Конституционен съдия: Плевнелиев наруши Конституцията

Консултациите умишлено се бавиха, смята проф. Киров
Обновена: 23 дек 2016 11:24 | 23 дек 2016 10:22, Анисия Иванова
138
Конституционен съдия: Плевнелиев наруши Конституцията
Снимка: Bulgaria On Air

Президентът Росен Плевнелиев е нарушил Конституцията около процеса по връчване на мандатите за съставяне на правителство и отказа си да състави служебен кабинет, но от това няма да последва нищо. Зад това мнение застана бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров в "България сутрин".

"Цялата процедура от 15 ноември ни водеше всеки ден да затвърдим убеждението си, че Плевнелиев няма да назначи служебно правителство. Разбира се, че имаше умисъл във връчването на мандатите - консултациите можеха да приключат за два дни. Умишлено беше забавен процесът за формиране на правителство", коментира гостът в студиото на Bulgaria ON AIR.

Според проф. Киров е очевидно, че Росен Плевнелиев изпитва много големи проблеми, когато му се налага да съставя служебен кабинет. Бившият конституционен съдия е убеден, че всеки би му отказал да стане премиер за това кратко време.

Румен Радев постъпи по правилен начин, казвайки на Плевнелиев, че като влезе в длъжност ще назначи служебно правителство, обясни той.

Проф. Киров подчерта, че основният проблем е в нагласата на българския политически елит да нарушава върховния закон в държавата.

"Ако политиците нарушават Конституцията, по каква причина да очакваме от българските граждани да спазват законите - примерът е много лош. Дори държавният глава е настроен да нарушава Конституцията", посочи гостът в студиото на Лора Инджова.

Бившият конституционен съдия обобщи, че никой не си представя, че дори и за 20 дни Плевнелиев може да бъде шеф на премиера в оставка Бойко Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
3
 
36
 
! Отговори
Го4о преди 7 години
До Анонимен..... длъжен, ама няма срок.... след 22.01.2016, президента също "може" да назначи някои си от квотата на Нинова.
90
11
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредната излагация на Плевнелиев, само че този път е сериозно - наруши пак Конституцията. Аз се сещам за още два случая на нарушение на Конституцията и законите от Плевнелиев. Едното е при избора на един съдия, а второто е че не свиква КСНС, както се изисква от него.
89
8
 
42
 
! Отговори
AнтиЕС-АнтиГЕРБ преди 7 години
Както бях писал и преди, Плевнелиев ще бъде унижен. Така ще си плати за ролята му при нашите протести срещу Боку Тиквата през 2013 г. Тогава беше мъж, герой, мокър сън за герберките, ведно с Боку. Историята, обаче няма да го запомни с това, дори няма да го запомни с нарушението на Конституцията, а с падането от власт на Борисов и провала на цялото управление на кръгът "Прокопиев" и еврейският канцлер на Германия, Ангела Доротеа Кашнер!
88
9
 
