Ще има ли Велико народно събрание? Решават 2/3 от депутатите

Разпуска се, след като промени Конституцията
273
Ще има ли Велико народно събрание? Решават 2/3 от депутатите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Премиерът Бойко Борисов поиска да бъде свикано Велико народно събрание, което да промени Конституцията.

Това обаче може да стане само с решение на  2/3 от всички 240 народни представители в състава на настоящи парламент.

Още по темата
Великото Народно събрание се състои от 400 народни представители, избрани по общия ред.

В чл. 158 от Конституцията ясно са записани правомощията на Великото народно събрание - приема нова Конституция; решава въпроса за изменение територията на Република България и ратифицира международни договори, предвиждащи такива изменения; решава въпросите за промени във формата на държавно устройство и на държавно управление;

Ако бъде взето решението за свикването му с мнозинство от 2/3 от депутатите, президентът насрочва избори за Велико Народно събрание в тримесечен срок от решението на Народното събрание.

С произвеждането на избори за Велико народно събрание пълномощията на Народното събрание се прекратяват.

Великото народно събрание приема решение по внесените проекти за промени в Конституцията отново с мнозинство 2/3 от всички народни представители на три гласувания в различни дни.

Великото народно събрание решава само тези въпроси от Конституцията, за които е избрано.

При неотложни случаи то изпълнява функциите и на Народно събрание.

Правомощията на Великото Народно събрание се прекратяват, след като то се произнесе окончателно по въпросите, за които е избрано.

В този случай президентът насрочва нови избори за обикновено Народно събрание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
6
 
4
 
! Отговори
Тикволандия преди 3 години
По парламентарната аритметика няма как да се съберат две трети т.е.160 гласа "ЗА". БСП със сигурност ще е против, а ДПС изобщо няма да гласуват. Така че чакаме оставка и предсрочни избори.
142
4
 
8
 
! Отговори
До Щерю преди 3 години
"Даже, не 120, а 70 души."____Ми по тази логика - дай, за да сме спестовни - да дадем страната да се управлява само от един човек. За какво ще се харчи за правителство и парламент? Още по-добре - тоя един човек да си получава директно заплатата от Москва или Дубай - още по евтино ще излезе!България в момента има една от най-хубавите конституции в Европа базирана на Търновската, признато Най-добрата...дай и това да о.се.рем
141
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каракачанов в своите си предложения иска също и " увеличени правомощия на президента"На Борисов няма да му хареса
140
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Математика. 6 класМоже да се свика ако се гласува под строй.Ако не се гласува по строй то няма да се свика
139
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За пореден път питам и отговор няма от протестърите - какво и кой да го направи след любимата ви оставка ? Кой да управлява и как ? - отговор няма и няма да има явно , защото при вас има наличие на мозък, но нямате симптоми , че го ползвате ! Въобще безсимптомна работа - като при ковид 19 ...
138
0
 
6
 
! Отговори
Математика. 6 клас преди 3 години
Може и да се свика. Герб/95/, Воля/12/, ОП/20, ДПС/25/ плюс 10 независими, прави 162. Нужни са 160 за Велико Народно Събрание. БСП/78/.
137
4
 
3
 
! Отговори
Научено от комунисти преди 3 години
- Власт без бой не се дава!
136
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според мен няма да има велико народно събрание.Според мен част от депутатите от упавлващата партия няма да гласуват за свикването на велико народно събрание.Бойко печели време до изборите март следващата година.
135
0
 
1
 
! Отговори
Депутат преди 3 години
До АнонименТова. Иначе по- старому.
134
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нова конституция? И чрез нея да си осигурите да няма лустрация, да няма търсене на отговорност за престъпления против народа, държавата, рекета срещу едрия бизнес, да си осигурите спокоен и гарантиран живот с крадените пари от залъка на българските дечица? Това ли ще е новата Ви конституция и рестарта?
133
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Конституцията е фундаментален правен документ засягащ базовите права на всеки гражданин на страната, и трябва да се променя само след широк обществен граждански консенсус, а не от днес за утре, от няколко зависими депутата. Самите хора които я пишат трябва да бъдат грамотни в правото, философията, логиката, а не разни калинки.
132
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правилно ..и без имунитет,но първо е нужно оставка ,и след това ВНС и конституция)
131
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СТОЙО 124 За пореден път се учудвам , че още има хора , които искат от президента неща , за които няма правомощия Какво очакваш да направи български президент ? Има 99% представителни функции . Останалото е да подписва разни одобрения направени от други власти . Да подпише назначението на главния прокурор или разни закони . Да помилва затворници , да дава гражданство . Вярно ,може да инициира референдум , да сезира КС , да връща закони за повторно разглеждане Но какво друго ?
130
2
 
14
 
! Отговори
До Анонимен 127 преди 3 години
Нали Нинова подкрепя протестите а на протестите една от целите е, че се иска нова Конституция. Следователно, ако БСП не подкрепят кворума значи лъжат за целите си.
129
1
 
0
 
! Отговори
tt преди 3 години
ей аман от умници и разбирачи от всичко
128
4
 
2
 
! Отговори
Ася преди 3 години
Като им знам юридическия капацитет направо не знам каква Конституция биха сътворили,това би било капака на гаврата с парвото ж БГ.
127
2
 
9
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Даже, не 120, а 70 души, на толкова малка по население България, трябва да са депутатите в Народното ни събрание. И на средна работна заплата без никакви изключителни привилегии...
126
8
 
5
 
! Отговори
V преди 3 години
Такова нещо не е нужно щото сувирен е народа. В целия свят конституцията се избира на референум от всички ,а в България народа не е сувирен .Дори на комунистите конституцията е законна ,а тази с която сме в ЕС не е гласувана на референдум .Демокрацията в България е недемократична. Комунизма е по демократичен от демокрацията :))) Да се направят няколко проекта и да се види кво е мнението на народа .Този проект които е най удобряван да се гласува на референдум ,за да се чуе гласа на всеки .
125
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В последно време бг населението доказа категорично едно - напълно заслужава Александър Лукашенко да го управлява ! Може би Ким Чен Ун е още по-добре ...
124
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доста подли капани поставят мутрите с този анонс за ВНС. Да видим кой ще ги разкрие.