В парламента: Плевнелиев – саботьор, Радев – дезертьор

Депутатите се разделиха в оценките си за решението на президента
21 дек 2016 13:22,
213
В парламента: Плевнелиев – саботьор, Радев – дезертьор
Снимка: Булфото

Депутатите се разделиха в оценките си за решението на президента Росен Плевнелиев да не състави служебно правителство.

Още по темата

От БСП обвиниха държавния глава, че умишлено е поставил в сложна ситуация наследника си Румен Радев. 

"Плевнелиев забави умишлено процедурата, проточи срокове и сега постави и парламентът, и кабинетът на Борисов, както и новоизбраният президент, в изключително сложна ситуация", каза Валери Жаблянов и допълни:" Смятам, че го направи умишлено като демонстрира и в края на мандата си всички онези качества, които наблюдавахме четири години и заради които загуби".

Той повтори тезата на БСП, че Румен Радев става президент на 22 януари, а дотогава отговорността е на Плевнелиев. 

От ГЕРБ пък обвиниха Румен Радев в дезертьорство. Цвета Караянчева нарече позицията на Плевнелиев "изключително отговорна".   

"Той дори е направил предложение на новоизбрания президент да получи неговия кабинет и да назначи неговия кабинет. И въпреки всичко Радев дезертира от отговорността, която трябва да поеме като бъдещ президент", каза тя.

Според нея да се съставят две служебни правителства за кратко време би било смешно.

И Симеонов обвини Радев, че дезертира,  като не иска да състави служебно правителство сега. "Това е поведение на некомпетентен и страхлив човек", каза още Симеонов.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадъйъ нарече поведението на Плевнелиев държавническо. Той припомни, че ходът на президента е бил теза и на движението, която то защитавало. 

"Няма нужда, не е сериозно от още едно служебно правителство. Това сме го казали и на президента, аргументирали сме го, считаме, че това е правилният подход", каза Карадъйъ. 

Той обаче защити позицията и на новоизбрания президент. "Ген. Радев не е встъпил в длъжност, няма как да предприема каквито и да е действия", каза лидерът на ДПС.

Лидерът на АБВ Георги Първанов обвини Плевнелиев, че е нарушил Конституцията. "След един мандат от гафове и грешни стъпки, на финала грубо наруши Конституцията", каза той.  Според него президентът е задължен в случай на несъставяне на кабинет да назначи служебен.

"Плевнелиев би трябвало да знае, че това не е концерт по желание", каза лидерът на АБВ. Първанов отсече, че в случая става въпрос за нарушение на Конституцията, за което държавният глава носи отговорност и единственото, което го спасява от импийчмънт, е липсата на време.

"Тежкото нарушение на Плевнелиев е под диктовката единствено на този, който го посочи преди пет години", каза още лидерът на АБВ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
4
 
9
 
! Отговори
бай Вълчо от Хисаря преди 7 години
Не мога да разбера хората които плюят срещу Радев.Те, на вчера не в Хисаря и си говорихме!А ,бе бай Вълчо , до 22.01. 2017г. мога и да се гътна и да се случи нещо с мен.Аз съм такъв като теб.Сега си поркам ракията и виното ама, след 22.01. ще си поркам уйскито.Що бре джанъм тия харсъзи не искат да го разберат. Аз съм си БГ гражданин като теб до 220.1.Е, тогава има клетва и т.н.Ама сега си поркам ракията.
116
3
 
10
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
До Анонимен 125,Ще потретя, че отговорността не е на Радев, а на Плевнелиев, дори Радев да предложи служебното правителство. Даже съм напълно уверен, че ако Радев даде своя състав половината коментиращи ще почнат - ей го, какъв е смел, истински държавник, тури го на Боко, личи си, че е летец, а у фейса може да изнамерят и някоя история как като дете преплувал Дунав да спаси две малки котенца в чувал.
115
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей,хейтърчета,хем плюете по Радев,хем искате да ви вади от блатото,в което сами скочихте.Радев е военен и войнската му чест не му позволява да нарушава конституцията,както се опитвате да му внушавате.Това е положението.
114
0
 
11
 
! Отговори
На хора преди 7 години
които не са чели Конституцията трябва да им се забрани да се изказват по нея. Това е като да казваш "аз мислих", а да нямаш мозък. Вземете я прочетете и тогава коментирайте.В крайна сметка това е задължение на всеки гражданин на Р Бълагария - да знае конституцията.
113
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пешко или си глу-пав или се правиш на глу-пав. Радев ще носи отговороността си на 22.1.2017 година и нито секунда по-рано. Същото бе и с Плевневлиев. Той като бе избран Първанов носеше отговороността до деня докато не предаде властта ОФИЦИАЛНО на Плевневлиев. Същото важи и за Стоянов.Така е по Конституция
112
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не мога да повярам колко про.сти хора пишат коментари тук.90% от коментарите са некомпетентни.*** народ слаба държава.
111
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Служебното правителство може да назначи преброяване на населението, въз основа на което Грао ще излезе с по-точни данни. Служебното правителство може да строи ограда по границата, да спира имигранти, или пък да дава пропуски, да издава декларации след атентати. Служебното правителство Може да действа според бюджета и да почне да изплаща заплати и премии, за месец декмври
110
2
 
