Дончев: Здравната система не е на ръба на силите си, но е под неимоверен натиск

Електронното направление и рецепта ще са готови до няколко седмици
21 ное 2020 11:58, Елка Василева
143
Дончев: Здравната система не е на ръба на силите си, но е под неимоверен натиск
Снимка: архив, БГНЕС

Здравната система все още не работи на ръба на силите си, но е под неимоверен натиск. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев пред bTV. „Държавата прави това, което трябва да се направи“, подчерта той.

По повод двамата пациенти в Пловдив, които са починали след дълго чакане да бъдат приети в болница, Дончев каза, че причината за загубата на скъп човек под удара на пандемията не е недостиг на болнични легла, а слаба организация. Той добави, че никоя система не е перфектна и безгрешна.

„Здравната система е подложена на неимоверен натиск. Тя все още не работи на ръба на силите си, но е под неимоверен натиск. През годините е имало куп реформи, които е можело, трябвало е и не са извършили. Колко пъти в годините назад се е подхващал разговорът какво трябва да се промени в системата и нито един път не се е постигал консенсус“, обясни вицепремиерът.

„Има голяма разлика между ситуацията сега и ситуацията през пролетта. Това, което направихме с по-твърдите мерки, рано предприети, е да спечелим време. Използвахме това време да се подготвим. Ще ви припомня, че когато COVID-19 знаехме само през телевизионния екран, когато се появиха първите случаи в страната, българските лекари и медицински сестри освен че нямаха необходимото оборудване, те знаеха за това заболяване само то колегите си в Китай. Сега ситуацията е различна“, добави Дончев.

Още по темата

Той подчерта, че разковничето е поведението на хората, много преди да стигнат до болничната помощ. Дончев каза, че и най-съвършената контролна система не може да измести личната отговорност.

„Здравната криза променя поведението на хората. Предполага допълнителни разходи. Полага на изпитание всички останали система“, каза той. Дончев добави, че сред самите експерти има спор колко твърди и колко обхватни трябва да бъдат мерките.

„Когато има необходимост от по-твърди мерки, от тези в момента, те ще бъдат предприети. COVID-19 има във всички останали европейски държави и ние следим изключително внимателно какво правят другите. Тоталното затваряне е най-лесната мярка от здравна гледна точка. Тя обаче е с най-тежки последици върху икономиката. В този смисъл мерките трябва да са премерени. Ако е необходимо регионални, гъвкави, съобразявайки се със ситуацията“, обясни той.

Електронното направление и рецепта ще са готови до няколко седмици, каза още вицепремиерът.

За първото личните лекари трябва да се присъединят към системата, което се оказа малко по-сложно, а за второто – има дълга номенклатура от лекарства, която трябва да се въведе, поясни той.

Като софтуер са готови, добави Томислав Дончев и обясни, че внедряването на системата не е толкова просто – има усилия и адаптиране, но ще се случи.

Относно предстоящите избори Дончев заяви, че няма намерение те да се отлагат. Но се мисли как да се проведат така, че да има минимален риск за населението.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тва е малката тиква..
59
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 62 - Има 'достатъчно Български лекари (и сестри)' които са отдавна из широкия свят, не тук!
58
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 51 - Статистически данни за общата картина са ако се тестват да речем 1000 човека на улицата. Ако се тестват 1000 човека чакащи за преглед пред лекарски кабинет - ще ти даде за 'статистически даннни' колко от хората които им е зле или си мислят че им е зле' са с положителен тест.А на нас ни дават данните от втората статистика, не първата.Преди десетина дни дори здравният министър макр и неохотно призна че 80% от хората или не го усещали или го карали много леко.
57
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 58Лекари има достатъчно ,но никой няма да си рискува здравето и живота за мижави пари.
56
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Народа масово е болен.И стари и млади.Тези имаха цяло лято .Не подготвиха поне по една болница в София,Пловдив,Варна поне.Не намериха лекари интернисти каквито има много в БГ да ги обучат,да им дадат добри пари за да рискуват.Не купиха линейки.Е това направиха по света.Сега понеже държат медиите настройват хората срещу лекарите щото това само могат.Фирмите загиват.Вижте в Сърбия Вучич каква подкрепа даде на всеки сърбин и всяка фирма която работи.
55
3
 
