хора и директно ги одобрявам. Така ще имат 4 месеца, вместо три и ще избегнем досадната процедура по сдаването на служебния кабинет и назначаването на нов за един месец. Все пак всеки за себе си има правилно решение, за мен е на това на Певнелиев
125
0
 
4
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
отговорността е на този който съставя правителството. Като имаш редовен кабинет - отговорността е на премиера. Като имаш службен на Президента, който е съставил кабинета. Толкоз. Най-лошото нещо е да се размива отговорност. При Народният съд е имало КОЛЕКТИВНА вина. Половината ни политици се измъкнаха от съда именно защото няма такова понятие колективна отговорност, и те казват - Народното събрение или СОС гласува решението. Затова трябва персонална отговор
124
0
 
6
 
! Отговори
Нас преди 7 години
Абе Пешко,прочети конституцията бе, пишеш,значи можеш и да четеш!!!
123
2
 
8
 
! Отговори
Дане преди 7 години
Борисов е фръцна след президентските избори, сега същото прави Плевнята. Той пък от какво е недоволен. Сам си прецака мандата с простотиите си.
122
0
 
3
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
До Анонимен 133, както виждаш парламентът работи, та пушек се вдига
121
3
 
12
 
! Отговори
Неда преди 7 години
Плевнелиев в момента си търси трескаво нова топло местенце. Не му е до реденото на кабинет. Затова прехвърля отговорността, която си е само негова. Жалък е.
120
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пешко ти наистина си зле.... След Коледата Парламента сам ще се разпусне. Да, технически погледнато той ще е действащ, но ще се свикват до 22.1 .2017 само по "извънредни" поводи, когато има нещо много спешно - например атентат, или изплащане на пари - иначе ще мотаят топката ще оставят нещата на Радев и ще оставят всички не чак толкова належащи закони за следващия Парламент - през март.
119
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига номера.Ако Цачева беше спечелила изборите сега нямаше да се налага да правим служебен кабинет, ама греда.Сметките излезнаха криви. Така че Плевнелиев да си върши работата щом Борисов се фръцнаАко не можете да се оправите, викнете възпитателка от детскта градина.Егати смешната държава.
118
1
 
17
 
! Отговори
жъг преди 7 години
Според мен решението е правилно, но и Радев не може да се обвинява по никакъв начин. Той няма право да направи каквото и да било, преди да встъпи в длъжност. А това да посочел свой кабинет са пълни дрънканици. Нали носи отговорност за хората, които ще назначи, трябва и да ги пази. Ми те ще ги смачкат, ако ги разкрие предварително и ги хвърли на лъвовете още преди да е в позиция да ги защитава. Джентълменски споразумения са възможни, ама за това трябват джентълмени и от двете страни, в БГ - йок!