Макрон: Несправедливо е САЩ да гарантира сигурността ни!

Искаме справедливо да помогнем на Европа, обиди се Тръмп
10 ное 2018 14:13, Анисия Иванова
193
Макрон: Несправедливо е САЩ да гарантира сигурността ни!
Снимка: БТА

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Европа трябва да поеме по-голяма отговорност за отбраната си и изрази съгласие с американския си колега Доналд Тръмп, че Европа трябва да поеме по-голяма част от разходите в НАТО, предаде Ройтерс.

"Очевидно аз ще споделя с президента Тръмп направените предложения за европейските способности за стратегическа отбрана и необходимостта Европа да поеме по-голяма част от общите разходи за НАТО", заяви Макрон преди началото на разговорите с президента на САЩ в Елисейския дворец.
Тръмп е на двудневно посещение във Франция за честванията на 100-годишнината от края на Първата световна война, припомня Ройтерс.

Макрон защити своята инициатива за подобряване на европейската отбрана на срещата с Тръмп, отбелязва Асошиейтед прес. Френският президент нарече американския си колега "мой добър приятел" и изглежда го потупа по крака. Отношенията между тях са променливи, отбелязва АП.

Срещата започна напрегнато, след като Тръмп определи като обидно желанието на Макрон за европейска армия. Френският президент защити идеята, заявявайки, че е несправедливо сигурността на Европа да се гарантира изцяло от САЩ. "Затова вярвам, че имаме нужда от повече европейски способности и повече отбрана, за да поемем тази част от тежестта", добави той.

Щатите в САЩ не питат Франция, Германия или други страни, преди да финансират своите въоръжени сили, подчерта Макрон.

САЩ искат силна Европа и са готови да помогнат на съюзниците си, но Европа трябва да бъде честна при разпределянето на разходите за отбрана, заяви на свой ред Тръмп, цитиран от Ройтерс. "Ние искаме силна Европа, това е много важно за нас. И двамата искаме това да бъде постигнато по възможно най-добрия и ефективен начин", подчерта той.

Тръмп поясни поста си в Туитър, че се чувства обиден от изявленията на Макрон, че Европа трябва да намали зависимостта си от САЩ в сферата на сигурността.

"Искаме да помогнем на Европа, но трябва да е справедливо. В момента разходите се поемат предимно от САЩ", подчерта американският президент.

В отговор на туита на Тръмп френското президентство заяви, че европейската армия, за чието създаване се бори Макрон, не е насочена срещу САЩ и американският президент се е объркал при тълкуването на думите на френския си колега, отбелязва Франс прес.

В интервюто си по радиото Европа Макрон първо е говорил за необходимостта да се противодейства на заплахи за киберсигурността от Китай, Русия и дори от САЩ, а след това и за изтеглянето на САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег, което засяга европейската сигурност.

Френското президентство изрази разбиране, отбелязвайки, че изброяването на темите в интервюто може да предизвика объркване, но това са две различни цели. Макрон никога не е казвал, че трябва да се създаде европейска армия, насочена срещу САЩ, добави президентството. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
0
 
4
 
! Отговори
Armagedon преди 5 години
Няма друга алтернатива за сигурността на ЕС и отбраната без всеобща Европейска армия независима от Сащ,от Русия и Китай.И понеже разходите за поддръжка на НАТО и на всеобща Европейска Армия ще са непосилни за малките Държави в ЕС.Собствена е крайно необходима.САЩ да се грижат за собствената си отбрана(така както го правят Русия и Китай)Така би трябвало и ЕС да се грижи за собствената си отбрана.Представяте ли си политически и икономически съюз без самозащита.Големите си имат своите интереси
113
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на инициативата на Макрон! Това е пътя! Само така можем да се отскубнем от САЩ и Русия - чрез европейска армия! Франция отново движи цивилизацията! Опитите на троловете да я оплюят са обречени на провал.
112
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия праха ли я в Кримската война? Прахме ли я и ние в ПСВ спечелена от Франция? Русия се правеше на велика кога скочиха 20 държави на Германия и България. Да , Сталин напада България. И никоя държава не ни е правила толкова мръсно колкото Русия. Научете историята ни!!!
111
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Франция е велика страна със славна история и велики военни успехи. Просто имат нужда от президент-патриот, койно да ги поведе в правилната посока. Иначе имат най-силната армия в Европа след Русия. Имат ядрени оръжия, самолетоносач, космическа програма, около 60 ядрени реактора. Вярно е, че Германия ги унижава през ВСВ, но Наполеон унижава немците през наполеоновите войни и буквално ги помита за две седмици. Да не забравяме и първата световна когато Франция е с основна заслуга за победата.
110
3
 
