Стоилов: Конституционна криза, ако не се състави правителство

Импийчмънт на президента Румен Радев не е обоснован
7 ное 2021 10:16, Елка Василева
114
 Стоилов: Конституционна криза, ако не се състави правителство
Снимка: архив, БГНЕС

Мисля, че е по-висока възможността да се формира правителство този път. Но ако за трети път това не се случи, може да възникнат конституционни проблеми и самата политическа система би изпаднала в криза. Ще възникнат въпроси за ефективността на политическата система. Това заяви бившият министър на правосъдието, сега конституционен съдия Янаки Стоилов пред Нова тв.

Още по темата

В българската политика ме притеснява, че има голямо противопоставяне, дори ожесточение, в голяма степен обаче не по-основните въпроси, които касаят хората. За да са честни изборите, трябва да се използват всички средства, но без да се забавя и затруднява изборният процес, допълни още Стоилов.

Той коментира и въпроса с канадското гражданство на Кирил Петков. Според него единственото сложно в казуса за Конституционния съд е било за допустимостта на решението - след като Петков вече е престанал да бъде министър, КС трябва ли да се произнася за указ, който вече не действа. "Миналата година КС установи, че издаването на индивидуални актове трябва да се оценява към момента на тяхното издаване", припомни Стоилов.

Той подчерта, че като министър на правосъдието е предал на КС цялата налична информация за Кирил Петков - това, че той е български гражданин, но едновременно е и канадски. Според Стоилов импийчмънт на президента Румен Радев не е обоснован, тъй като той е изпълнил своите задължения, издавайки указа.

"Голяма дискусия е дали зеленият сертификат противоречи на конституцията, по-добре е, когато всичко около епидемията стане ясно от медицинска гледна точка, тогава да се води правният спор, защото това е голяма философска тема. Балансът е сложен - какви ограничения са необходими, без да се наруши личното право", смята Стоилов. Няма основание ваксинацията да бъде задължителна, допълни още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ти шегуваш ли се? Значи понеже няма нищо ясно около Ковид, КС няма да се произнесе, че има противоконститционни заповеди министерски, които дефакто ни изхвърлят от работа или ни възпрепятстват до степен да не можем да сме на работа, а да ни тестуват... ааааа и за по-глупавите като теб, да чакаме да им стане ясно... Че на теб ако не ти е ясно какво е Конституцията , не ти е мястото в КС!!
94
0
 
6
 
! Отговори
ХИБРИДНИ АТАКИ преди 2 години
9ЮЛИ 2020Г КЪСЕН СЛЕДОБЕД, ЦЯЛ ДЕН ПО НОВИНАРСКИТЕ КАНАЛИ ТЕЧЕ НОВИНАТА, ЧЕ БГ Е ОДОБРЕНА ОТ ЕК ДА ВЛЕЗЕ В ЧАКАЛНЯТА НА ЕВРОЗОНАТА, СЛЕД ЧАСОВЕ РАДЕВ ИЗЛИЗА С ЮМРУК И ЗАПОЧВА ДА РЕДИ- МУТРИ ВЪН, А ПРОКУРАТУРАТА НАРИЧА МАФИЯ- ТОВА Е ПУЧ, ТАКОВА ПРЕДАТЕЛСТВО НА ПРЕЗИДЕНТ КЪМ НАРОДА СИ СВЕТЪТ НЕ ПОЗНАВА. НАКЪДЕ НИ ВОДИ МУТРАТА РАДЕВ И НЕГОВИТЕ ТЕРОРИСТИ/БОЖКОВ/СЪВЕТНИЦИ/ И ЩЕ КАЖЕ ЛИ КОЙ ФИНАНСИРА ЛЕТНИТЕ БУНТОВЕ И ТЕРОРИСТИЧНИ АКТОВЕ- БЛОКИРАНЕ НА ВАЖНИ ПЪТНИ АРТЕРИИ. ПРЕЗИДЕНТ С ХИБРИДНИ АТАКИ.
93
1
 
5
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Лешояд Радев вън да лешпериш ареста, диария такава!
92
3
 
5
 
! Отговори
Край на пуча преди 2 години
Вдигнатия юмрук иска цялата власт и путинистки режим! Всеки който го подкрепи да е проклет!
91
1
 
9
 
! Отговори
ЯНАКИ +РАДЕВ=КРИЗА.. преди 2 години
ПАК НАРУШИЛИ КОНСТИТУЦИЯТА..... ЯНАКИ ОЩЕ Е ЧЛЕН НА ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ БСП..... А Е НАЗНАЧЕН ЗА ДЕПОЛИТИЗИРАН КОНСТИТУЦИОНЕН СЪДИЯ..... ОСТАВКИ..!!
90
3
 
