Мика Зайкова за разпада на коалицията: Ножът е до кокала

Тя се обяви за създаването на нов кабинет
74
Мика Зайкова за разпада на коалицията: Ножът е до кокала
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Напускането на коалицията от страна на "Има такъв народ" означава, че ножът вече е опрял до кокала и повече не може да се търпи. Това заяви икономическият и финансов съветник на партията Мика Зайкова в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

"Доколкото знам, става въпрос за следното - не можеш да вкараш бюджета в Народното събрание преди да си го гледал на коалиционен съвет. Съветът беше насрочен вечерта, а те са искали Министерски съвет да го приеме преди това. Вероятно е имало и възражения за парите за пътищата, например, бюджетът нали е разделен на различни области. Но гледам, гледам и не виждам област "спорт". А Радостин Василев искаше да строи Национален стадион. Е как се строи национален стадион без да има някой лев на държавата вътре? Може ли да игнорираш спорта въобще, от културата да вземеш парици, а да сложиш едни близо 350 млн. лв. за ефективно управление на държавата и повишаване на трудовите възнаграждения на тези, които ефективно ни управляват?", попита Зайкова.

Според нея от "Продължаваме промяната" няма да успеят да привлекат депутати на "Има такъв народ" в подкрепа на кабинета.

"Познавам тия момчета - няма да стане. Не се прави така! Сяда се и се говори. Вярно - имало е емоция и т.н., ама нещата може да се оправят само с един човешки диалог. Не можеш да се държиш като самодържец. Но аз много се притеснявам, защото държавата се намира в много тежко състояние и трябва да се намери решение на въпроса - може би, друго правителство без избори, ако е възможно - не е лошо“, заяви тя.

Според Мика Зайкова е реалистично съставянето на ново правителство в рамките на 47-ото Народно събрание с мандат на "Има такъв народ".

"Ако не се намерят тези 12 депутата нито Кирил Петков, нито следващият след него може да направи кабинет - значи има някакъв трети вариант. Може да има един трети и този трети може да е от "Има такъв народ". Представете си, че президентът предложи на ИТН мандат и че от партията успеят да се договорят по някакъв начин и с БСП, и с ДБ и с някоя друга партия. Но това е само моя хипотеза, нямам представа какво мисли ръководството на партията",уточни тя.

В ефира на "Денят започва с Георги Любенов" Мика Зайкова разкритикува за пореден път антикризисните мерки на правителството като изтъкна, че подкрепя единствено увеличението на прага за регистрация по ДДС и намаляването на данъчната основа за семействата с малки деца. Според нея така предложеното увеличение на пенсиите не е финансово обезпечено и ще деформира пенсионната система.

Зайкова изтъкна още, че в сравнение с миналата година газа е поскъпнал с около 400%, а предстоящото намаление реално е следствие от предишна пикова цена.

"Ако ме питате накъде вървят нещата - ситуацията е - отпред змия, отзад магаре!", заяви тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още по темата: Мика Зайкова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кире, Кире... Лошо е баш леля Мика да ти бие шута! Бегай си сам )))
38
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кириле,Кириле. то само с изневери ако ставаше . ама трябва и акъл.
37
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако питате мен, тая е една дърта пастърма
36
6
 
11
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Кирил Петков министър-председател, Асен Василев вицепремиер и министър на финансите, и Даниел Лорер министър на иновациите и растежа, които представиха миналата година Продължаваме промяната като нова партия на политическата сцена, а те самите бяха наречени новите лица на промяната, се оказва, че от години са като едно голямо икономическо семейство, което активно е работило и управлявало държавни ресурси. Четете в Breaking.bg!
35
6
 
4
 
! Отговори
САН СТЕФАНО 23 преди 1 година
До ДокоБуко вече е дрът да мушка и седи без ток в Банки,но е спокоен за бившите либовници.Уредил ги е имотно.Е, И ЩЕРКАТА НЕ Е ОСТАВИЛ.
34
18
 
8
 
! Отговори
безпартиен преди 1 година
всички да гласуваме за бойко, и нещо да е сбъркал той е печен политик, трябва да има голямо мнозинство - видяхме всички какво е коалицията - орел,рак и щука...и народа в трапа!
33
7
 
15
 
! Отговори
Доко преди 1 година
Киро мушна Ленчето. Спука предна лява гума.
32
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зайка Микова е против увеличаване на пенсиите,за да има за чалгаря,ако се върне на власт с буци и догануци.Бабишкерът никога не е живял с 300 лв на месец и се прави на утрепана.Син милионер в щатите и снаха американка-Каролин.Що не си ходи при тях,а ни поучава нас?Защото вероятно от тук се пращат част от парите.
31
9
 
9
 
! Отговори
да ама не преди 1 година
леля Мика пак греши .Пеков купува НЕруски газ , не пуска самальота на Лавров прз България и се кани да вкара Македония извън руското влияние а Копеикин иска да е във властта .вот куда закапана сабаката Зайкова
30
12
 
12
 
! Отговори
Българи преди 1 година
ПП сие и Радев се канят да пуснат РСМ... Бъдете готови за протести! Оставка на това корумпирано мафиотско правителство
29
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ужас пълен.
28
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
350 млн. за ефективно управление!! Това е раздорът. Искали са да ги вземат парите, да забогатеят ленче, кирчо, асенчо и лоренчо, тия дето ефективно ни обедниха и да се махат. Нарочно ги пиша с малки букви имената им.
27
10
 
9
 
! Отговори
Какво преди 1 година
Сте се заяли с итн, бе анализатори. Да не би те да управляват територията, ако това сегашното може да се нарече управление. Абсолютно недекватните и некадърни шушумиги от ПП пак мн изкараха. А, къде се скри ония дето ни ги набута. ИТН виновни за лъжите, неизпълнените дори частично предизборни обещания, задкулисните игри с македонците, тъпотата на простото и сие, и тн. и тн.
26
5
 
13
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 година
Трудно се управлява държава дето се направлява от ДС.
25
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименНе Бойко държи ИТН и Слави! Нещо много по сериозно държи и Слави, и Бойко и всичко! Двама се опитват да правят нещо, двеста им пречат и ги питат що не става както трябва! Ето, преди малко Волгин с Данчо Ментето и те говорят против! Уважавания Волгин, който миналата година ни пропагандираше ИТН и в началото на годината се поиграваше на думите на Байдън, че Путин ще напада Донбас!
24
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, колко пъти да им се дава на ИТН манда за съставяне на правителство?!? С какво са се променили отпреди една година? да не са поумнели , ей така свише, случайно. Или на "собственика" на партията да му е дошъл акълът?... Не вярвам. Пропуснати шансове и загуба на доверие - това е ИТН. Държава не се управлява от дивана в тъмната стая и през Facebook. Убеден съм , че маса народ от тази партия са размислили, но някак нямат сили да напуснат и започнат отначало.
23
5
 
13
 
! Отговори
2022 преди 1 година
Оставка веднага.
22
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Служебното правителство без работещ парламент може много малко да направи. Има огромна разлика между служебно и редовно правителство
21
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Г-жо Зайкова, ако това стане, е все една трибуквената партия, която е попила Славчо и сие да ни управляват. Това ли искате? Тази партия дерибейства години наред в държавата и сега да ни управлява чрез този клоун. Същият клоун, след първите избори, можеше да ни управлява, но загърби народа, защото не става за нищо. Става само за лапачка, като всички останали.Този безсрамник вече и за певец не става.
20
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно с какво Бойко Борисов държи Трифонов и хората му?! Няма засега друго обяснение за поведението на ИТН