Новият бюджет - раздаване на пари на парче, трупане на дълг и дефицит

Нямало реални политики зад разходите
112
Новият бюджет - раздаване на пари на парче, трупане на дълг и дефицит
Снимка: Dnes.bg

Най-същественият проблем на бюджетирането е какви политики стоят зад разходите, които се извършват, а в бюджета за следващата година няма достатъчно акцент върху ефективността на това, което се харчи и на постигането на определени цели на политиката. Вместо да се търси целенасочен ефект и да се борят проблемите, се тръгва по лесния начин – семейни помощи за деца за всички, по 50 лева за пенсии, коментира пред БНР Лъчезар Богданов, икономист от Института за пазарна икономика.

Още по темата

Според него това е политика по доходите и с цената на голям бюджетен дефицит.

По думите му "бюджетът привидно включва големи дефицити в година на криза, но маскира факта, че правителството е обявило за временни едни мерки и като че ли след това те ще изчезнат, но това изглежда политически много трудно.

"Въпросът е, когато шоковото събитие отмине, да имаме ясна идея как възстановяваме стабилността на публичните финанси. Нямаме визия за стимули по отношение на инвестициите и създаването на работни места“, посочи той.

"След няколко години, в които дългът намаляваше и бюджетът беше с излишък, сега влизаме в ситуация, в която за четири години ще имаме доста сериозен натрупан дефицит и нов дълг. Това е промяна на картината. Хубаво е, че влязохме в кризата като страната с втория най-нисък дълг в Европейския съюз, но това няма да ни помага вечно.

"Това ни даде възможност тази година без проблеми да финансираме кризисния дефицит, но оттам насетне ще зависи какво правят следващите министри на финансите“, посочи Богданов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още по темата: бюджетприходиразходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
3
 
6
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 3 години
НА БОРИСОВ И ГЕШЕВ! Нямат моралното право да бъдат на водещи позиции!
58
5
 
9
 
! Отговори
Тулуп преди 3 години
Интересува ме тоя до кога ще тегли кредити от наше име, без да ни пита и ще раздава на търтеите?
57
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв е проблемът? Нали народът се пре пре преизбира все същите? Значи всичко си е наред. Глас народен, глас Божи! Напред народе! Само ГЕРБ! И България вечно на дъното на Европа!
56
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боко ке падне!
55
8
 
5
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
ГОРКИТЕ КОМУНИСТИ ОТ *** -20...ОРЕВАХА СВЕТА , ЧЕ ДАДОХА НА ПЕНСИОНЕРИТЕ ПО 50-лв./мес. ДО МАРТ.КОМАЙ БОКО ИМ БРЪКНА С НОЖ У *** С ТИЯ 50-лв..ХА,ХА,ХААААААА...МНОООГО ТРУДНО ШЕ ГО ПОНЕСАТ!
54
3
 
7
 
! Отговори
Срамота ! преди 3 години
Лесно му е на анализатора Богданов - приказва си отстрани и критикува без да носи Никаква отговорност !
53
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на Герб правилно се справя със ситуациятаБСП да не се меси в бюджета че знаем какви каши забъркваГеорги Гьоков и Емилия Масларова - съпредседатели на Съвета по труда и социалната политика;
52
6
 
14
 
! Отговори
Пишман Богданов преди 3 години
Само не разбирам кое му е лошото - по 50 лв. месечно за всички пенсионери ?Богданов да обясни, а не само да критикува с общи приказки !
51
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При другаря Жан Виденов, аз както и повечето от моите познати и близки бяха милионери и мултимионери. Затова който иска да стане в най-скоро време милионер трябва да гласува за БСП.
50
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
1000 лева по сметката на работника и още 500 лева в плик под масата. После реват, че нямало пари за пенсии. Каквото оставят зад гърба си, това и срещаш после - стар вселенски принцип.
49
7
 
