Цацаров убеден: Кристиян Бойков не е сам - той е изпълнител

Политическа или търговска цел - тепърва ще е ясно, смята той
Обновена: 23 юли 2019 20:34 | 23 юли 2019 18:36, Анисия Иванова
154
Цацаров убеден: Кристиян Бойков не е сам - той е изпълнител
Архив: Булфото

Хакерската атака срещу НАП идва от България, за чужбина и дума не може да става, каза главният прокурор Сотир Цацаров.

С разрешение на съда се извършва претърсване в офиса на фирмата, в която работи Кристиян Бойков, каза още той след среща в НС с народни представители от НФСБ по повод нарушения в изборното законодателство и нарушенията на обществения ред.

Бойков беше задържан, след като база данни на НАП беше публикувана в публичното пространство. По-късно той беше пуснат с мярка "подписка".

"Всичко това с руските хакери е маскировка за създаване на начална версия, която да раздуе нещата. Да говорим за чужбина, за руски хакери, свобода за Асанж - звучи благородно, но не е това истината", подчерта Цацаров.

Кристиян Бойков преди да хакне НАП търсил ЕГН-та на политици в нета

Кристиян Бойков не е сам - той е изпълнител, има и поръчител, и подбудител на хакерската атака срещу НАП, каза още Цацаров.

"Ако в началния етап на разследването сме считали, че лицето, което е обвинено до настоящия момент – Кристиян Бойков, е единственият извършител на компютърно престъпление, вече имаме достатъчно основания да считаме, че той не е сам“, обясни той. 

По думите му има доказателства, въпреки очакванията, че компютърът няма да може да бъде декриптиран, че три дни преди изтичането на базите данни на НАП в публичното пространство Бойков е разполагал с тях.

Цацаров каза още, че Бойков е автор на имейлите, които са изпратени по медиите. "Търсим доказателства и съм сигурен, че ще ги намерим за съпричастност на други лица“, заяви той.

Според Цацаров целта на атаката тепърва ще стане ясна. Във връзка с търсеното му ЕГН при хакерската атака Цацаров отговори: "От доказателствата по делото е ясно, че резултатите са били събрани в един файл, наречен "Търсене за Бивол". Проблемът не е в това, че са били търсени. Проблемът е изтеглянето на цялата база данни, целите, за които тя е реализирана, това изтегляне и факта, че немалка част от базата данни все още е разполагаема. Лично не мога да кажа, че е станала кой знае каква трагедия с оглед моето ЕГН. То е известно и не виждам какво може да се намери", каза още Цацаров, цитиран от "Фокус".

По думите му най-много може да се търси несъответствие с данъчните декларации и КПКОНПИ.

Според него някои от данните като тези от НАП са били изтегляни, реализирани и пускани в публичното пространство, за да се търси определен ефект, който може да бъде и политически.

"Други от тях, каквито бази данни са открити, според мен теглени, събирани и може би реализирани с чисто търговска цел. Дали тази търговска цел е законна е съвсем отделен въпрос", посочи още Цацаров.

Според вътрешния министър Младен Маринов разследващите не срещат особено съдействие от фирмата, в която работи Бойков.

Те отказвали да дадат съответните пароли. Попитан дали през това време те унищожават данните, министърът посочи, че иззетите в рамките на досъдебното производство магнитни носители, компютри и конфигурации са под контрола на разследващите и няма как да бъдат унищожени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
1
 
20
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ПАДЕНИЕТО НА ЦАЦАРОВ!!! ПЪЛЕН ПОСЛУШКО НА БОРИСОВ!!!
119
5
 
9
 
! Отговори
Anonymous преди 4 години
След като мафията така е захапала Христо Иванов и Да, България ми казват направо, че те май са единствените читави останали.
118
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както се казва в поговорката - вълшебната сврака и с двата крака.
117
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре!Вие ще кажете че нямате деца тинейджъри, които просто искат да се докажат.Хубаво момче ми се вижда Кристиян и мисля че няма да го пратят в пандиза, най много условно.Иначе всички сте прави, държавните ИТ специалисти не струват.Все пак простаци ни управляват, без умствен багаж, не мисля че някои са очаквали друго.Все пак моето мнение че Кристиян го е направил, чел съм му постовете по форумите...Просто иска да се докаже че е "вълшебник" както каза нашето банкянско слънце.
116
0
 
