Дончев: Високата смъртност от COVID-19 - заради лошото здраве на българите

Лекарите имат водещата дума за ограничителните мерки
19 дек 2020 07:38, Елка Василева
345
Дончев: Високата смъртност от COVID-19 - заради лошото здраве на българите
Снимка: архив, БГНЕС

Хората не са статистика - когато си тръгне близък човек, една част от света ти изчезва. Не очаквайте от мен безочлив отговор "справяме се". В момента се търси обяснение за големия брой смъртни случаи в България, една от причините вероятно е лошият здравословен статус на българите. Това коментира вицепремиерът Томислав Дончев пред БНТ.

„Пролетта беше друго - вирусът беше абсолютно непознат, единственото, което имаха лекарите, не само нашите, но и тези в Европа, бяха медицинските протоколи от Китай. От тогава мина много време, тъжен факт е, че въпреки опита на системата има хора, които не успяват да излязат живи от болниците“, допълни Дончев.

„Когато говорим за ограничителни мерки, водещата дума имат лекарите и здравните специалисти, работата на политиците е да ги претворят в законови текстове. Реалната политика е микс, комбинация между политически цели, програмата на правителството и съобразяване с конюнктурата на обществените желания, защото другото е политика на инат, което не е добра политика“, каза вицепремиерът.

Още по темата

Дончев обясни, че формите на подкрепа сега са коренно различни от начините, по които държавата е инвестирала пари до момента. Тогава е имало дълъг цикъл - поне една година, за да се стигне до реална инвестиция. У нас първите пари през май успяха да стигнат до затруднените, имащи нужда от тях, за около 2 месеца, надявам се сега да сме много по-бързи, заяви още вицепремиерът.

На въпроса дали ГЕРБ се готви да управлява догодина, Дончев отговори, че една политическа сила трябва да участва в изборите с намерението да управлява.

Вицепремиерът коментира и протестите през последните месеци, като обясни, че в управлението е имало "ярък, чист сблъсък между държавния и партийния интерес".

„За нас, ако гледаме от партийния интерес, беше много по-изгодно да подадем оставка през лятото. Факт е, че престоят в Министерския съвет от лятото насам носи политически щети“, допълни още Дончев.

На въпроса къде се вижда след една година вицепремиерът отговори, че на първо място се надява да е жив и здрав. Едно от големите ми желания е да мина целия маршрут Ком-Емине, който отнема 21 дни и все не мога да ги намеря, призна Дончев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


345
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
269
1
 
18
 
! Отговори
до 286 преди 3 години
Гербаджийска опорна точка , всички виновни но не и те. 10 г. власт ,защо от тези показатели не станахме предпоследни..Докато такива като теб аплодират Вожда какъв мъжкар е, че докато дава интервю , някоя Мата Хари му пълни чекмеджетата, ще затъваме още повече
268
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми Дончев кой е виновен за лошото здраве на българите през последните 11 години? Вероятно Жан Виденов или Луканов.
267
8
 
2
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен 285Я кажи колко богати бяхме при тия преди ГЕРБ. Я кажи също колко здрави бяхме тогава?М?
266
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
най бедни , най- голяма смъртност , всичко това е патентовано от ГЕРБ
265
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако обикновеният човек има вина за положението, то тя е единствено в това, че ви търпи и не ви е наринал в коч.ината - там, където ви е мястото, крадлива управляваща пасмина такава!
264
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Управляващите не стига, че са жалка крадлива пасмина апаши, ами са и открито нагли.Тръгнало и това горе от сниката да обвинява хората заради мизерията, в която живеят. Ми те заради тебе и околните ти живеят така бе, нещастнико!И няма кой да му удари два шамара, че явно като малко си е живяло келешарски и още му държи.
263
0
 
9
 
! Отговори
Вилияна Стоянова, преди 3 години
То вече се е обърнало и срещу държавата, и срещу хората.Необразованите хора и нации пропадат и се изгубват. Нас скоро ни чака това - с псевдо- образованието и с квазиздравеопазването.
262
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали БЦЖ ваксината ни пазеше?
261
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През март не беше лошо здравето.Даже ни даваха за пример.Дали лекарите си вършат добре работата ,дали навреме постъпват болните в болниците? Самите Джипита не си вършат добре работата.Трябва профилактика ,а те са като диспечери.Ако човек си поиска направление за нещо го дават,иначе много не се вълнуват от здравето на пациентите.Техните заплати трябва да са обвързани с оздравяване на пациентите,а не на брой пазиенти.
260
1
 
20
 
! Отговори
Вилияна Стоянова преди 3 години
Как няма да е лош здравният статус на българите след като болниците станаха търговски дружества и се интересуват повече от усвояването на клиничните пътеки, отколкото от лекуване на болните. Училищата са на делегиран бюджет, пак нещо като търговски дружества. Ходиш, не ходиш на училище минаваш нагоре, защото носиш пари на училището. Държавата си играе с две важни сфери - здравеопазване и образование. И това, рано или късно ще се обърне срещу хората.
259
5
 
8
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Обявяваме всичкото гербераст и атлантик за персона нон грата имат 72 часа да влезнат добриоволно в затвора или обявяваме открит ловен сезон сезон за предателите и америкнаски слуги!
258
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
polzata ot bg pravoslavna carkva e za neinite tejki bankovi smetki i nedvijimi imoti s zlatni pokrivi, zlatni drehi, obuvki, kartinki, kuhnensko obzavejdane, bijuteria i dalgi kosmi po buzite, okolo nosa i ustata s miris na vostenici...:-)))
257
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
na koi ski pisti karat dnes EZaharieva, RRadev, Patrirarch Neofit, Angelov, Karakachanov, Siderov, Fizkulturnia, zemedelskia ministar? krai box zalite li ili baletnite stadioni?
256
10
 
8
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Току що слизам от Витоша за да хвана Английските мачове:):):)Минах с колата през 2 Кауфланд,2 Била и 1 Лидъл:):):)Отказах се:):):)Огромна тарапана навсякъде:):):)Това с ПАРА става ей:):):)И другото което ми направи впечатление,че 50% са пенсионери с пълни колички,които уж имат некви зелени коридори,но обикалят нонстоп по Хипермаркетите:):):)После нека Фигуранта да разправя на НГ,че сме били много бедни:):):)
255
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За крадливото управление беше ясно че не може да се справи в тая ситуация,лошото е че Бялата мафия която живееше(лекуваше)с измислени диагнози и пътеки се провали тотално в тая криза
254
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как няма да е с лош здравен статус, като цялото законодателство е лобистко, а българските милиардери държат хазарта, цигарите, алкохола и по някоя друга болница.
253
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цяло лято Бойко беше шумкар .. Сега жънем резултатите . Всеки ден над 100 човека умрели ,разбирате ли какво е това... Или тъпата част на мозъка ни дава разсърждения... Престъпници
252
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 270Целокупния български народ е безотговорен, и поради тази причина обвинява другите за собствените си простотии.
251
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През пролетта бате Ти Бойко пееше на вируса "Корона чау" и затова смъртността беше ниска....а сега? А сега Дончев!? Защо не пее "Корона чау" ??....или има поръчение от партньорите в НАТО и Колегите в ЕС за редуциране на целокупния БГнарод???
250
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лошото здраве е свързано със стандарта на живот и със здравната система, така че човек дето е бил 10 години на власт, по-добре да не ги говори тия работи.