В парламента: Плевнелиев – саботьор, Радев – дезертьор

Депутатите се разделиха в оценките си за решението на президента
21 дек 2016 13:22,
213
В парламента: Плевнелиев – саботьор, Радев – дезертьор
Снимка: Булфото

Депутатите се разделиха в оценките си за решението на президента Росен Плевнелиев да не състави служебно правителство.

Още по темата

От БСП обвиниха държавния глава, че умишлено е поставил в сложна ситуация наследника си Румен Радев. 

"Плевнелиев забави умишлено процедурата, проточи срокове и сега постави и парламентът, и кабинетът на Борисов, както и новоизбраният президент, в изключително сложна ситуация", каза Валери Жаблянов и допълни:" Смятам, че го направи умишлено като демонстрира и в края на мандата си всички онези качества, които наблюдавахме четири години и заради които загуби".

Той повтори тезата на БСП, че Румен Радев става президент на 22 януари, а дотогава отговорността е на Плевнелиев. 

От ГЕРБ пък обвиниха Румен Радев в дезертьорство. Цвета Караянчева нарече позицията на Плевнелиев "изключително отговорна".   

"Той дори е направил предложение на новоизбрания президент да получи неговия кабинет и да назначи неговия кабинет. И въпреки всичко Радев дезертира от отговорността, която трябва да поеме като бъдещ президент", каза тя.

Според нея да се съставят две служебни правителства за кратко време би било смешно.

И Симеонов обвини Радев, че дезертира,  като не иска да състави служебно правителство сега. "Това е поведение на некомпетентен и страхлив човек", каза още Симеонов.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадъйъ нарече поведението на Плевнелиев държавническо. Той припомни, че ходът на президента е бил теза и на движението, която то защитавало. 

"Няма нужда, не е сериозно от още едно служебно правителство. Това сме го казали и на президента, аргументирали сме го, считаме, че това е правилният подход", каза Карадъйъ. 

Той обаче защити позицията и на новоизбрания президент. "Ген. Радев не е встъпил в длъжност, няма как да предприема каквито и да е действия", каза лидерът на ДПС.

Лидерът на АБВ Георги Първанов обвини Плевнелиев, че е нарушил Конституцията. "След един мандат от гафове и грешни стъпки, на финала грубо наруши Конституцията", каза той.  Според него президентът е задължен в случай на несъставяне на кабинет да назначи служебен.

"Плевнелиев би трябвало да знае, че това не е концерт по желание", каза лидерът на АБВ. Първанов отсече, че в случая става въпрос за нарушение на Конституцията, за което държавният глава носи отговорност и единственото, което го спасява от импийчмънт, е липсата на време.

"Тежкото нарушение на Плевнелиев е под диктовката единствено на този, който го посочи преди пет години", каза още лидерът на АБВ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Заплетена ситуация, наистина.Достоен изход би бил да преназначи това правителство като служебно и толкова.Като влезе Радев в пълномощията си - той да се оправя.
56
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България е една офшорна бандитска зона тип Южна Африка.Видимо текат задкулисни договорки на слугите на Русия и САЩ .Гоце го оттеглиха по заръка на Кремъл,сега лудата банда на РБ също ще бъде разпусната и остават БСП и ГЕРБ в братска прегрътка в името на слугинажа и кражбата.
55
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ПенсионерТи пък какво добро видя от тези, че ги защитаваш в неграмотността им? Да не би да си бивш президент, без таван на пенсията или си просто неграмотен и спориш без да си чел законите? Поне очилата да си беше сложил да видиш какво пише в конституцията!
54
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имаме си и позьор.
53
3
 
10
 
! Отговори
ХА ХА преди 7 години
До до 31Това "предполага се" отиди го кажи на Конституционния съд! В правото няма термин "предполага се"! Ако е нарушена Конституцията, мислиш ли че комунистите нямаше вече да са го дали на съд Президента? Всичко са само пропагандни приказки за пред ей такива наивници като тебе!
52
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Червената соц. изметт ревее :))))))))))))))))))
51
5
 