7
 
! Отговори
. преди 3 години
Е и?Тракайте си по клавиатурите и *** без да развалят рахата на гербухите. Тъъпо, робско, гнясно племе.
54
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заради калинки и пеперудки точно по празниците ще се "мре, яко ще се мре", и то по улиците, защото легла по болниците може и все още да има, но лекари и сестри, които да се справят с цунамито от болни, вече отдавна няма! Тотален локдаун ще подобри ситуацията най-рано след месец. Пак да гласувате за калинки и пеперудки!
53
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ех тия *** западни европейски държави, които хем няма подобрение, хем продължават с карантината. Ама колко са смотани само... Въъъъъъъъй, всичките им граждани се счупват да идват да работят като миячки и чистачки при нас, за да си живеят добре!Пълни смешковци!
52
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно живеем в паралелните с политическата ни класа. В нашия свят има оставени пред болница пациенти - като чували с отпадъци, които умират. В нашия свят сме на трето място по смъртност от ковид в ЕС, но биваме убеждавани, че всичко е под контрол. В техният паралелен на нашия свят линейката идва веднага и те откарва във Военна болница. Там получават грижа и внимание, защото това е нормалното и редното. В техния НАС ни няма.
51
1
 
14
 
! Отговори
Пижо преди 3 години
Електронно направление и рецепти ще прави на некадърника, профукал 2 млрд. за електронно правителство! Същият, който вложи милиони в неизвестни фирми за създаване на мобилно приложение, което бабите на по 90 г. да си дръпнат и да пращат смс-и кога ще ходят до аптеките! Съд и затвор за крадливата, некадърна мафия на ГЕРБ!
50
2
 
6
 
! Отговори
До 51 преди 3 години
Пак ли почвате с неразбиране на статистическите данни.Пиле шарено, все едно да кажеш, че в ромската махала няма нито една бременна, понеже те там тестове не си правят.Same logic, different day!
49
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отвратителна управляващи, които нехаят за здравето на хората, управляващи, които принасят в жертва народа си!
48
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 40 (положението в София е критично)Стига бе - кой се тества? Н акойто му е кофти - съответно резултата е такъв.Все едно да отидеш в Майчин дом и тестваш за бременност и да изревеш олеле 99% от софианките са бременни!
47
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Офф тоя не знае на кой свят се намира.То няма доктори и медицински сестри ,малкото останали половината са болни другите изнемогват смазани от нечовешкото натоварване и стрес. Докарали им походни легла и дюшеци от кофите изровени едва ли не и ги проят за болнични легла с апаратура за лечение.Не им вярвайте защото за ей тея на снимката винаги ще има първокласно лечение с най-съвременните лекарства,технологии и лекари.За вас -черното чувалче.Извинете не винаги е черно понякога са сини или жълти.
46
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доенето на офцете продължава.
45
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Краси - и него да попиташ - и той не би могъл да ти отговори на въпроса. Е осцвен ако се сети за една дума с 'л' и завършва на 'е'
44
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Слънчарски (2) - абе Слънчарски - какво пречеше на 'правителството' за 10 години 'да вземе мерки'?Май само грижата да ни вкарат на последно място в ЕС по всички статистики (положителни имам предвид) и на Първо по отрицателните! Ама дори не само в ЕС - и по света сме известни с много АнтиРекорди!Май грижата по чекмедженцата е оставила на последен план Народа и Държавата!
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Слънчарски - Слънчасал си явно!
42
0
 
9
 
! Отговори
Краси преди 3 години
Знае ли някоя този какво работи и за какво получава заплата ?
41
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 42 СлънчарскиНе че нещо, ама тия хора не управляват страната от 12 години. *** има във всяко общество, но правителството, което цяло десетилетие се занимаваше само с корупционни практики и дори не опита реформа, в която и да е била сфера, носи цялата отговорност и следва да я понесе.