Конституционен съдия: Плевнелиев наруши Конституцията

Консултациите умишлено се бавиха, смята проф. Киров
Обновена: 23 дек 2016 11:24 | 23 дек 2016 10:22, Анисия Иванова
138
Конституционен съдия: Плевнелиев наруши Конституцията
Снимка: Bulgaria On Air

Президентът Росен Плевнелиев е нарушил Конституцията около процеса по връчване на мандатите за съставяне на правителство и отказа си да състави служебен кабинет, но от това няма да последва нищо. Зад това мнение застана бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров в "България сутрин".

"Цялата процедура от 15 ноември ни водеше всеки ден да затвърдим убеждението си, че Плевнелиев няма да назначи служебно правителство. Разбира се, че имаше умисъл във връчването на мандатите - консултациите можеха да приключат за два дни. Умишлено беше забавен процесът за формиране на правителство", коментира гостът в студиото на Bulgaria ON AIR.

Според проф. Киров е очевидно, че Росен Плевнелиев изпитва много големи проблеми, когато му се налага да съставя служебен кабинет. Бившият конституционен съдия е убеден, че всеки би му отказал да стане премиер за това кратко време.

Румен Радев постъпи по правилен начин, казвайки на Плевнелиев, че като влезе в длъжност ще назначи служебно правителство, обясни той.

Проф. Киров подчерта, че основният проблем е в нагласата на българския политически елит да нарушава върховния закон в държавата.

"Ако политиците нарушават Конституцията, по каква причина да очакваме от българските граждани да спазват законите - примерът е много лош. Дори държавният глава е настроен да нарушава Конституцията", посочи гостът в студиото на Лора Инджова.

Бившият конституционен съдия обобщи, че никой не си представя, че дори и за 20 дни Плевнелиев може да бъде шеф на премиера в оставка Бойко Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
3
 
40
 
! Отговори
инж. преди 7 години
Какъв е срока за изпълнение на една работа, ако за нея няма дефиниран срок? И идва въпроса - а защо няма дефиниран срок, както има за връчването на мандатите - 7 дни? Какво е пречело на Близнашки, който е участвал в писането на тоя "локум", да има строго фиксиран срок в който след 3-и неуспешен мандат, трябва да назначи правителство?И дали има моралното право да го прави в период, в който вече са му ограничени и другите права - не може да разпуска парламент?
50
3
 
35
 
! Отговори
До Смешко(инж.) преди 7 години
Кажи сега как не се нарушава Конституцията, ако консултациите на президента за съставяне на правителство продължат 4 години!
49
7
 
38
 
! Отговори
НАС преди 7 години
Хора, четете бе!!! ,,В седем дневен срок,, Проучване за три партии по 7 ,колко време протака!!!Но така му е наредено!
48
7
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ продължават да носят от девет кладенеца вода, само и само да докажат, че черното е бяло, т.е. че Плевнелиев не бил нарушил Конституцията. Ясно е, че я наруши, но също толкова ясно е, че няма механизъм, по който да му се потърси отговорност за това нарушение. Ако знаеше, че носи отговорност, едва ли щеше да си позволи така нагло да я нарушава.
47
5
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Типично в стила на група Бойчо и пасмина. Все някой или нещо са виновни, а те - в бяло! Само че, за сведение, този път са застанали пред вентилатора!
46
3
 
36
 
! Отговори
инж. преди 7 години
До *** = инж.Много ми е интересно какви ще ги пише инж., ако ГЕРБ фалшифицира прекалено много--Момче, знам, че по-лесно , като се придържаш към "партийната линия", но не ме вкарвай в "партийни схеми". Аз съм от НЕгласуващите и това ми дава предимството, да имам трезв и максимално обективно-морален поглед на картината отстрани. Ако Плевнелиев и Радев си сменят местата, щях да твърдя пак същото - НЯМА никакво нарушение на "локумената" конституция именно защото е "локумена"!
45
8
 
40
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Сутринта същото го пътвърди и Близнашки.Да сложим точка на това, наистина Плевнелиев наруши конституцията,стига са се излагали разните му там дърдорковци по телевизиите в стремежа си да го оправдаят.Това ще остане в историята -Плевнелиев наруши Конституцията .Сутринта Радан премълча и не коментира случая,поне беше честен по добре да премълчи отколкото да излъже в ефир.
44
5
 
40
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
Друг бивш конституционен съдия Благовест Пунев изказа в същото предаване обратното становище. Според него актът на Плевнелиев не е нарушение на конституцията, а поемане на държавническа позиция. За разлика от обикновените норми на правото, които са дефинитивни, конституционните са принципиални и дават възможност за търсене на оптимално решение, коментира той.
43
6
 
40
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
"Решението на Росен Плевнелиев е малко като снега в Сахара наглед абсурдно, но напълно възможно. Конституцията не предвижда срок, в който президентът да назначи служебно правителство. Второ, тя предполага такова да се назначи във връзка с насрочването на избори. Сегашният президент не може да насрочва избори и да разпуска парламента. В този смисъл би могло да се приеме, че не е необходимо той да назначава служебен кабинет. Неговото решение е на ръба на Конституцията, но не е противоконституцио
42
8
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Конституцията на РБ ясно си пише, че след три неуспешни опита за съставяне на правителство, президента назначава служебно правителство. Кое му е неясното, та някакви тук питат кое е нарушението на Конституцията?! Между другото Плевнелиев не за пръв път нарушава Конституцията и Законите на РБ - примерно не свиква КСНС както се изисква от него.
41
6
 
39
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
До Анонимен 50, кое е нарушението?
40
9
 
42
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
Другарят Киров дрънка празни приказки, и въпреки че е уж мастит професор, оставя неприятното впечатление, че е отишъл там, за да говори определени неща. На въпроса дали Плевнелиев е нарушил конституцията, другарят Киров отговаря, че "консултациите можели да са по-бързи". Къде е нарушението?
39
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-добре е да се закрие конситуционният съд, парламентът и президентът и да остане само 1 премиер както Живков. Полза няма от толкова много комитети, органи и комисии които даже си пречат.
38
7
 
39
 
! Отговори
кво стаа преди 7 години
И професорите ни и президентите ни и политиците ни и управниците ни са от един дол дренки! Май наистина тук сме останали само олита! Кой ще е този луд да прави служебен кабинет за 20тина дена? В случая Плевнелиев е напълно прав, дори и да е нарушил конституцията!И не сега станахме за смях, щяхме да станем ако беше направил служебен кабинет!
37
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Политиците и съдиите не искат да променят конституцията, защото са корумпирани и губят пари и постове.
36
0
 
42
 
! Отговори
Питащ преди 7 години
Вярвате ли във възмездието?Защото скапаните български политици би следвало да ги споходи участта на Чаушеску./ Първо пЪзидента и тикФата /Излъга народа си и той го възмезди!А ти българино?
35
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прецедента не изневери на себе си, както се държеше през целия си досегашен мандат, така и ще го завърши. Няма какво да му се сърдим на прецедента, човека толкова си може, а и не забравяйте него го назначиха.
34
0
 
33
 
! Отговори
Нас преди 7 години
Имах предвид умита!!!
33
0
 
40
 
! Отговори
Нас преди 7 години
Като е нарушил чл, 99 има чл. 103 поне този член.да спази и да се умира !!!
32
5
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Царя отдавна е гол! През през последното великолепно управление на Винету, България успяха да е изправителят и страни като Македония и Сърбия за Румъния всички знаем, че отдавна на много по-напред.