Петков: Българите ще влязат в Конституцията на РМС, но няма краен срок

Няма да бъдат сменяни членове на историческата комисия
259
Петков: Българите ще влязат в Конституцията на РМС, но няма краен срок
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Според премиера Кирил Петков е постигнат огромен наредък в отношенията ни със Скопие.

"Димитър Ковачевски е от една седмица премиер на РСМ и прекара 4 дни с българското правителство, което показва желание да се свърши работа. Министрите, които дойдоха от РСМ, бяха голям брой и за един ден имахме огромен напредък по много от сферите", каза той по време на изслушването си в  НС по искане на ГЕРБ.

Още по темата
Петков посочи, че са подписани три меморандума в ключови сектори – земеделие, коридор номер 8 и малки и средни предприятия.

"Ние по никакъв начин не игнорираме или слагаме на по-нисък приоритет българската позиция. Докато вървят  дискусиите за икономиката и културата, говорихме и за темите, които са важни за нас като правата на българите в РСМ. За пръв път от много време премиер на РМС каза, че той не вижда проблем с вкарването на българите в Конституцията на РСМ, не се обвърза с време, но го обяви“, посочи Петков.

По думите му двете правителства работят от две седмици, но имат напредък.

"За мен стана ясно, че много декларации са били казвани от двете страни, но истинската работа не е била свършена и организирахме календар да се свърши рабата на реално изработени резултати. В историческата комисия потвърдиха, че ще имат три срещи в следващите месеци“, отбеляза още премиерът и добави, че няма да има смени на членове на нашата комисия.

Петков съобщи, че България и РМС подготвят съвместно честване на 4 февруари, когато се отбелязват 150 години от раждането на Гоце Делчев.

Според него правителствата идват и си отиват, но ако са обвързани икономики на двете страни, договореното няма кой да го промени.

"Българският интерес е да имаме добросъседство, отворени граници, правата на българите да са защитени, в РСМ да няма корупция", отбеляза той.

След посещението си в Брюксел вчера Петков каза днес, че  там са обнадеждени от първите сигнали, които дават България и Северна Македония.

„Получаваме подкрепа не, защото те изискват нещо от нас, а защото се обнадеждиха, че политическото говорене се е заменило с реални действия“, заяви Кирил Петков пред депутатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слушах му алабализмите на Киро П., слушам и в момента излъчването на живо. Ако си мисли някой, че може да прехеве интересите на БГ се лъже жестоко, АМА МНОГО ЖЕСТОКО !
36
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много предатели ....долу натовците и сащ
35
5
 
2
 
! Отговори
турчин преди 2 години
А българите през 1985 година,как оскверняваха турските гробове,с подмяна имената с български. И за мъртвите турци,нямаше покой.
34
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кире пази историята ни, проклет да си!
33
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Траволта гладни сме! Скъп ни е токът, не можем да си плащаме разходите! Дреме ни за Македония, Украйна и т.н.! Дайте ни работа, сигурност и махайте скanaния си зелен сертификат! Иначе скоро ще ви качваме на самолетите за Канада, а ако се инатите, може и по дърветата и стълбовете!
32
2
 
6
 
! Отговори
Ай Сиктир преди 2 години
Бемти промяната. Едни наивници смениха други наивници. На пИчелившитИ - честито!
31
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС е абсолютно ненужна организация, дори вредна след като с провалената Зелена Сделка съсипаха енергиетиката на Европа и я вкараха в жестока енергийна и икономическа криза която ще я върне десетилетия назад. ЕС същевтвува само защото съществува НАТО. Дори примера с Македония е показателен - ако Македония не беше в НАТО никога нямаше да е в ЕС, както и България.
30
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е пътя.Всичко друго е популизъм и омраза.Това е начина по който се защитават интересите на гражданите в двете държави.Иначе може да се заяждаме и да се правим на велики(а ние не сме) до момента в който дойдат батковците и ни кажат какво да правим,но с наложени санкции.
29
1
 
1
 
! Отговори
Копипасте преди 2 години
Продължение : а скъпия по 400-500 лева за МВТч да си го плащаме ние тук в територията България?! Щото това прилича ли на държава?! А македонците бездруго ще влязат в ЕС когато им отворим вратата, т.е. така както заради Гърция и станаха Северномакедонци!
28
2
 
10
 
! Отговори
Копипасте преди 2 години
Докато в парламента се плюнчат за българите и прочее в Северна Македония станаха два търга на енергийната борса : на първия пуснаха скъпия ток, от който купиха дребосъците за вътрешна консумация, а на втория пуснаха евтиния от АЕЦ-Козлодуй и го изкупиха румънците! Честито на печелившите от индустрията, градския ел.транспорт и прочее в България! Това е въпроса с главно В - защо се допуска на най-високо държавно ниво това евтиния ток от АЕЦ-Козлодуй и ТЕЦ"Марица-Изток"2 да отива за износ,
27
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставка, некадърник!
26
1
 
13
 
! Отговори
aa1830 преди 2 години
Ясно, плана вече е 4+1 (1-то е вписването им в конституцията). Това ще стане непосредствено преди влизането им в ЕС. Останалите комисии ще се лезят и подписват обещания, историческата ще се замете под килима и така. Свалихме си гащите с такъв премиер и външен министър. Но някой го бе казал "да се гавриш с паметта на починали хора, да пренаписваш паметници и прочее" това е карма, тежък товар който ще те преследва винаги. Или "Македония без българи огън да я гори" - Ив. Михайлов
25
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
14 Оди си в Анадолу файда от вас няма .Какво направи Доган знаеш ли?Виж 1985г.Какво направи Мустафа ?Само ходи при Ердоган Файда няма от вас никва
24
3
 
1
 
! Отговори
Турците преди 2 години
Ще влезнат в българската конституция когато Турция ни наложи вето за Евротурския съюз. Въпроса е дали и кога ще кандидатстваме там?
23
1
 
0
 
! Отговори
Да, да, ама не преди 2 години
До Копипасте Чудо! Думата "майка" мина и така! Да знаеш, това автоцензурата е много тъпо парче, колега! Ама бутай! Кликането да върви!
22
2
 
7
 
! Отговори
Пурко преди 2 години
Ще....ама друг път! Оставка, бе неграмотнико!
21
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гласувайте моля .Петков + Борисов -
20
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Петков или не знае българската история, или така му изнася.
19
1
 
10
 
! Отговори
До Кино Дружба преди 2 години
мЪлоумник!
18
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато българите влязат в конституцията на северна македония, тогава и северна македония ще започне преговори за европейския съюз :)