Мика Зайкова за разпада на коалицията: Ножът е до кокала

Тя се обяви за създаването на нов кабинет
74
Мика Зайкова за разпада на коалицията: Ножът е до кокала
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Напускането на коалицията от страна на "Има такъв народ" означава, че ножът вече е опрял до кокала и повече не може да се търпи. Това заяви икономическият и финансов съветник на партията Мика Зайкова в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

"Доколкото знам, става въпрос за следното - не можеш да вкараш бюджета в Народното събрание преди да си го гледал на коалиционен съвет. Съветът беше насрочен вечерта, а те са искали Министерски съвет да го приеме преди това. Вероятно е имало и възражения за парите за пътищата, например, бюджетът нали е разделен на различни области. Но гледам, гледам и не виждам област "спорт". А Радостин Василев искаше да строи Национален стадион. Е как се строи национален стадион без да има някой лев на държавата вътре? Може ли да игнорираш спорта въобще, от културата да вземеш парици, а да сложиш едни близо 350 млн. лв. за ефективно управление на държавата и повишаване на трудовите възнаграждения на тези, които ефективно ни управляват?", попита Зайкова.

Според нея от "Продължаваме промяната" няма да успеят да привлекат депутати на "Има такъв народ" в подкрепа на кабинета.

"Познавам тия момчета - няма да стане. Не се прави така! Сяда се и се говори. Вярно - имало е емоция и т.н., ама нещата може да се оправят само с един човешки диалог. Не можеш да се държиш като самодържец. Но аз много се притеснявам, защото държавата се намира в много тежко състояние и трябва да се намери решение на въпроса - може би, друго правителство без избори, ако е възможно - не е лошо“, заяви тя.

Според Мика Зайкова е реалистично съставянето на ново правителство в рамките на 47-ото Народно събрание с мандат на "Има такъв народ".

"Ако не се намерят тези 12 депутата нито Кирил Петков, нито следващият след него може да направи кабинет - значи има някакъв трети вариант. Може да има един трети и този трети може да е от "Има такъв народ". Представете си, че президентът предложи на ИТН мандат и че от партията успеят да се договорят по някакъв начин и с БСП, и с ДБ и с някоя друга партия. Но това е само моя хипотеза, нямам представа какво мисли ръководството на партията",уточни тя.

В ефира на "Денят започва с Георги Любенов" Мика Зайкова разкритикува за пореден път антикризисните мерки на правителството като изтъкна, че подкрепя единствено увеличението на прага за регистрация по ДДС и намаляването на данъчната основа за семействата с малки деца. Според нея така предложеното увеличение на пенсиите не е финансово обезпечено и ще деформира пенсионната система.

Зайкова изтъкна още, че в сравнение с миналата година газа е поскъпнал с около 400%, а предстоящото намаление реално е следствие от предишна пикова цена.

"Ако ме питате накъде вървят нещата - ситуацията е - отпред змия, отзад магаре!", заяви тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още по темата: Мика Зайкова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
7
 
7
 
! Отговори
Чук и Гек преди 1 година
Бащата на Петков е лаконичен и адекватен - Честните хора да излязат и защитят каквото е останало за защита! Останалите са подробности! Мафията се бои само от страйкърите, иначе вече щеше да е направила метежа!
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
нема нищо лошо в служебното правителство, даже според мен в момента е по-добре да сме със служебно, щото поне отговорноста ще е ясна, а иначе тая актуализация дето се предлага е по-скоро вредна и само ще налее допълнително инфлация
17
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трудно се управлява държава опоскана от Бойко Борисов и бандата му.
16
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ИТН си проиграха шанса, който хората им дадоха на изборите. Сега се точат пак за власт, но с кой? Освен с мутрите и турците няма с кой друг да направят правителство, а уж щяха да изчегъртват модела Бойко Борисов.
15
2
 
11
 
! Отговори
А са кво преди 1 година
Добре, спряхте следващи заеми. А план за връщане на взетите до момента млрд. като съучастници?
14
5
 
9
 
! Отговори
Спомням си преди 1 година
...на хепънинга/протести/ организиран от Черепа/по негови думи/, на въпрос "Кой ще замени Бойко", всички в хор повтаряха..."Има кой..."! Оказа се ,че всичките заедно не могат да му стъпят и на малкия пръст му като държавник! И Слави Трифонов излезе най --вече, защото държавата е опоскана , и тепърва ще затъва! Селският му инстинкт подсказва , че лошото и протестите тепърва предстоят , и Харвардските измамници изобщо не им пука за това! Важното е да завлекат държавата колкото се може повече!
13
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Май мутpите са купили ИТН. Още им се краде на мутрите.
12
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В тези смутни и трудни времена на беднотия и мизерия за къв спорт дрънкаш ти *** бабо чи:-фут ? Пари за заплати и пенсии трябват не за спорт
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който нож вади от нож умира. Да не са го вадили това нож!
10
8
 
6
 
! Отговори
Чук и Гек преди 1 година
Минус, минус, но факт! Призовете в знак на протест към Запада, питомците ви да се завърнат тук и ги изпратете към тайгата на Русия! Точат социалната Европа, а искат да превземат Донбас!? Интересна пополация!?
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ало мисирките нещо за нЕкВи оргии в министерски съвет нЕма ли да драснете или не е много удобно.
8
9
 
14
 
! Отговори
Gogo преди 1 година
Ами какво да каже ***!? Достатъчно се изложиха от итн! Лъсна им голия маймунски дирник пред Суверена! Всички лъжат само итн са света вода ненапита! Не смешни, жалки са вече! Язък, че подскачаха толкова години по стадионите да се правят на честни, патриоти и родолюбци! Всички ги разбраха вече! Предателите никой не ги уважава и иска, поредните бройки на тиквата , употребени от герберастката мафия са итн!
7
4
 
19
 
! Отговори
Смях преди 1 година
Откровено смешно интервю. За трети път хвърлихте държавата в хаос, баби. И някак вече не върви все другите да са ви виновни. Все те били "недиалогични" и "недемократични", пък все Слави се държи арогантно и седмици наред не вдига телефона, когато го търсят. За диалог трябват двама, не мислиш ли? След година и половина, нещо аргументите ви почват да се изчерпват.
6
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирча се издъни по всички възможни направления! А Кокорча го погуби алчността! Лъжи и обещания за светло бъдеще за народа, а кеширането за тях!
5
4
 
13
 
! Отговори
Кокал преди 1 година
Ако бяха одобрили Каримански, дали щеше да им пречи бюджета?
4
8
 
9
 
! Отговори
Чук и Гек преди 1 година
Хайде пак Янев служебен кабинет да ви досъсипе! Вие друго не заслужавате! Или Копейкича?
3
9
 
8
 
! Отговори
истина е преди 1 година
Мика стана за мотика !! ЧАЛГАТА УБИ ДЪРЖАВАТА !
2
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ножа незнам къде е, ама май точилката на Линда здраво е работила, щото Кирето ич го нема от събалем
1
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Или някъде под роклята