БСП одобрила смесеното гласуване с машини и бюлетини

Левицата поиска поправки в Изборния кодекс
Обновена: 12 апр 2022 16:23 | 12 апр 2022 08:54, Камелия Цветанова
0
БСП одобрила смесеното гласуване с машини и бюлетини
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Предложението за въвеждане на смесено машинно и с бюлетина гласуване, по желание на гласоподавателя, е одобрено още на заседанието на конгреса на БСП на 22 януари 2022 г., на заседание на Националния съвет на партията, на Изпълнително бюро и след допитване до структурите, се посочва в съобщение на пресцентъра на партията.

БСП уважава своите партньори и спазва споразумението помежду им. Законопроектът е представен от председателя на партията Корнелия Нинова на коалиционен съвет на лидерите на партиите в правителството и е обсъден на експертен съвет на коалицията, . Той не фигурира в споразумението за правителство, но БСП се позовава на раздел III “Законодателна дейност” от него, съгласно който всяка партия може да предлага свой законопроект, след като го представи пред партньорите, отбелязват от пресцентъра на БСП.

Вчера от БСП внесоха в парламента проект за промени в Изборния кодекс (ИК) , в който се предлага  гласуването на изборите да е с хартиена бюлетина или с машина. Проектопромените  предвиждат  за всички видове избори, регламентирани в ИК (за Народно събрание, президент и вицепрезидент, членове на Европейския парламент, кметове и общински съветници) в секциите с над 300 избиратели да има възможност за избор между две алтернативи за гласуване - с машини или с бюлетина.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари