В парламента: Плевнелиев – саботьор, Радев – дезертьор

Депутатите се разделиха в оценките си за решението на президента
21 дек 2016 13:22,
213
В парламента: Плевнелиев – саботьор, Радев – дезертьор
Снимка: Булфото

Депутатите се разделиха в оценките си за решението на президента Росен Плевнелиев да не състави служебно правителство.

Още по темата

От БСП обвиниха държавния глава, че умишлено е поставил в сложна ситуация наследника си Румен Радев. 

"Плевнелиев забави умишлено процедурата, проточи срокове и сега постави и парламентът, и кабинетът на Борисов, както и новоизбраният президент, в изключително сложна ситуация", каза Валери Жаблянов и допълни:" Смятам, че го направи умишлено като демонстрира и в края на мандата си всички онези качества, които наблюдавахме четири години и заради които загуби".

Той повтори тезата на БСП, че Румен Радев става президент на 22 януари, а дотогава отговорността е на Плевнелиев. 

От ГЕРБ пък обвиниха Румен Радев в дезертьорство. Цвета Караянчева нарече позицията на Плевнелиев "изключително отговорна".   

"Той дори е направил предложение на новоизбрания президент да получи неговия кабинет и да назначи неговия кабинет. И въпреки всичко Радев дезертира от отговорността, която трябва да поеме като бъдещ президент", каза тя.

Според нея да се съставят две служебни правителства за кратко време би било смешно.

И Симеонов обвини Радев, че дезертира,  като не иска да състави служебно правителство сега. "Това е поведение на некомпетентен и страхлив човек", каза още Симеонов.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадъйъ нарече поведението на Плевнелиев държавническо. Той припомни, че ходът на президента е бил теза и на движението, която то защитавало. 

"Няма нужда, не е сериозно от още едно служебно правителство. Това сме го казали и на президента, аргументирали сме го, считаме, че това е правилният подход", каза Карадъйъ. 

Той обаче защити позицията и на новоизбрания президент. "Ген. Радев не е встъпил в длъжност, няма как да предприема каквито и да е действия", каза лидерът на ДПС.

Лидерът на АБВ Георги Първанов обвини Плевнелиев, че е нарушил Конституцията. "След един мандат от гафове и грешни стъпки, на финала грубо наруши Конституцията", каза той.  Според него президентът е задължен в случай на несъставяне на кабинет да назначи служебен.

"Плевнелиев би трябвало да знае, че това не е концерт по желание", каза лидерът на АБВ. Първанов отсече, че в случая става въпрос за нарушение на Конституцията, за което държавният глава носи отговорност и единственото, което го спасява от импийчмънт, е липсата на време.

"Тежкото нарушение на Плевнелиев е под диктовката единствено на този, който го посочи преди пет години", каза още лидерът на АБВ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
7
 
! Отговори
мисия Лондон преди 7 години
До Анонименхайде пак тинтириминтири с "протокола за президентшата" с фльонга и без фльонга на... Парламентарна република
96
5
 
6
 
! Отговори
Иван преди 7 години
Не ми звучи сериозно, Гоце Първанов, да се изказва за Плевнелиев. Именно Първанката доказа, че България може и без президент, той е най-слабият, който някога е заемал и ще заема поста.
95
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докъде не дойде Плевневлиев си мислех, че нямаме по-слаб президент от Желю. Сега знам че Плевневлиев е къде по-слаб. Но слава богу че не дойде Цачева - тя щеше да е още по-зле. Той е в единия полюс - Слуга на вашинтон, фанатик, оная е в другия - преобаядисан, висш комунист. Трябва ни умерен политик - тип П.Стоянов. Ако Радев успее да го постигне - добре. Аз му давам толеранс от шест месеца, от 22 януари до 22 юли преди да почна да критикувам. След това ще бъда безпощаден.
94
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Надето Николова като я питаш нещо мълчи, а ако не я питаш-отговаря?!Интересни хораНаде, кажи душко, питахме те разни неща? Нъл си компетентна
93
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оказа се, че президентът и цялото дупетатско войнство са се клели в нещо, което не са чели! реерът е ясен, той е чел само една книга, но поне част от герберските депутати да бяха разгърнали това малко книжле! Или председателката, кандидат-президентка не знае ли какво пише там, че да ги спре да ръсят мозък, за смях не на запада, а на кокошките от Долно ***?
92
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плевневлиев знае че има имунитет и гази конституцията както му кеф. За мен имунитетите трябва да отпаднат - на депутатити, на магистрати и на президента.
91
15
 