15
 
! Отговори
Anon преди 4 години
Цаца, тва с хакерчето пушилка заради Гешев, поредния слуга на Пееф, Борисоф и Дуган ли е?
115
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако искаш "да разбиеш държавата", дали вместо да довършиш работата, ще напишеш мейл да се хвалиш на медиите? Твърде семпло за "вълшебник"!
114
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко е просто - По наша молба американският посланик информира техните служби,изпраща се екип "вълшебници" и Бойков и сие,без бой ще си признаят даже неща, за които никой не ги моли!
113
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С оглед тоталната атака върху държавна институция и отказ от съдействие,не прокуратурата, а Военна прокуратура трябва да подведе цялата фирма за углавно престъпление срещу националната сигурност!
112
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами няма аз какво да доказвам госпожо, отидете до урните на изборите и гласувайте.Аз не съм почитател на съвремения Живков и не гласувам за него.Занимавам се с компютри и не разчитай на мене да ти оправям държавата.За мене всичките са ***, леви, десни все кафява течност.
111
0
 
6
 
! Отговори
Иво преди 4 години
Както винаги.. Играят на контра атака! Сега се обърна палачинката на атака срещу Герб! Изненадани? Кибер терор срещу Бойко, Цацаров и Радев
110
0
 
3
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
Политическа или търговска цел - тепърва ще е ясно, смята той------------А може ли и двете едновременно, т.с политико-търговска, м?
109
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кръгът около "вълшебниците" се стеснява.По стара българска традиция, четата ще бъде предадена отвътре, колкото повече наближава аскера.И ще разберем кой прави бели магии и кой черни!
108
0
 
5
 
! Отговори
М.Бонев преди 4 години
Ако това е така, няма да се разбере!Ще го покрият тези, чийто поръчки изпълнява. Ако е действал сам не виждам, защо му е било необходимо да прави това?Седи си през обедната почивка и се чуди, какво да прави.Хрумнало му да хакне НАП от любопитство. Абусрд!
107
0
 
6
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
За не забравяме, че ББорисов нарече момчето вълшебник! Борисов бе очарован, възхитен?!?
106
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това са догатки предполагам.Ами докажете го бе господине! Потрошихте държавна пара през годините.А нито един мафиот не е вкаран в затвора лично от теб.Мина ти безславно мандатчето.До дясната кълка на "Бога слънце" Борисов! Както мина и на Велчев и на всички до сега.С изключение на Татарчев! Разбирайки че е пионка на властта.Много скоро престана с публичните изяви.А вие Не можете заспа вечерта.Ако не сте се появили по ТВ то за деня!!! Срамота! С нищо няма да те запомним! Безличник!
105
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре, като е криптиран не може така ли?Вярвай си, но не забравяй че едно е да ти проникнат през нета, друго е да притежаваш личното устройство.А това колко е сигурна декриптираната връзка...може ако се опитват да я пробият, а не да я заобиколят.Има си начин за всичко пич, все пак не се ли замисляш, що на НАСА,Пентагона и т.н. продължават да ги хакват въпреки прехвалените защити които имат....:)
104
0
 
11
 
! Отговори
marquise преди 4 години
И аз съм убеден, че г-н Цацаров е личност сьс спорни морални качества. Още малко ще го потърпиме, а после ще остане в пълно забвение.
103
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Скандално.нет е описан случая подробно,следени са били и управляващите,вкл. Бойко и Пеевски,а Пеевски представлява държавата,това е удар по държавата.
102
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво се пените, всичкия hardware който се произвежда има вратички. Не е проблем да се пробие с подходящия software,който е известен на службите и топ хакерите(кракери).Те тез устройства дето ги произвеждат, ако си мислите че сте независими, то това значи че сте ***.
101
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 97При SSD диск е трудно сигурното изтриване на файлове , но няма файл ,който да може ,да бъде възстановен, след като целия диск е криптиран , освен ако не го декриптираш.