Конституционен съдия: Плевнелиев наруши Конституцията

Консултациите умишлено се бавиха, смята проф. Киров
Обновена: 23 дек 2016 11:24 | 23 дек 2016 10:22, Анисия Иванова
138
Конституционен съдия: Плевнелиев наруши Конституцията
Снимка: Bulgaria On Air

Президентът Росен Плевнелиев е нарушил Конституцията около процеса по връчване на мандатите за съставяне на правителство и отказа си да състави служебен кабинет, но от това няма да последва нищо. Зад това мнение застана бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров в "България сутрин".

"Цялата процедура от 15 ноември ни водеше всеки ден да затвърдим убеждението си, че Плевнелиев няма да назначи служебно правителство. Разбира се, че имаше умисъл във връчването на мандатите - консултациите можеха да приключат за два дни. Умишлено беше забавен процесът за формиране на правителство", коментира гостът в студиото на Bulgaria ON AIR.

Според проф. Киров е очевидно, че Росен Плевнелиев изпитва много големи проблеми, когато му се налага да съставя служебен кабинет. Бившият конституционен съдия е убеден, че всеки би му отказал да стане премиер за това кратко време.

Румен Радев постъпи по правилен начин, казвайки на Плевнелиев, че като влезе в длъжност ще назначи служебно правителство, обясни той.

Проф. Киров подчерта, че основният проблем е в нагласата на българския политически елит да нарушава върховния закон в държавата.

"Ако политиците нарушават Конституцията, по каква причина да очакваме от българските граждани да спазват законите - примерът е много лош. Дори държавният глава е настроен да нарушава Конституцията", посочи гостът в студиото на Лора Инджова.

Бившият конституционен съдия обобщи, че никой не си представя, че дори и за 20 дни Плевнелиев може да бъде шеф на премиера в оставка Бойко Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
9
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русофилско-комунистическата пета колона използва всяка възможност да оплюва институциите и дестабилизира държавата.
70
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че в тази страна няма закони и че всички слугуват на един полуграмотен самовлюбен телохранител от село Банкя е повече от ясно.
69
4
 
36
 
! Отговори
FAKT преди 7 години
Преди години БСП номинира НЕИЗБЕРАЕМИЯ Велко Вълканов, за да изпъкне Желю; # След време Синьото БКП им върна жеста с НЕИЗБЕРАЕМИЯ Неделчо Беронов, за да изпъкне Гоце # Защо милиционерското БКП номинира НЕИЗБЕРАЕМАТА Цецка (Баба Цола 2) така и НЕ разбрахме ? ? ? P.S.: Може би за да изпъкне Баба Цола 3 (***) ! ! !
68
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Странен начин Плевнелиев да продължи мандата на Бойко Борисов - като наруши Конституцията.
67
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам защо някой пише тук за 20 дни служебно правителство на Плевнелиев. Първо, него ще го има най-малко един месец, по-вероятно месец и нещо, а ако Плевенлиев не се беше мотал, можеше да работи и повече от два месеца.
66
9
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При тази излагация на Плевнелиев, не мога да подмина достойното държане на генерал Радев, който не се хвана в капана на ГЕРБ и стриктно спазва Конституцията, за разлика от Плевнелиев.
65
7
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Той направи всичко възможно да не назначи служебно правителство и сега иска да прехвърли вината си върху Радев.
64
13
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Конституционен съдия от квотата на БСП... Какво друго да каже?
63
10
 
47
 
! Отговори
лсд преди 7 години
Не си спомням да сме имали президент на име Плeвнелиев! Чувал съм за иконома Плeвнелиев от улица Козяк, но не и за президент!!!
62
2
 
