Дариткова за упреците на Радев: Търси политическа криза!

Според нея не съществували условия за такава
Обновена: 5 фев 2020 08:56 | 5 фев 2020 08:56, Петя Славова
154
Дариткова за упреците на Радев: Търси политическа криза!
Снимка: БГНЕС

"Аз слушах анонси от изказването на държавния глава. Запознала съм се с основните му упреци и не мога да приема нито един от тях. Смятам, че е преднамерено търсене на политическа криза. А условия за такава не съществуват, защото правителството е стабилно. Съвсем скоро го доказа провалилият се вот на недоверие на БСП". Това заяви пред Нова тв Даниела Дариткова.

"Днес коментарите ще бъдат основно около Конституцията. Тя трябва да се познава и да се цитира многократно. Президентът олицетворява единството на нацията според Конституцията. Според Член 1 цялата власт произтича от народа и никоя личност не може да присвоява упражняването на народния суверенитет", смята тя.

"В рамките на три години управление на този кабинет никога не сме усещали подкрепа от президента. Такава не е имало и за парламента. Имаме 19 пъти вето, наложено на законите. Факт е, че в последните шест месеца няма такова. Все пак, макар и неофициално заявено, неподкрепата на президента е била факт, което не ни е пречила да реализираме нашата програма", каза Дариткова.

Още по темата

"Това е въпросът – защо точно сега? За нас това е необяснимото – защо избра точно този момент президента. Това анализираме в момента. Наистина може да се размишлява. От една страна вотът на недоверие не успя, имаме достатъчно парламентарно мнозинство. Тоест няма условия за парламентарна криза и неподкрепа на кабинета", обясни тя.

"Нещата за България се развиват добре – ние сме на прага на встъпване в чакалнята на еврозоната. Нещо, което говори за икономическа и финансова стабилност на страната. Ако всички партии имат консенсус, очаква се държавният глава също да бъде въвлечен в тази идея.  Би следвало той да бъде в подкрепа на това усилие на България. Разтроена съм от некомпетентното му изказване – няма нищо, което е прокарано тихомълком. Има ясни преговори с Европейската централна банка", категорична бе Дариткова.

"Имаше създадено известно напрежение, по повод на едни предложения, които се изясни, че са във връзка с необходими промени в закона. Това приключи с едно решение на Народното събрание, което беше прието от почти всички парламентарни групи. Президентът трябва да се е запознал с него", добави тя.

"Ние разсъждаваме защо точно сега президентът насочи своето недоверие към правителството. Не знам кой ще е следващият. Правителството е излъчено от парламента. Дали той ще изрази недоверие към него или към българските граждани, изразили подкрепа към това управляващите партии. Темата за доверието е много сериозна. Президентската институция предполага, че трябва да заслужиш доверието на целия народ, не само на тези, които са те избрали. Това би увенчало един успешен президентски мандат. В случая виждаме ясно разграничаване на позицията „Който е с мен и ме последва, той защитава почтеността, всички останали са непочтени". Тази част от изказването на президента най-много натъжи всички останали, които са подкрепили настоящето управление", смята Дариткова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
7
 
12
 
! Отговори
Бай Тошо преди 4 години
Некадърникът Борисов дори не е в състояние да напълни с вода язовирите, които аз построих. А все седеше до мене и ми разтриваше ушите, ама си беше *** от малък и явно толкова му е капацитетът.
72
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
МЪЖ- МДА, ХМ, ДА ДА ХМЪ ХМЪ ДА ДА ГРИПЕНЪТ СЕ ИЗРЕПЧИ.
71
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Зеленият пъпеш" каза, че сме си продали суверенитета. Нека той да излезе и да каже на кого сме го продали?Това е много сериозно обвинениие и той подлежи на импийчмънт!
70
9
 
12
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
"Зеленият пъпеш" каза, че сме си продали суверенитета. Нека той да излезе и да каже на кого сме го продали?Иначе той работи в ущърб на България!
69
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам кво стана,обаче на боко му бръкнаха с боксова ръкавица в задния двор.Не це *** боли фара за президентино но вчера човека каза много истини за управляващата върхушка.
68
25
 
13
 
! Отговори
обикновен преди 4 години
Радев е доказан интригант, дестабилизатор и гола-вода генерал!
67
16
 
9
 
! Отговори
Р.Радев-балалайка преди 4 години
Балалайка - руски музикален инструмент.
66
10
 
9
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Прекратяването на комуникацията между инструкциите е забранено, чрез КОНСТИТУЦИЯТА зад която "Зеленият пъпеш" така обича да се "крие".
65
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До губец Абе аз не знам кой се върти, ама май на вас герберунгелите все повече ви влиза навътре.....
64
17
 
10
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
"Зеленият пъпеш" стои, стои па попръцне, та даже изцапа гащите.
63
5
 
29
 
! Отговори
Ж преди 4 години
Дариткова, наистина правителството е стабилно и единно в некадърност и корупция ! Каквото и да цитираш , като аргумент за това - народа живее в мизерия, българите ги няма! Превърнахте страната в боклукчийска кофа на мафията, военна база на САЩ и колония! Искате въздух и вода да се плащат , а те са на народа! Не си мислете, че сте пречупили истинските българи... няма да успеете! По избори знаем кой и как гладува за ГЕРБ , положението е много по-лошо , отколкото преди 30 години!!!
62
4
 
21
 
! Отговори
чичо Пей преди 4 години
Дариткова-една от охранените *** на Борисов.Аз точа ножа,а жената вади киселото зеле.Едно ме притеснява само,дали няма да развала зелето?
61
2
 
20
 
! Отговори
стига бе преди 4 години
Интересно как по Нова ТВ ги намират все такива калинки, по-скоро ги канят де, но пък може да ходят и по задължение.Все пак е ясно на кого е ТВ-то и топлите отношения на собственика с минфина, премиера и т.н. Апартамента в Есте не е никак лош за без пари.Пък щяха и да му опрощават едни 50 млн. , нормално е сега да включи кохортата да защитават бащицата & Co.Пък и определени сайтове им пригласят, с една дума по-зле и от в-к Работническо дело едно време.
60
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ейй, яко сте заработили гербавите ***...Браво!
59
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боко и цялото правителство са за затвора.
58
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе как така Радев имаше доверие на Кабинета, а като почука Главния Прокурор на вратата му, той сне доверието си !!!?
57
20
 
7
 
! Отговори
Гражданин преди 4 години
Бе к'во ме занимавате с тоя русолижец, не е МОЯ президент, търси интригата вместо да предлага решения!
56
20
 
8
 
! Отговори
Ани преди 4 години
Трета година този президент не си намери мястото.Една работа не е свършил. Само плете интриги.Аз му нямам доверие вече трета година.
55
20
 
12
 
! Отговори
губец преди 4 години
Аз от казармата знам че колкото по-се въртиш, толкова повече ти го набиват.Явно на Радев му харесва. Пък преврат няма да може да направи. Най-много да влезе в затвора.
54
11
 
9
 
! Отговори
Деса преди 4 години
Ей да оставяте Ради на мира, той добре знае какво прави. Ко си мислите бе, че кака Нина му дърпа конците, много сте в грешка. Чичо Влади е шефа!