9
 
! Отговори
Georgi преди 7 години
До АнонименПриятел, това е най-добрият политик, който сме имали последните 70 години. В общи линии след Цар Борис III, Плевнелиев е най-добрият. Помни ми думата. Когато дойде комунистическият генерал Радев ще го оцениш.
90
0
 
11
 
! Отговори
до 99 преди 7 години
Чл. 97. (1) Пълномощията на президента и на вицепрезидента се прекратяват предсрочно при:1. подаване на оставка пред Конституционния съд;2. трайна невъзможност да изпълняват правомощията си поради тежко заболяване;3. при условията на чл. 103;4. смърт.Чл. 103. (1) Президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията.
89
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разбира се,че Р.Радев ще състави служебен кабинет,но на 21.01.2017 г.спазвайки конституцията.Сега трябва да ги остави да се гърчат всички тия,които от самото му избиране,а и преди това не спряха да го заливат с помия за щяло и нещяло.Да си сърбат попарата,която сами си забъркаха.
88
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Конституция на Република България: Чл. 103. (1) Президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията." Ако откаже да изпълни конституционното си задължение да назначи служебно правителство/може да направи това и в последния ден от мандата си/, Плевнелиев ще извърши грубо нарушение на Конституцията в която се е клел.
87
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Той президента още като каза, че жена си няма да я представя като Пърав дама, наруши протокола, ти тук за Конституция говориш.този президент нарече Чехия "полша, а ....не Чехослокамия" После се изцепи че Сърбия била "република Сръбска" (Която е част от Босна.), краде картини от Колорадо и ги представяше за български...
86
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Това е европейският подход, подчерта Плевнелиев" - уфф, най-после този титан на политическата мисъл си тръгва. Чудно, че не е казал нещо за трансатлантическата общност.
85
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оооо,Надя/Цвета Караянчева/Познах те.От сутринта ръсиш глупости и сега ги повтаряш.От такива като теб ГЕРБ стана залязваща партия без потенциал за ново управление.
84
12
 
10
 
! Отговори
бКП преди 7 години
ЩО СИ МИСЛИТЕ ЧЕ РАДЕВ ЩЕ СЪСТАВИ ПРАВИТЕЛСТВО ??? ТОЙ НЕ ЗНАЕ КЪДЕ СЕ НАМИРА ТОЯ ЧОВЕК. ХАЛ -ХАБЕР СИ НЯМА ОТ ПОЛИТИКА. ***,ЙОТОВА И РАЗНИ ТАМ ЧЕРВЕНИ КОМСОМОЛЦИ ЩЕ НИ НАРЕДЯТ СЛ. ПРАВИТЕЛСТВО.
83
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Надя НиколоваИмам въпрос, ако разрешите.Ген. Борисов в състояние ли е да ни ръковди и в отвъдното?Благодаря!(предупреденият е подготвен)
82
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е, целта Бойко да управлява до 22/01/2017 е постигната, както и да участва в последния за година съвет на ЕС, също и да продължи максимално рекламната си кампания с рязане на ленти, да покаже "смелост" в Хитрино и още да се изгаври с РБ. Плевнелиев не успя да се отскубне от Бойко.
81
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Президентът Плевнелиев трябва да е наясно, че до 22 януари, управлението на страната е НЕГОВА отговорност, независимо кой изпълнява функциите на служебно правителство! За всяка кражба и нарушение на закона, отговорен е Плевнелиев!
80
5
 
14
 
! Отговори
Стига! преди 7 години
Симеонов ли? Ами че, той е най-големият мизер-ник в Парламента.Едно говори,друго върши.радев ли "дезертира? Откъде -накъде Радев ще бърка в мръ-сотиите на бившите управляващи и ще носи отговорност? Умна постъпка на Радев. Той ще си започне неговия мандат,когато встъпи в длъжности ще носи личната си отговорност.Добре,че скоро това жал ко човече Плевнелиев си отива.Той ще стане нарицателно за български президент.Ще го изтърпим и в новогодишната нощ и-сбогом! Дано с него свърши епохата ГРОБ!
79
1
 
10
 
! Отговори
ивчо преди 7 години
чудно тръмп що бездейства, не е на фронтовата линия с ИД или в Афганистан да мотивира войските, ми направо предател.....аааа *** чакай той още не бил поел властта Барабама още кара кораба.
78
3
 
5
 
! Отговори
?! преди 7 години
...Жаблянов бил разочарован, че Радев ще назначава служебния кабинет...нямат му доверие, какво ли, или мислеха януарски митинг флагчета и табели предизборно "оставка, оставка" да викат по пилоните за подковаване на електората и Славчо да пее хевиметъл чалгорап. няма нужда де, те електоралните единици си знаят работата, вече и с машинките на Майчето свикнаха