39
 
! Отговори
инж. преди 7 години
До До *** (инж.)Много правилно в Конституцията няма сложен конкретен срок за някои неща. Въпреки това те трябва да се изпълняват в разумни срокове.--"Разумен срок" е субективно понятие, т.е. "локум", "дъвка", "ластик", т.е. разтегливо понятие. Е когато си заложил "разтеглив срок", получаваш - "разтеглива работа" - просто и ясно!
61
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз не мога да разбера защо се внушава непрекъснато, че ако Плевнелиев назначи служебно правителство, то на 22.1.2017 непременно ще поледва смяната му от новоизбрания президент.
60
6
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако прецедентът, назначен от Буда Тиквоний, нарушава Конституцията, по каква причина да очакваме от българските граждани да спазват законите?
59
3
 
37
 
! Отговори
До Смешко (инж.) преди 7 години
Много правилно в Конституцията няма сложен конкретен срок за някои неща. Въпреки това те трябва да се изпълняват в разумни срокове. Защо няма срок е ясно за всеки човек с поне малко акъл. В случая Плевнелиев имаше много време - Бойко Борисов преди колко месеца каза, че подава оставка, ако Цецка Цачева не спечели първия тур? Самата оставка, Бойко Борисов я забави и я подаде чак след втория тур, но това не е изненада. Колко време имаше от тогава? Достатъчно много за всичко, както е по Конституция.
58
1
 
41
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Този к. съдия да посочи къде в Конституцията пише какъв е крайния срок! Освен това в този точно случай /20 дена преди официално встъпване в длъжност на новия президен/ съставяне на Сл. правителство е чиста проба идиотщина! За същия полвинчатите истини очевидно са стил. Защото "скромно забравя" колко пъти съдии са нарушавали Конституцията, както и гл. прокуро включително! Нарушаването на Конституцията просто е текуща практика в най-правовата държава на ЕС!
57
9
 
42
 
! Отговори
дух на закона преди 7 години
Важен е духът на закона, а не буквата на закона. Толкова. Ако назначи служебно правителство, което след 20дни да бъде уволнено по правилно ли е? Предложи на ново избрания президент да посочи, хората за служебно правителство, а *** генералчето не ще.Ами 20 дена остава същото правителство и толкова, така се спестяват маса неприятности и купища пари на дънаколплатеца. А един конституционен съдия, който нарича президента, "генерал Радев", няма елементарни познания
56
6
 
36
 
! Отговори
инж. преди 7 години
До 1служебното правителство ,се назначава с указ на действащия президент---И не е ли логично, след като за мандатите има отреден 7 дневен срок, да има срок за назначаване на служебният кабинет? Президента от къде да знае, че третият мандат ще бъде върнат, за да има "в ръкава" - готов кабинет. Много слабо е написана тая конституция, а може би и нарочно е така?
55
5
 
36
 
! Отговори
инж. преди 7 години
До 1служебното правителство ,се назначава с указ на действащия президент---И в какъв срок се назначава, ако мога да попитам? Срока искам да знам, и къде този срок е разписан??
54
2
 
43
 
! Отговори
1 преди 7 години
До инж.ти си инженер,колкото тиквата доктор,за служебно правителство консултации,не се правят,служебното правителство ,се назначава с указ на действащия президент,''драги ми инженере''.
53
7
 
38
 
! Отговори
NACO преди 7 години
А,с това "нарушение" колко СРЕДСТВА-ПАРИЧКИ спаси да ДЪРЖАВАТА ни г-н "СЪДИЯ"??? А,това НЕ е ли СТЪПКА към ОБЕДИНЕНИЕ,което ЧАКАМЕ вече 27 години ,г-н "СЪДИЯ"???
52
4
 
37
 
! Отговори
инж. преди 7 години
До До ***(инж.)Кажи сега как не се нарушава Конституцията, ако консултациите на президента за съставяне на правителство продължат 4 години!--Питай Близнашки, един от "бащите" на това недоносче, на този "локум"! Може и аз някой път да го питам, защото често го засичам в метрото с жена си.Сегашната конституция е едно голямо недоноснче по много въпроси... а може би и нарочно е така, че да има повод за "извличане на полит. дивиденти"