7
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
До Анонимен 120,конституцията не съм чел, но конкретно за този казус съм се поинтересувал. Май не разбираш, че този парламент остава твърдо до 22 януари - т.е. до встъпването в длъжност на новия президент, който вече може да го разпусне. Нали се сещаш какви точно наредби ще издаде служебен кабинет, чиято единствена функция ще е да изчака 22 януари
109
16
 
1
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
До 116Конституцията не е нарушена - Плевнелиев просто предлага Радев да каже министрите, за да не се сменят две служебни правителства. Т.е. топката е отново в Радев, който не откликна на нито едно предложение на Плевнелиев, само и само да вземе некой да му направи нещо. Е - показва се като бесепарска слива, щото тия акъли кой мислиш му ги дава
108
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
118 - Наде, личи си, че не си чела конституцията, вземи я прочети. Основта цел на Служебното правителство ИЗОБЩО не е да провежда избори. Това е вторична негова функция. То може да издава наредби, инструкции, а ако Народното събрание разшири пълномощията му както бе при Софиянски - и да се сключват международни договори и т.н. А това че няма Парламент който да ти пречи е в ПЛЮС. ОСвен това докато встъпи Радев парламента винаги може да се свика извънредно.
107
0
 
10
 
! Отговори
116 преди 7 години
Проблемън е в Конституцията! Като не му харесва на Борисов - да напише нова Конституция, но дотогава ще се спазва ТАЗИ! Тя е основният закон и ако политиците я нарушават обикновените граждани също не са длъжни да я спазват и аз не съм дължен да си плащам данъците, за услугите!
106
4
 
2
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
До до 110Освен това от какво ще се "измъкнат" всички, след като евентуалното сегашно служебно правителство реално няма да има никакви функции - нито ще подготвя избори, нито може да разпусне народното събрание
105
2
 
15
 
! Отговори
Видяхме преди 7 години
селките тарикатщини на Герб. Когато бе трагедията в с-. Бисер Кристалина се изцепи сами да се оправят. Сега като стана в Хитрино - пак според нея пари веднага ще се намерят. ЯСно е - Борисов е наредил, да се намерят пари, за да излезе "добрия вожд". А защо никой не коментира че ЕК разследва Кристалина за огромин подкупи, и че е заела новото си място в Световната банка като е дала милиони подкуп.
104
5
 
5
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
До до 110Отговорността за служебното правителство не е на Радев, а на Плевнелиев, ако ще и Сергей Милер да предложи състава. Ако Радев е готов с хора, на които се доверява и т.н. какъв е проблемът?
103
2
 
13
 
! Отговори
до 110 преди 7 години
да, има. Като го предложи Радев всички ще се измъкнат и ще кажат - това е правителството на Радев. И ще хвърлят отговроността на него. А отговорноста не е негова. Нека си я носи Плевневлиев. Няма нищо страшно в това да имаме 2 поредни служебни кабинета. Нито да имам 3 служебни кабинета за един мандат на Президента. Много вероятно е следващата година да има два нови служебни кабинета - и двата на Радев. ИЛи три. Или четири. И в това няма нищо страшно. В Белгия 3 години нямаше редовно правителств
102
1
 
12
 
! Отговори
До Георги преди 7 години
Много си зле,душичко.Ти на друга планета ли живееш или си самия Плевнелиев.Нали сега си нямаш друга работа,си се хвалиш.Още в деня на миналите избори Бойко те плесна по врата и каза,че и магаре да беше предложил,магаре сме щели да изберем.Повече коментар не е нужен.
101
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
на БСП ситуацията все и е усложнена,а летеца все още не знае защо е там. а може би другарката нинова още не му е спуснала инструкции.
100
3
 
11
 
! Отговори
Смешно е преди 7 години
да се сравнява Борис III с Плевневлиев и е недостойно. Борис е обединил цялата нация, а Плевневлиев я разедини - на атлантиници и противници на НАТО. Като умрял Борис цяла България се стекла - оттук до крайните квартали е имало тълпи от хора, и това не са измислици - гледай документални филми. Като умре Плевневлиев ще се съберат 200-300 човека, половината роднини, другата половина - политици и после никой няма да го помни. Борис жертва себе си за България, Плевневлиев жертва България зар.себе
99
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дори и Хитрино няма да помогне на хитростта на Борисов. Нищо, че го готвят за "Почетен гражданин" на село.
98
8
 
6
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
Леле що тънки познавачи на конституцията имало тъдява. ПРезидентът съвсем мъдро предлага Радев да даде своето предложение, за да не се налага след месец служебното правителство да се сменя наново. САмият Радев бил готов с това. Но не - дайте да сменим две служебни правителства, от които едното реално няма никаква функция, освен да пожелае весели празници на депутатите