Дончев: Високата смъртност от COVID-19 - заради лошото здраве на българите

Лекарите имат водещата дума за ограничителните мерки
19 дек 2020 07:38, Елка Василева
345
Дончев: Високата смъртност от COVID-19 - заради лошото здраве на българите
Снимка: архив, БГНЕС

Хората не са статистика - когато си тръгне близък човек, една част от света ти изчезва. Не очаквайте от мен безочлив отговор "справяме се". В момента се търси обяснение за големия брой смъртни случаи в България, една от причините вероятно е лошият здравословен статус на българите. Това коментира вицепремиерът Томислав Дончев пред БНТ.

„Пролетта беше друго - вирусът беше абсолютно непознат, единственото, което имаха лекарите, не само нашите, но и тези в Европа, бяха медицинските протоколи от Китай. От тогава мина много време, тъжен факт е, че въпреки опита на системата има хора, които не успяват да излязат живи от болниците“, допълни Дончев.

„Когато говорим за ограничителни мерки, водещата дума имат лекарите и здравните специалисти, работата на политиците е да ги претворят в законови текстове. Реалната политика е микс, комбинация между политически цели, програмата на правителството и съобразяване с конюнктурата на обществените желания, защото другото е политика на инат, което не е добра политика“, каза вицепремиерът.

Още по темата

Дончев обясни, че формите на подкрепа сега са коренно различни от начините, по които държавата е инвестирала пари до момента. Тогава е имало дълъг цикъл - поне една година, за да се стигне до реална инвестиция. У нас първите пари през май успяха да стигнат до затруднените, имащи нужда от тях, за около 2 месеца, надявам се сега да сме много по-бързи, заяви още вицепремиерът.

На въпроса дали ГЕРБ се готви да управлява догодина, Дончев отговори, че една политическа сила трябва да участва в изборите с намерението да управлява.

Вицепремиерът коментира и протестите през последните месеци, като обясни, че в управлението е имало "ярък, чист сблъсък между държавния и партийния интерес".

„За нас, ако гледаме от партийния интерес, беше много по-изгодно да подадем оставка през лятото. Факт е, че престоят в Министерския съвет от лятото насам носи политически щети“, допълни още Дончев.

На въпроса къде се вижда след една година вицепремиерът отговори, че на първо място се надява да е жив и здрав. Едно от големите ми желания е да мина целия маршрут Ком-Емине, който отнема 21 дни и все не мога да ги намеря, призна Дончев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


345
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
289
5
 
3
 
! Отговори
комунизма се завръща преди 3 години
Само коронавируса ще ги спре истински! Няма да се отърват...
288
0
 
2
 
! Отговори
................ преди 3 години
ДО 305 НАЙ ПОСЛЕ ТУК ЕДИН УМЕН ЧОВЕК
287
1
 
6
 
! Отговори
ОХХХХХХХХХХХХХХХХХХХ преди 3 години
НА ДОКТОРИТЕ ДОБРИ ЗАПЛАТИ И ПРИ ИЗНУДВАНЕ ЗА ПАРИ ДА МУ СЕ ОТНЕМЕ ДИПЛОМАТА ТОГАВА ЩЕ ИМА РЕД
286
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 300Аз бих казал, че истинския проблем в държавата е, че разни безработни, общи работници и неграмотници си мислят, че могат да коментират неща, които са далеч над възможностите им, и отгоре на всичкото имат самочувствието да си мислят, че мнението им има някаква реална положителна стойност.
285
0
 
5
 
! Отговори
болен народ сме преди 3 години
До SharkАко здравната ни система е на мясти, ние няма да сме на това място!
284
0
 
9
 
! Отговори
Shark преди 3 години
А лошото здраве на българите - заради некадърни и продажни управници, особено през последните 10 години!!!!!!!!!!!!!!!!!!
283
1
 
1
 
! Отговори
ЕИИИ преди 3 години
До 300 Толуп БАЦЕ има съветници и тогава решава какво да прави
282
1
 
3
 
! Отговори
АИИИИ преди 3 години
На МАТА ХАРИ и е платено много яко да сложи тези неща и направи снимките а може и приспивателно да му е сложила Това е с цел да го изцапат ама умните не вярват в плитки лъжи
281
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лошото здраве на бългерите се дъжи на некадърността и медицинската неподготвеност на ръководството на МЗ, на превръщането на здравните заведения в търговски дружества, на лекарите - в търгаши, на джипита с по 1500-2500 пациенти и още поне десетина други причини. Щом един пожарникар започна да определя кога ще се отворят търговските обекти, баровете, увеселителните заведения и ще се допуснат зрителите на футб.мачове и на останалите спортни изяви, закривай я тази държава!
280
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лошото здраве за българина ,дойде от вас и тези преди вас .Ниски пенсии и заплати,бедност,лошо здравоопазвне,несигурност ,много безработнинапрежение и нерви.
279
2
 
7
 
! Отговори
БРЕЙ преди 3 години
НАРОД ВЯРВАЩ ЧЕ НАТО ПРЪСКА КОВИД НОЩНО ВРЕМЕ И СИ ХВЪРЛЯ ПАРИТЕ ПРЕЗ ПРОЗОРЕЦА НА РОМИТЕ НИВОТО Е НУЛА И ЩЕ СЕ МРЕ ДРУГО НЕГО ЧАКА
278
3
 
7
 
! Отговори
ПУЯК преди 3 години
ДОКАТО ОЩЕ ИМА ХОРА НЕВЯРВАЩИ В КОВИД НЕСПАЗВАЩИ НИЩО ЯКО ЩЕ СЕ МРЕ ТЕПЪРВА ПОЧВА УМИРАЧКАТА
277
2
 
7
 
! Отговори
ТУЛУПИНЪТ преди 3 години
ОТ БАНКЯВ ЗАТВОР
276
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименИменно бат ти бойко е виновен, че *** не слагат маската. Той е на власт, той определя мерките, той се занимава с контрола.Няма глобени? Къде спи полицията?Купони, маскирани като частни партита? Ами кой разреши частните партита? И къде спи полицията?Изключения от правилата? Кой ги разреши? Кой контролира спазването им?И не, не съм виновен аз, аз нося маска.Качих се в градския транспорт, направих забележка на една без маска, щеше да ме набие. Аз ли съм виновен?И къде е...
275
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От 10 години се хвалите, че биете кой ли не на избори, сега когато трябва да лекувате, са ви виновни вирусът, гражданите, международното положение и ретроградния Меркурий, а не здравеопазването.....
274
1
 
8
 
! Отговори
Кавал гнусен преди 3 години
Заради лошото здравеопазване бе турук.
273
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 272Мда, Бойко ви виновен че Га** е *** и не може една маска да сложи...
272
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 286/288Нещо забелязах, че не ми отговори на въпроса. Защо така?
271
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Повече с усвояването на мангизи.
270
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя откри топлата вода.Дайте му нобелова награда.