Захариева зове ЕС: До края на 2018-а да сме в Шенген!

Контролът по границите противоречи на европейските ценности
Обновена: 8 мар 2018 13:36 | 20 фев 2018 17:00,
84
Захариева зове ЕС: До края на 2018-а да сме в Шенген!
Снимка: БТА

България призова Германия и още четири европейски страни да вдигнат граничните контроли вътре в ЕС, въведени от тях в хода на бежанската криза.

Би било "много полезно", ако Германия, Австрия, Дания, Швеция и нечленуващата в ЕС Норвегия вземат решение да не удължават действието на граничния контрол и след май тази година, когато изтича срокът на временната мярка, заяви българската външна министърка Екатерина Захариева пред германския вестник "Ди Велт", цитиран от "Дойче веле".

"Изпълняваме всички критерии"

"Граничният контрол вътре в ЕС противоречи на европейските ценности за свободно придвижване", каза в интервюто си българската вицепремиерка и допълни, че границите в Шенгенското пространство трябва да останат отворени, за да не страда икономиката.

В същото време Захариева призова страните от ЕС до края на 2018 година да дадат зелена светлина за присъединяването на България към Шенген. "Изпълняваме всички критерии и правим много, за да пазим външните граници на ЕС", увери Захариева и добави, че както България, така и Румъния заслужават да бъдат приети в Шенгенското пространство.

Заради бежанската криза

В тази връзка информационните агенции припомнят, че по силата на Шенгенското споразумение 26-те страни-членки, сред които и четири държави извън ЕС, са се задължили да премахнат граничния контрол по вътрешните граници. В разгара на бежанската криза обаче някои от тях върнаха временно граничния контрол. Германия например контролира трафика през границата си с Австрия, както и пътниците, пътуващи със самолет от Гърция за Германия.

През ноември м.г. Германия удължи с още шест месеца временната мярка. А миналата седмица вътрешният министър на Бавария Йоахим Херман и австрийският му колега Херберт Кикл призоваха за удължаване на срока и след май т.г., припомня агенция ДПА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъв Шенген бе? КОМУНИСТИТЕ ни(от всички "партии") да се благодарят, че ни допуснаха по милост в ЕС, та да ни бере ядовете.
69
1
 
6
 
! Отговори
свъко сводников преди 6 години
гърбави *** дот ком
68
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво като влезем в Шенген , дали ще се оправи стандарта на живот или ще продължаваме да сме най бедни и най корумпирани в ЕС
67
1
 
15
 
! Отговори
В ЕС не са луди преди 6 години
Ще бъде голяма грешка, ако го направят. Така ни приеха преди 11 години и още страдаме то това прибързано приемане. Първо да си подредим дворчето
66
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Оп, оп...
65
3
 
11
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
То ЕС дали ще го бъде до края на 2018... :-)
64
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има едни затворени парички в валутния борд дето сега няма как да ги пипнат , обзалагам се , че тези пари ще изчезнат яко дим, ако приемем еврото , после и да ревем , полза никаква .
63
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много се натягат бандитите - еврофондовете секват и няма какво да се граби!Мечтата им е не "еврозоната",а "чакалнята и освобождаването на лева от еврото!Там в зоната на ничий контрол(нито борд,нито ЕЦБ),дава невероятни възможности за тотален грабеж!Там,където няма срок за изпълнение на условията за влизане в еврозоната и това кибичене в "чакалнята",може никога да не приключи!Затова така се щурмува обработката на безсъзнанието на стадото,че белким стане нещо!Като на коча и лисицата!
62
1
 
17
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
Без независима съдебна система, отговорност на главния прокурор, реална борба с корупцията, ефективно работещи държавни институции Шенген и евро зона ЩЕ ВИДИМ ПРЕЗ КРИВ МАКАРОН!!!ГЕРБ СЕ ЗАНИМАВАТ САМО С "УСВОЯВАНЕ" НА ЕВРО ФОНДОВЕ, ВСИЧКО ОСТАНАЛО Е СИМУЛИРАНЕ НА РАБОТА И САМОТЕК ВЪПРЕКИ ТЯХ!БСП+ГЕРБ+ДПС = БКП_ДС !!! Докато те са на власт, България няма да е годна за живот !!!
61
1
 
12
 
! Отговори
соцялно слаб депутат преди 6 години
как гордо ще звучи в Шенген с 255 евро минимална заплата и 100 евро минимална пенсия с 40 г трудов стаж.
60
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Влизането в шенген означава , всичко живо да се изнесе в Европа на гърба на тяхната социална система. Сега има известни ограничения за престой там , влезем ли не могат да ни изгонят от там, щото тука сме супер добре и вървим смело напред.
59
5
 
2
 
! Отговори
Timer преди 6 години
Има нещо много секси в нея! Predi 29 minuti priyatelya go kaza. I az taka misla s ochila i bez ochila ? Tya e krasiva. Tochka.
58
1
 
2
 
! Отговори
Zamir преди 6 години
До АзAz sim siglasen s teb. No az samo ya haresvam i obicham, s,shto kato Emiliya. Za men tova e vajno. Nay mnogo obicam Oy malko Mome...
57
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А като сме в Шенген народа как по-точно ще да го огрее?! А за да сме в Шенген как ще намалим корупцията или това усещане за такава?! Я попрочетете западната преса за да установите осведомеността на тамушните оправници за истинското състояние на България! Не пасат трева всички!
56
4
 
5
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Има нещо много секси в нея!
55
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво е Шенген?
54
6
 
6
 
! Отговори
СПБ преди 6 години
В Санкт Петербург не остана един паметник на който да не е снемано порно.
53
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе, какво е това "нао" в заглавието? Някой има ли идея?
52
6
 
7
 
! Отговори
До 39 преди 6 години
Товарищ руски ***(хакер)! Издаде се по правописа!В коментар 39 си написал ,,ЕВРАЗИЙСКИ СОЮЗ,,. Само че думата ,,СОЮЗ,, е руска, a на български се пише ,,СЪЮЗ,, !
51
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой ще и обърне внимание на тази герберска калинка.