40
 
! Отговори
Го4о преди 7 години
Бившия съдия е бил Конституционен съдия от квотата на ГОЦЕ от с.Сиришник.
87
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За тези два месеца допълнително на власт, колко ли милиарда ще откраднат?
86
8
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Наистина много долна игра от страна на Плевнелиев. Хем го е страх да поеме отговорност, хем нарушава Конституцията, което е повече от скандално, хем се опитва да изкара Радев виновен. А Радев до 22.1.2017 когато встъпва в длъжност няма абсолютно никакви правомощия да прави каквото и да е. Така е по КОНСТИТУЦИЯ, но за ГЕРБ явно са важни единствено разпродбите на полгурамотния банкянски тлъстак.Всички добре знаем чий слуга е Плевнелиев и кой му биеше чембери на пресконференцията.
85
12
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Генерал" Гадев типично по комунистически оплюва предшественика си с помощта на подобни червени ***.
84
8
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичко се извъртя за да може бай тиквун и аверите му да останат на власт и да забършат следите от кражбите. Точно толкова време им трябва за да няма и следа от грабежите от резането на лентички. Представяте ли си какви огромни мангизи са откраднати от тези магистрали не водещи за никъде каквато е северната тангента. 10 КМ ЗА 68 МИЛИОНА. Какво е вложено в 1 км макестрала че струва 6 800 000 левчета? Сигурно злато платина и изумруди?! Не нищо не е вложено даже и основа няма правена е върху пръст.
83
10
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Комунистчески мекерета и продажници да не се произнасят, конституционен съдия... Не съм го избирал, назначен от ДС ***, вън от Университа, червена помия
82
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Конституция на РБЧлен 99, Алинея 7(7) В случаите на ал. 5 и 6 президентът не може да разпуска Народното събрание през последните три месеца от своя мандат. Ако в този срок парламентът не може да състави правителство, президентът назначава служебно правителство.*Изненада-а-а, Плевнелиев е длъжен по Конституция да назначи служебно правителство.
81
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Даже и защитниците на Плевнелиев казват,че е действал на ръба на закона.Преди време Р.Бъчварова върна 7 невинни човека на Турция,защото съседката ни имала съмнение,че са гюленисти.Тогава и Р.Бъчварова и Бойко казаха,че са действали на ръба на закона.Президент и правителство,които действат на ръба на закона,нямат място в управлението на държавата.
80
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Самият така наречен президент,беше избран след фалшифициране на изборите.Тази природна грешка била ирландска пастирка в педишният си живот,както той самият твърдеше.През целият му мандат хората или се подиграваха с него или го мразеха и проклиняха.Бог го наказа,но той продължава да работи усърдно срещу България и българите.Добре,че вече няма да му гледаме тъпата физиономия.Не знам само сега Тръмп дали ще го иска или ще си ходи при помаците на село.
79
0
 
38
 
! Отговори
До 94 трафо... преди 7 години
Хайде сега дочети докрай Конституцията и си коригирай лъжата. Прочети член 99, алинея 7!Ти явно си стигна само до алинея 5.
78
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е нужно да си конституционен съдия, за да видиш, че Плевнелиев наруши Конституцията. Иска се само малко обективност и малко ум в главата.
77
9
 
38
 
! Отговори
трафоПОСТ преди 7 години
ЧЕТЕТЕ КОНСТИТУЦИЯТА. Служебно правителство се назначава заедно с разпускане на народното събрание. Не може да има служебно правителство при действащ парламент. Плевнелиев не може да разпусне парламента в последните 3 месеца от мандата си. Единствената задача на служебния кабинет е да подготви и управлява страната до насрочените избори. Не мога да разбера, защо червените *** плачат най-много, след като тази недъгава конституция е тяхно дело.
76
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всъщност служебно правителство на Плевнелиев даже и при това протакане, можеше да съществува над един месец, а ако не беше протакал, можеше да го има над два месеца и това като минимум, защото е възможно следващия президент да не го смени и то да изкара още няколко месеца. Това разбира се, ако Плевнелиев спазваше Конституцията.
75
10
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредният "съдия" изпълзя от някъде си! Този другар бе от квотата на Първанов! Влезе, като доцент и сега е професор! Сигурно още го боли корема за заплатата от над 4 хил. лева, бонусите отделно /за 3014г са си раздали над 203 хил.лева бонуси/, а като е нужна не могат да разделят 3 купи сено на 2 магарета.
74
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докато за всяко такова нарушение на Конституцията от страна на президент, премиер и други подобни, те не влизат веднага в затвора, ние само ще преливаме от пусто в празно. ОчевАдно е, че Плевнелиев наруши пак Конституцията, както е очевАдно, че съветниците му са на неговото ниво и не е учудващо, че прави гаф след гаф.
73
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нямало време за отстраняване на президента. Мандата му изтичал. Как да няма? Нали той ще получи доживотни привилегии. Е за отнемането им има време. Плевнелиев е още млад човек. Половината да му отрежат, пак ще е полза.Най вече морална.
72
7
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разбира се,че Плевнелиев наруши конституцията,ама какво да прави човека,като никой не иска да му се върже за един месец,пък и така прави услуга на Бойко да си довърши далаверите с още един месец.