10
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Контрол вече няма.Държавата е окупирана от ГЕРБ и никой не може да им търси отговорност. Потхвърлят някоя троха на народа и тръбят по медиите колко много са направили. Повечето се прибира от гербавите.
48
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е световна политика. Нали се сещате че не може да раздаваш пари без одобрението на господарите. В миналото е имало войни и понеже войната е скъпо нещо ще се раздадат едни пари които в бъдеще ще се върнат стократно.Жертвите няма да умират от бомби а от глад.
47
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
елате да видите какъв ужас е в самоков...в деня, в който ромите разберат,че са постъпили помощи по сметките им,половината ромска махала окупира всички банкомати,където се извиват огромни опашки и само за броени часове банкоматите се пресушават та чак до следващия ден следобяд няма стотинка в кеш машините.никой не работи,никой не учи.за два три дена се изтегля целия кеш,харчи се и после пак няма.другата половина от ромите в самоков е на пазара или в болницата.е откъде пари?
46
3
 
8
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
НЕ ЗНАМ КОЙ -КАКВО КРАДЕ ...АМА ВСЯКА СТОКА СИ ИМА "ПРОИЗВОДСТВЕНА И ПАЗАРНА ИЛИ... ПРИНАДЕНА СТОЙНОСТ"!АКО НЯКОЙ ОТ КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ УМНИЦИ ЩЕ МИ РАЗТЯГАТ ЛОКУМА НА ДИАЛЕКТИЧЕСКИЯ МАТЕРИАЛИЗЪМ ЗА " КРАЖБАТА НА ПРИНАДЕНАТА СТОЙНОСТ" , МОЛЯ ДА СЕ ЗАТВОРИ В ТОАЛЕТНАТА И ДА ПРОЧЕТЕ МАЛКО ПОВЕЧЕ ЗА ИКОНОМИКАТА НА СЪВРЕМЕННИЯ СВЯТ!С ТАПАЦИ НЕ МИ СИ Е СПОРИ..!
45
6
 
6
 
! Отговори
Ракетолог преди 3 години
Демокрацията е най-добрата ракета, но 45-години комунизъм я съсипаха и и пречат сега да лети, вече 30 години не може да отлепи да фръкне, защото комунистите я съсипаха!
44
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В БЪЛГАРИЯ РЕАЛНИ ДАНЪЦИ ПЛАЩАТ САМО ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ.ВСИЧКИ ДРУГИ УКРИВАТ ДОХОДИ - ПОСЛЕ РЕВАТ, ЧЕ ПЕНСИИТЕ ИМ НИСКИ.НАЛИ УЖ ЩЯХА ДА ИЗКАРАТ НА СВЕТЛО ЗАПЛАТИТЕ В СЕКТОР ТУРИЗЪМ?ЩЯХА...АМА ОБЕЩАНОТО НЕ Е КАТО ДАДЕНОТО. НИЩО НЕ ИЗКАРАХА. САМО ИМ НАМАЛИХА 9%ДДС. РИЧАРД АЛИБЕГОВ 2 ДЕНА ОРЕВА ОРТАЛЪКА, ЧЕ ЩЯЛ ДА ФАЛИРА АКО ГИ ЗАТВОРЯТ.ТОЙ СЕ БЕТОНИРАЛ С 8 ФИРМИ В БРАНША И СЕГА РЕВЕ, ТА ЩЕ НАПЪЛНИ ЯЗОВИРИТЕ ОТ КРОКОДИЛСКИТЕ СИ СЪЛЗИ.ПРЕЗ 2015 ИЗКАРА КЕСТЕНИ НА ВИТОШКА-ПРЕЧЕЛИ МУ.М-А-Ф-И-О-Т!
43
1
 
8
 
! Отговори
Тим преди 3 години
Българските икономисти са гола вода в момента в цял свят има дефицит не само в България най голямата икономика а именно германската е на дотация от държавата плус това намалиха ДДС на 6 процента за храните дават по 300 евро на дете на всички и намалиха и основното ДДС на 16 процента има и други подпомагания на хората
42
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма голямо значение, къде ще изсипеш парите. По важно е кой ще ги прибере. В това отношение българския бизнес е длъжник на нацията, поради причината че няма да ги завърти в родината а те ще изтекат основно навън. Там е проблема.
41
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комунистите съсипаха държавата.
40
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като няма реални политики значи и управляващите и опозицията са неграмотни и не могат да създадат работещ механизъмл Корнела и Боко Тиквата да подадат оставки. Референдум за намаляне на НС на 40 човека къде е подписката на Слави ?