Социолог: Протестът недостатъчно силен, кабинетът недостатъчно уверен

Предизвикателството след протеста е какво ще се получи като политическа подредба в парламента
8 авг 2020 10:18, Елка Василева
259
Социолог: Протестът недостатъчно силен, кабинетът недостатъчно уверен
Снимка: Димитър Кьосемарлиев / Dnes.bg

Нито протестът се оказа достатъчно силен, така че да вземе бърз, категоричен превес и да постигне исканията си, нито пък правителството се оказа достатъчно уверено в себе си, така че или да продължи напред, или да може да води смислен разговор.

Така социологът Боряна Димитрова коментира пред bTV изминалите 30 дни на антиправителствени протести у нас.

По думите ѝ разрешаването на създалата се ситуация изисква каскада от политически ходове, като всеки един от тях може да отпуши неочакван ефект.

“Наблюдаваме един ход напред, един ход назад. Протестът получи широка обществена подкрепа, но той през тези 30 дни не беше достатъчно масов. От страна на управляващите наблюдавахме поредица от объркани ходове”, обясни тя.

Според Димитрова няма категоричен победител между протестиращи и управляващи, но през следващите дни може да има развитие на събитията.

Още по темата

Димитрова коментира, че ключови политически сили, които имат отношение към протеста, губят обществена подкрепа. По думите ѝ почти всички губят, но не е ясно кой ще е новият лидер, който ще предложи политически решения.

Всички са наясно, че с раздробени политически сили не може да се направи голяма политическа промяна, изтъкна тя.

Димитрова беше категорична, че голямото предизвикателство след протеста е какво ще се получи като политическа подредба в парламента.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никаква осъавка!! Проституиращите в затвора!!
23
4
 
7
 
! Отговори
man преди 3 години
Един съсед кесеше на протеста, щото пенсията на майка му била ниска. Като му обясних, че за да е висока трябва да му вдигнат данъците даде назад и вече не ходи..Тия пари се взимат от работещите в момента.
22
6
 
13
 
! Отговори
ЧЕРВЕНИТЕ ХИБРИДЧИЦИ преди 3 години
21- ДОЛУ ЧЕРВЕНИТЕ МУТРИ, МАФИОТИ И ТЕХНИЯТ КРЕМЪЛСКИ РЕЗИДЕНТ!
21
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не успяха да изплашат хората и започнаха с пропагандните гостувания и интервюта в разни пропагандно насочени телевизии
20
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 21Прязяяях... Аххххххххххх ... Селяни някакви там ... аре стига се занимава.
19
1
 
13
 
! Отговори
Мое ли да попитам преди 3 години
На снимката клошарят с бира в ръка от младите студенти от Европа ли е , от умните млади ли които ще променят системата ли е, или от будните граждани които искат промяна в конституцията?
18
0
 
5
 
! Отговори
Спомняте ли си преди 3 години
скандала от миналата година?Оказа се, че агенция "Алфа рисърч", на която е шефка тази социоложка Боряна Димитрова, има кой знае как сключен странен договор. За да проучва мненията на телевизионната аудитория относно предаването "Референдум", тази агенция е получавала ЧЕТИРИ ПЪТИ ПО-ВИСОКИ ХОНОРАРИ от онзи, които създават самото предаване. Същевременно, благодарение на сключения договор, "Алфа рисърч" е получавала и заплати от телевизията!Затова Кошлуков се опита да ги изгони и стана скандал.
17
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Взривът в църквата беше антитористична операция срещу терористите превратаджии които с терор взеха властта на 9ти юно и избиха без съд и присъда близо 25 хиляди със семействата им.
16
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната гербава новина целяща да умаловажи протестите и то точно след един от най-масовите протести. Никой вече не ви се връзва бе не разбрахте ли ? ОСТАВКА !!
15
11
 
11
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 3 години
Шайката е в ступор от това, че народа не се уплаши от бруталните и страхливи действия по разтуряне на палатките. Само страхлив герберски крадец може да измисли акцията на полицията да се проведе в 4 цаса сутринта. Всеизвестно е, че герберите не се славят с наличието на интелект.
14
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боко ке падне!
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Любима на ГЕРБ фирма вече се грижи и за осветлението в София"Чистота Искър" ще извърши ремонта и разширението на уличните лампи в район "Подуяне"
12
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
муцка,па ти си един социолог .... мани бегайБойко се държи Изключително Умно - не е никак за подценяване !онея искат кръв и боища по площадите - Ама Нема !
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като няма закон най добрия вариант е ,,неизвестен извършител,, с орден стара планина за особено големи заслуги към народа ;) Само това може да оправи държавата .Иначе ще изчезнем като нация .
10
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това НЕ Е ПРОТЕСТ НА НАРОДА, а на едни хулигани които си нямат друга работа. Всички тия в затвора!
9
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Типична комунистическа тактика. Понеже сега не могат да взривяват църкви, обират мандри и палят цистерни с бензин, използват съвременни методи. "Мирни" протести, които ще доведат до сблъсъци между хората. Нали като се опитваха да саботират правителството в борбата с вируса не им се получи.
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Протестът получи широка обществена подкрепа, но той през тези 30 дни не беше достатъчно масов.------Исках да гласувам, но нямах желание...
7
0
 
5
 
! Отговори
Няма отърваване преди 3 години
Как се създаваше през 1997 г. независима агенция за социологически и маркетингови изследвания?Имам предвид "Алфа рисърч", чийто съосновател и шеф е тази Боряна Димитрова.В бизнеса - назначени милионери,в науката - "наши" хора.
6
5
 
4
 
! Отговори
и какво точно преди 3 години
смислено може да отговори правителството?? исканията -борба с корупцията-правителството..ама така ще трябвада влезем в затвора. смяна на системата...но така няма да може да даваме обществени поръчки на наши фирми . смяна на главният прокурор и съдебна реформа....правитеклството....но така новият главе може да се разрови и да ни опандизи!! единственото което боко иска е да се продължи по старият начин ...кражби,корупция...все последни
5
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Протестът не бил силен. Този социолог и той от герберската върхушка. Достатъчен е да измете комунистите от Герп. Краят се види, малко остава. След някой друг ден какво ли ще пишат троловете им.