0
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
...ka da ne e ?!? Nali pretendirat da sa ednolichen lider na ednopoliusen sviat !!! Da se opraviat !!! Razcheknali sase da grabiat ot tselia sviat pod predttekst ,che nosiat demokratsia !!! Voenni bazi navred po sveta I voini ,koito te razpalvat v imeto na amerikanskata "demokratsia " !!! Posle postaviat marionetni pravitelstva sled voinite I grabiat s palni shepi !!! Obiknovenno frantsuzi ,anglichani ,germantsi I italiantsi se natiskat I te da otmaknat po neshto !!! Tova e istinata !!!
109
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ МАКРОН И ТРЪМП?На Тръмп жена му е 24 години по-млада от него, а на Макрон - 24 г. по- стара от него.
108
4
 
1
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
...tozi ologofren da si govori ot imeto na Frantsia !!! Evropa ne e nishto poveche ot continent ! ES...e satanistki proekt !!! Edna darjava ,edno pravitelstvo,edna armia...mnogo im se shte ama evropeiskite narodi ne iskat I tova e !!! Da ne govorim ,che I shtatite iskat da se deliat I nezavisimost !!! Aide niama nujda !!!
107
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Французин да говори за армия буди само присмех и шеги. Особенно когато този някой е некрофила Макрон. Оня дето рече, че бъдещето на Европа и Африка е взаимосвързано. От къде пари за армия като имаш 7 милиона африканци да храниш? Франсетата да ми се махат от главата, само зло сме видяли от тези змийчета. След ПСВ са искали да ни разпарчетосат между съседите ни, но У. Уилсън е отказал.
106
1
 
6
 
! Отговори
extremist преди 5 години
Искаме справедливо да помогнем на Европа ОПАЗИЛ ГОСПОД!
105
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русофили срещу Русофоби = Левски срещу ЦСКА. Ей затова по - хубаво нещо от неутралитета няма!
104
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми щом няма шанс сама, защо сте против Съюза със САЩ?
103
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европа няма никакъв шанс срещу Русия. Всичките 27 страни взети заедно ще бъдат като отнесени от вихъра. Руската армия е в пъти по-мощна, добавете към това прословуния боен дух и хъс на руснака за Родину!
102
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз 4% от БВП няма да дам на тая cгaн.-Не става въпрос за 4, а за 2 %.4% отделя за война ***.
101
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия е славянски Нам народ! -Какво точно означава това мало умно изречение?*** не е нито славянска, нито православна държава.*** е страна на безножници, материалисти и циници. Нито имат култура, нито технологии.
100
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това франсе не осъзнава ли, че в момента в който американците оставят французите, немците вече ще маршируват по шанз елизе?? :D :D :D Французите не стават за войници!
99
1
 
2
 
! Отговори
Mda преди 5 години
Pitaite karakacanov toi she vi kaje kak se pravi armiya
98
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви спорове, какви дискусии, какви пет лева...Спор заради спора. Един и същ елит контролира и Западната, и Източната империя, кървавият бизнес си върви, а бай Иван и бай Георги в кръчмата са готови да си издерат очите в опита си да определят " чии ракети, аджеба, са по - добри? ". Съдба...
97
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Франция не е люлка на цивилизацията, а люлка на покварата, на деградацията, на злото. Всичкото нещастие, сролетяло света дойде от проклетата им Революция и от идеите, които я съпътстват. Идеи които отровиха умовете на човечеството, дадоха вдъхновение на Маркс, Ленин и други психопати, две световни, наполеон.. Само 2 века след сатанинската им Революция, Европа е на смъртно легло. За щастие и Франция скоро ще изчезне и ще се превърне в поредната арабска страна. Всичко се връща, фрaнзели!
96
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Европа трябва да поеме по-голяма отговорност за отбраната си и изрази съгласие с американския си колега Доналд Тръмп, че Европа трябва да поеме по-голяма част от разходите в НАТО, предаде Ройтерс."Да си поема разходите от собствения си национален бюджет. Аз 4% от БВП няма да дам на тая cгaн.
95
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Френски войници ислями са отказали да се бият в Афганистан като се извиняват с тяхната вяра в Алах и джихада.