КС няма да изслуша Петков по казуса с гражданството

Вижте мотивите
12 окт 2021 13:38,
135
КС няма да изслуша Петков по казуса с гражданството
Снимка: БГНЕС

Конституционният съд няма да изслуша Кирил Петков по казуса с двойното му гражданство. Магистратите са приели доказателства по образуваното дело, но днес няма да излязат с решение, а ще коментират и приемат документи, свързани със случая.

Според конституционните съдии като заинтересовани страни могат да бъдат конституирани само действащ народен представител или действащ президент или вицепрезидент. И то при определени хипотези, предаде БНР.

Отхвърлено е било и искането на Петков по делото за гражданството му да се изиска становище от експерт по международно публично право.

Още по темата
Приети са били поредица от документи, сред които и удостоверението от Канада, което е посочено, че Кирил Петков не се счита за неин гражданин от 20 август тази година.

На сайта на Конституционния съд е публикувана и собственоръчно попълнената му декларация от 10 май, в която декларира, че няма друго, освен българско гражданство.

Съдът няма срок, в който да обяви решението си, но очакванията са това да стане преди изборите на 14 ноември.

КС беше сезиран от 55 народни представители от ГЕРБ от 46-ото Народно събрание с искане за установяване на противоконституционност на указа на президента Румен Радев от 10 май в частта, свързана с назначаването на Петков за министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Т,р,олове, от тази муха няма да излезе слон :)
17
6
 
30
 
! Отговори
на ход е Гешев преди 2 години
този мошеник 3 месеца е бил министър в нарушение на закона тоест извършил е престъпление. радев също е извършил престъпление. Защо прокуратурата мълчи какво чака? Нека ги задържат и двамата и да се установи истината
16
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Данко Харсъзина "Целта на разиграваният от него цирк е да се внуши недоверие към Конституцията и КС, да се обявят за закостенели и остарели да се обоснове нуждата от тяхната промяна." Ами, ДС е така. Докато не върнат Член първи, Конституцията ще е под обсада.
15
2
 
19
 
! Отговори
Корорчо с една топка преди 2 години
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ, как беше онуй, с България в сърцето, не ли?
14
0
 
12
 
! Отговори
Синергичния преди 2 години
триморец отплава.....надолу....при Посейдон...Бай бай Фатми!!!
13
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали всички работодатели в БГ искат бъдещите им служители да са завършили Оксфорд, Харвард, ПристанЕми ето ви един от Харвард, взимайте го!
12
1
 
11
 
! Отговори
Асан Герберджията преди 2 години
За утеха -довечера на кожената близалка на Спеца...и с Кокорчо да си делнат изсмуканото....
11
3
 
29
 
! Отговори
Народе ???? преди 2 години
Че се е о...рал - о...л се е. Не знам само кое е по-страшно, дали това, че фигура от такъв ранг си е позволила да го направи, друг пък да приеме престъплението, трети да си мълчи за стореното мазало; или това, че обществото неглижира извършеното от Кирчо, вместо да бъде изхвърлен с шутове на политическото бунище. Люде, не разбирате ли колко страшно е станалото?!
10
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
за затвор си.а президентът трябваше да го уволни отдавна.ама е знаел всичко и сега няма да гласувам за Радев.
9
0
 
15
 
! Отговори
Вера су на кирия преди 2 години
Машинното се напълни с вода.
8
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хах, абе изпаткали гробаджии, на кой му дреме имал ли бил канадско гражданство преди време тоя или не.....клошарЕ жалки, повечето бихте пуснали дъщерите се на магистралата за да получите такова
7
1
 
27
 
! Отговори
Sostin преди 2 години
В Харвард явно не ги учат, че погазването на основния закон на държавата е углавно престъпление.
6
3
 
26
 
! Отговори
И Кирето преди 2 години
Утече в канавката на историята.
5
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че то беше ясно, че няма да го конституира като страна по делото: всеки, с познания за това как функционира КС, знае, че това няма как да стане. И това му "предложение" и това за "межуднародния експерт" беше направено от Киро Лъжеца, за да се оправдава после защо изхода от делото му ще бъде, че КС ще обяви назначението му за противоконституционно. Трагедията е, че българите спят за безчинствата на ДС и още не са на улицата, за да изринат престъпника на Дондуков 2.
4
1
 
22
 
! Отговори
101 преди 2 години
Нема страшно кораба потъва. Опа не потъва бил се заводнил, приводнил или както го нарекоха. Смех
3
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Излиза, че лицето от Канада няма да може да се яви на изборите за депутат. Остава да се нада да спечелят и да го предложат за министър.
2
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той Петков си мисли, че КС е фурнаджийска лопата! Алоооо Петкооов, нали и вие икономистите учите някакво Право, къде си спал на лекциите?! Нали си възпитаник на Харвард, аз не вярвам студентите им, особено икономистите, да са правно неграмотни до някаква степен!
1
1
 
33
 
! Отговори
ганьо преди 2 години
Кире "почтенио" къде се скри. Защо сам така се омаскари?Двойното си гражданство потули,взе ни всички за марули.