18
 
! Отговори
ало Пенсионера преди 7 години
А ти чел ли си я, защото е видно, че не си. В закона е записано, че когато и третата сила върне мандата ПРЕЗИДЕНТА /хубаво го запомни/ ПРЕЗИДЕНТА съставя правителство. Кой е действащият президент в момента. Сеставя се сега не след месец. Радев не е президент преди 22.01
50
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Служебно правителство ако трябва и за 1 час да се направи - да се направи - такава е Конституцията. Плевневлиев бяга по тъча. Като му изтече мандата и няма имунитет - да бъде съден за ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА.
49
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако Радев е дезертьор , то не знам Б.Б. какъв е ????!!!!
48
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радев го избра народа, а не депутатите, така, че отговорност може да му търсят избирателите, а не нагласените в изборните листи на партиите.
47
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нещастен и слаб президент. Все пак явно е схванал, че пак ще ни се смее светът ако назначи и трето служебно правителство като предишните си два пропаднали опита. Ако беше уверен, че може да назначи правителство с достоен премиер и качествени министри, приети и подкрепяни от обществото. От друга страна, явно поредната му задача беше да мотае топката, докато сикаджията и шайката му замитат следите.
46
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каква невероятна селска драма, уважаеми зрители. Абе, къде е Славчо? Той сигурно ни готви изненада...
45
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плевневлиев е саботьор, защото цялата процедура бе излишно забавена. На 7 Ноември избрахме Президента и Баце хвърли оставка да бяха минали мандатите за седмица - три месеца щеше да има първото служебно правителство и още 3 месеца - второто. Плевневлиев бави топката - днес траур - няма да дама мандата. УТре празник - няма да дам мандата - след това ще чакам десет дена отговор. После неофициални консултации с едната партия. После - с другата....къде го дават така.
44
5
 
9
 
! Отговори
"Анатоли" преди 7 години
Ех Жаблянов, Жаблянов, много си прос. Плевнелиев не е загубил, защото не е губел президентски избори. Не е бил кандидат за да се пребори с Трибестана. Ех, Жаблянов, да ти имам гръмката българска фамилия.
43
0
 
2
 
! Отговори
аноним преди 7 години
До inedедна реплика от един филм: майката и/или бащата да дойдат да управляват вместо своето дете
42
13
 
9
 
! Отговори
Пенсионер преди 7 години
До НасТи не си чел конституцията и повтаряш като ***, това, което ти втълпяват лъжите на Корнелия Нинова, Жельо Бойчев и Валери Жаблянов. Плевнелиев не е нарушил конституцията. Само комунистите и *** искат служебно правителство за 25 дни, след него друго служебно правителство. Аман от неграмотни, като повечето изказали се тук. *** народ - слаба държава, резултат от 70 години унищожаване на свободната воля и свободната мисъл от комунистите. Затова се влачим като най-бедните в Европа!
41
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да плашиш Бойко с премиерстване е все едно да плашиш куче с кокал. Най-голямата му болка на ББ беше, че ще трябва за кратко да се раздели с поста си. И Плевнелиев завърши мандата си, както го започна в услуга на Бойко. Жалко!
40
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радев и да иска, не може да назначи служебен кабинет до 22.01.2017. Нито има правомощия, нито ще е легитимен подобен кабинет. Това означава, че до тогава ще е ББ и тайфата му... Плевленлиев може ли да откаже нещо, което е част от задълженията му?
39
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Питам как Радев да състави служебно правителство след като не е встъпил в длъжност? В качеството на какъв ще го състави? Това са пълни глупости. За пореден път Плевналиев избяга от отговорност и наруши Конституцията
38
4
 
15
 
! Отговори
елементарно е преди 7 години
Трябва да си наистина *** гробар или гробарски ***, за да не се сетиш, че Р.Радев не е още президент, тъй като не е положил ктва и следователно не може да назначава никакви правителства.