В парламента: Плевнелиев – саботьор, Радев – дезертьор

Депутатите се разделиха в оценките си за решението на президента
21 дек 2016 13:22,
213
В парламента: Плевнелиев – саботьор, Радев – дезертьор
Снимка: Булфото

Депутатите се разделиха в оценките си за решението на президента Росен Плевнелиев да не състави служебно правителство.

Още по темата

От БСП обвиниха държавния глава, че умишлено е поставил в сложна ситуация наследника си Румен Радев. 

"Плевнелиев забави умишлено процедурата, проточи срокове и сега постави и парламентът, и кабинетът на Борисов, както и новоизбраният президент, в изключително сложна ситуация", каза Валери Жаблянов и допълни:" Смятам, че го направи умишлено като демонстрира и в края на мандата си всички онези качества, които наблюдавахме четири години и заради които загуби".

Той повтори тезата на БСП, че Румен Радев става президент на 22 януари, а дотогава отговорността е на Плевнелиев. 

От ГЕРБ пък обвиниха Румен Радев в дезертьорство. Цвета Караянчева нарече позицията на Плевнелиев "изключително отговорна".   

"Той дори е направил предложение на новоизбрания президент да получи неговия кабинет и да назначи неговия кабинет. И въпреки всичко Радев дезертира от отговорността, която трябва да поеме като бъдещ президент", каза тя.

Според нея да се съставят две служебни правителства за кратко време би било смешно.

И Симеонов обвини Радев, че дезертира,  като не иска да състави служебно правителство сега. "Това е поведение на некомпетентен и страхлив човек", каза още Симеонов.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадъйъ нарече поведението на Плевнелиев държавническо. Той припомни, че ходът на президента е бил теза и на движението, която то защитавало. 

"Няма нужда, не е сериозно от още едно служебно правителство. Това сме го казали и на президента, аргументирали сме го, считаме, че това е правилният подход", каза Карадъйъ. 

Той обаче защити позицията и на новоизбрания президент. "Ген. Радев не е встъпил в длъжност, няма как да предприема каквито и да е действия", каза лидерът на ДПС.

Лидерът на АБВ Георги Първанов обвини Плевнелиев, че е нарушил Конституцията. "След един мандат от гафове и грешни стъпки, на финала грубо наруши Конституцията", каза той.  Според него президентът е задължен в случай на несъставяне на кабинет да назначи служебен.

"Плевнелиев би трябвало да знае, че това не е концерт по желание", каза лидерът на АБВ. Първанов отсече, че в случая става въпрос за нарушение на Конституцията, за което държавният глава носи отговорност и единственото, което го спасява от импийчмънт, е липсата на време.

"Тежкото нарушение на Плевнелиев е под диктовката единствено на този, който го посочи преди пет години", каза още лидерът на АБВ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плевнелиев повече от месец тупа топката,дано неговите хора се разберат и го освободят от невъзможната задача да направи служебен кабинет.Сега хленчи и се моли друг да вади горещия картоф.Но другия още не е встъпил в длъжност,затова Плевнелиев както се кълне,че спазва конституцията,наистина да го направи и предложи кабинет,дори и за 1месец.Много го било страх да не ни се смеят в Европа.Хайде,де.Европа 4 години ни се смее заради него,та още един месец ли няма да понесем.
76
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
нагъл е синоним на политик.да се допише в речника.
75
6
 
14
 
! Отговори
socialen преди 7 години
Добре, че неграмотните Борисов и Цветанов го махнаха, защото и на тях им писна от постоянните му от и гафове. Генерал Радев ще състави правителство на 21.01
74
1
 
5
 
! Отговори
точка преди 7 години
Всичи до един са комунисти с основно занимание кражби и продажби!!!
73
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След един мандат на гафове, грешки, неудачни стъпки, на финала Плевнелиев грубо наруши Конституцията на Република България.Типично мутренско поведение на гербераст. То крушата не пада по-далеч от дървото. Като се има предвид кой е Шефът му.
72
18
 
8
 
! Отговори
Надя Николова преди 7 години
Генерал Нинов е дезертьор и това беше видно от самото начало.Но Росенчо си е много добре и не заслужава да бъде принизяван до нивото на съпругата на Кукундрелия.След няколко месеца ще имаме нов/стар кабинет въпреки нагласите и реформите ще могат да продължат.
71
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да не би да съм пропуснал нещо или някой депутати вече са в 2017г?От какво е дезертирал Радев, когато все още не е встъпил в длъжност?!А ако вземе да се меси, същите тия ще започнат да го обвиняват ... Таз наглост на политиците ни ми идва в повече!
70
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За втори път Президентът не спазва Конституцията - първия път като се връцна на една мераклийка за Конституционния съд и сега, когато отказва да назначи правителство. Главния прокурор призовава да не се спазва закона от всички, като казва, че референдумът трябва да е задължителен, независимо какво гласи Закона, все едно е най-личния политик, а не магистрат. Питам аз, в тази държава има ли закони или цари беззаконие?
69
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плевневлиев е добър пример, защо мажоритарната система, не е съвършена.
68
4
 
17
 
! Отговори
до 69 преди 7 години
Плевневлиев не е губил президентски избори защото не се е кандидатирал втори мандат. Първия го спечели защото бе известен и защото Бойко го посочи. Ако сега се бе кандидатирал с 19 -те си процента, Радев щеше да го издуха, както стори с Цецка.
67
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, Желю предаде Македония безусловно и размаха досието на Берон без да има правото да го вади, а Тоя изпълняваше поръчките на Бойко. И двамата извършиха държавна измяна.Стоянов и Първанов бяха смешници, но на техния фон бяха направо великани. На Първанов първия мандат му бе добър, втория се окаля с тая тройна коалиция. Стоянов направи няколко глупости сред които "ИВане кажи си" и безвъзмездното връщане на История Славянобългарска на гърците, но пак бяха по-добри
66
9
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То нищо чудно не е станало. И без това в последните 5 години България няма президент. имаше една марионетка която навсякъде ни излагаше.
65
11
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БСП са сто пъти по-добре от това което е в момента. Те поне не се правят на нещо, което не са. Герб твърдят че са антикомунисти, а всъщност са по-големи комунисти от комунистите
64
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя и Жельо Жел'ев ще останат най-смешните и жалки президенти в историят на БГ.Не, че Гоце и Пешо Коня бяха кой знае какво, но поне не се излагаха чак до такава степен.
63
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До "Анатоли"Плевнелиев не е загубил, защото не е губел президентски избори.Ай стига бе, нали избяга и се уплаши да се яви на изборите? То и аз като не се явявам на избори значи не ги губя? На тоя му става навик да бяга!
62
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плевневлиев е зависим от Батмана, а Батмана е зависим от Ушев. Ей това изразява състоянието на държавата ни. За съжаление. Как няма начин да го отстранят от политическия живот Ушев.
61
2
 
13
 
! Отговори
Eрик А. Блеар преди 7 години
До 32Да си избереме БСП-то викаш а? Хегел е казал, че всеки народ си заслужава управниците.
60
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
чу че- ло - за Президент!
59
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плевнелиев е силнозависим от Мутрата, който го назначи.В това е и основният му проблем. Сам не може да реши нищо.Той просто е един изпълнител - сламено човече.Което е жалко и за България като цяло.
58
6
 
16
 
! Отговори
до 52 преди 7 години
Боже той света не спира да ни се смее откакто Баче стана премиер, а това *** - Президент, но Плевневлиев в края на своя мандат и този на Баце се загрижи какво ще каже Запада!