9
 
! Отговори
МИСИЯТА НА РАДЕВ.. преди 2 години
Е ТОЧНО ТАЗИ.... НАЛИ ЗАТОВА ТЕ НАЗНАЧИ В КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД...... КВО СЕ ПРАВИТЕ НА ХЕРУВИМИ............ МАХАЙТЕ СЕ, НАГЛЕЦИ-БЪЛГАРОУБИЙЦИ....!!
89
2
 
13
 
! Отговори
КРИЗАТА ИДВА! преди 2 години
.....ЩЕ ПРЕРАСТНЕ И В ГРАЖАНСКА ВОЙНА!!!....БЪДЕТЕ СИГУРНИ--ГЛАДА И МИЗЕРИЯТА ПОРАДИ ЛИПСА НА ПАРИ ЩЕ СВЪРШАТ СВОЕТО!
88
1
 
1
 
! Отговори
Света преди 2 години
Ще видим и ще чуем.
87
3
 
2
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
До ЬЬЬ Много ясно и сносно обяснение на лицемерието на ДС партиите в БГ.
86
7
 
7
 
! Отговори
червено копеле преди 2 години
комунистическа издънка!
85
6
 
7
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
До Анонимен 50 БСП и ДС са едно и също нещо и действат в синхрон заедно с няколко други руски проксита. Например Атака, Възраждане и Русофилите, както и Хората около Бойкикев който са се маскирали като десни. За съжаление в партията на Слави ИТН също се инсталираха ДС агенти. За МаяМа и отровните е повече от ясно какви са. В кая на краищата всички вкупом провалиха 2 парламента и осигуриха безметежно управление на Радев. Целта е 2ри мандат на РР и промяна на конституцията под техен диктат.
84
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В цял свят не става дума дали ваксинацията е задължителна или доброзорна, но като се каже,че трябва да се ваксинират хората,за да не умрат,никой не опонира, а изпълняват. В САЩ децата от 4 г. до 11 г. трябва да бъдат ваксинирани -започват,никой не казва нищо про тив.В БГ днес един се изръби, че ние сме друга Европа и за нас такива мерки не важат. Ами идете на 14 на избори,антиваксъри, там ще има много хора и дано оная с косата ви подгони.Тя от ЕВропа, ЕС и т.н. не разбира и падне ли й.коси наред
83
11
 
10
 
! Отговори
от района на Дунава преди 2 години
Господин Янаки Стоилов, като личност, като политик и Държавник напълно ми допада. При него всяка една е умерена, прецизирана и си е на място. Той никога няма да си позволи да обиди някои, да го засегне. Винаги с голямо внимание чета и слушам неговите изказвания защото от него има какво да научим. Браво на него! Моите най искрени адмирации.
82
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Царство Чалгария конституционна маймунархия! Да живее цар Радо Шишарката и селските аристократи, и бостанските магистрати на царство Чалгария!
81
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 77 "Ако ГЕРБ е на власт,по-добре да няма правителство." Аааа, ВИЖДАМЕ дали е "по-добре".
80
4
 
4
 
! Отговори
gosho преди 2 години
ruskiya plan za destabilizatciya na durjavata vurvi uspeshno.poslednata stupka e da napravim prezidentska republika,v koyato radev shte e vtoriy putin.zatova sa tezi kashi da nyama pravitelstvo i da se kaje che parlamenta e izcherpan.
79
12
 
13
 
! Отговори
пфф преди 2 години
Този Янаки преподаваше на студентите по международни отношения за големите постижения на президента на Венесуела - Мадуро. След червените кхмери , навсякъде по света, каквото и да прявят винаги идва бедствие.
78
9
 
19
 
! Отговори
Народе!!! преди 2 години
Целта на Радев е тоталното сриване на държавата. И той почти успява.Няма да се спре пред нищо, само да е на власт. Ще фалшифицират изборите, ако трябва през трупове ще минат заради едната власт. Ако народът не се освести и да го изхвърли, нищо добро не чака нито нас, нито децата ни.
77
6
 
5
 
! Отговори
ИЗБОРИТЕ СА МЕНТЕ! преди 2 години
ИМА ПРЕДВАРИТЕЛНИ БРОЙКИ ЗА ВСЯКА ПАРТИЯ , ЗАЛОЖЕНИ В ПАМЕТТА НА МАШИНИТЕ И ВАШЕТО ГЛАСУВАНЕ Е САМО ---ФОРМАЛНОСТ ЗА ДА СЕ ОЗАКОНЯТ ФАЛШИФИКАЦИИТЕ!ИЗБОРИТЕ --СА САМО РАЗСАДНИК НА КОВИД-19 ЗА НЕВАКСИНИРАНИТЕ И ТЕЗИ СЪС СЛАБИ ЗАЩИТНИ ТЕЛА!!!!!!!!
76
4
 
7
 
! Отговори
Оху преди 2 години
Бе Сепе може да дойде на власт само с назначения от Радев!