Рязко скача възрастта за новите военни, армията набира и 40-годишни

Причината – липсата на кадри в отбраната
181
Рязко скача възрастта за новите военни, армията набира и 40-годишни
Снимка: архив, БГНЕС

Рязко скача възрастовата граница за набиране на военни.

Досега войниците и матросите можеха да бъдат приети на служба, ако не са по-възрастни от 28 години, а с промени в Закона за отбраната депутатите решиха, че вече максималната възраст за приемане на военна служба ще стане 40 години за всички категории военнослужещи.

Целта на поправките в Закона, внесени от правителството и приети от законотворците на първо четене е, да се преодолее некомплекта на длъжностите за военнослужещи, както и да се създадат по-добри условия за развитие на старшите офицерите, заемащи академични длъжности.

Още по темата

Депутатите решиха още, че се увеличава с три години пределната възраст за служба за военнослужещите, които не са упражнили правото си на пенсия, а за длъжностите, за които се изисква хабилитация и не са упражнили правото си на пенсия - с пет години.

Дава се и възможност за увеличаване на пределната възраст до три години на военнослужещите, които са се пенсионирали, но са нужни на въоръжените сили, по решение на министъра на отбраната, съответно след предложение по команден ред.

Въвежда се също мандат за престояване на длъжност за военнослужещите с висши офицерски звания и с военно звание „полковник“ („капитан I ранг“), които са заемали длъжност повече от 4 години и откажат да бъдат преназначени на предложената им равна или по-висока длъжност за срок една година.

Зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов обясни, че МО прилага 25 мерки, в резултат на които тенденцията на отлив от армията е намалена.

Според него вдигането на възрастта на 40 години не е проблем, стига кандидатите да могат да покрият тестовете за физическа подготовка.

Според него основният проблем е с набирането на войници, а не със по-висшия състав.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
1
 
0
 
! Отговори
ШМИЦ 95 преди 4 години
Войници пращаме на курсове , модули и после какво ?! Благодарим за добрата служба и УВО!!! Защото АПЗтата са незаменими за БА!
143
0
 
0
 
! Отговори
Четник преди 4 години
Старите пушки пак ще са на мода.
142
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жалка работа.
141
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 154:Май сме набори. Искам и аз така!
140
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"..основният проблем е с набирането на войници, а не със по-висшия състав" Всичко важно се съдържа в това изречениел Трябват им брой войници, за да оправдаят по някакъв начин големия брой пенсионери началници. Висш състав си имаме и за две армии!
139
1
 
7
 
! Отговори
времето излетя преди 4 години
Докато 30 години умувате, хората над 40 измряха!
138
0
 
9
 
! Отговори
писмо от умрял преди 4 години
Нама ли работа за 40 годишни! Търсеха се до 35 и другите измряха.Времето лети!
137
0
 
4
 
! Отговори
предложение преди 4 години
До ***!Нека да ходят запасняците с големите пенсии!
136
0
 
4
 
! Отговори
малоумници! преди 4 години
До УуууИма 40-годишни. Има и инфаркт!
135
4
 
8
 
! Отговори
Уууу преди 4 години
"40 е новото 20", нали имаше един подобен филм за феминистки и други подобни. Явно искат и с мъжете така-40годишният девственикТез нормали ли са? Нали на 40 може да направи инфаркт някой Ве ууу..
134
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както винаги зависи от финансовите, лични и кариерни условия.С този стандарт и перспективи и до 65+ да я вдигнат йок та йок!
133
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм на 58 и искам да постъпя в армията и после да се пенсионирам със задна дата. Понеже в Строителни войски бях мл. сержант мисля, че сега след след 30 години практика като специалист с висше образование в сроителството ми се полага пенсия поне като на полковник.
132
1
 
12
 
! Отговори
Видях преди 4 години
снощи на тържеството част от войниците ги дава камерата единя си бурка в джоба другия си хапе устните и още.Гледайте повторението.А бе те на колко години са.Никаква строева.
131
3
 
15
 
! Отговори
1 преди 4 години
А 55 годишни ще взимат ли. Веднага бих се кандидатирал ама много-малко пари дават .ако дадат 3000 и не ме карат да марширувам и бягам бих се замислил.
130
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Г-н министър а тези които са на заплата и пенсия на двойна хранилка от началото на 2016г.до незнам си кога и продължавате да ги държите,блокират местата на много млади момчета до КОГА и аз искам заплата и пенсия и ако може до 60г.........НАИСТИНА НЯМА ТАКАВА БОГАТА ДЪРЖАВА..И НЕЗАМЕНИМИ
129
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те да не вдигнат годините за мобилизация.Да не вземат да ги направят до 65.
128
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм на 60.Имам опит да ходяредовно на работа,да спазвам дисциплина,съответната хигиена.Хранясе добре,спя нормално ,не мисля за нищо,правя това което ме карат и могада дочакам пенция.Ако стана генералможе да поостана до 80.Обещавам единпът в годината да ходя на театър и да незаглеждам жените на колегите.
127
5
 
16
 
! Отговори
Русофил+ преди 4 години
Армията и 60-годишни да набира, трудно ще събере войска да я прати да воюва срещу Русия
126
3
 
13
 
! Отговори
70 годишен преди 4 години
С удоволствие. Правя 3 коремни. не мога за 12минути да пробягам 3000метра, но няма да бягам. Не е проблем с раница да измина десетина километра. Стрелям добре без очила. Само нямам вече войнишкия.
125
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами точно дъртите вият на умряло, че искат казармата да се връща, така че ето имат шанс, да се записват. България е в ЕС и НАТО, а САЩ и Турция ни пазят от руска агресия. Според мен даже е безмислено да се трошат пари за армия да произвежда фaтмаци като Радеф и за кефа на разни националистчета, които най-много някоя беля да направят.