Решено: Минималната пенсия скача на 467 лева от 1 юли

ГЕРБ пита властта ще увеличава ли данъци, за да има пари
80
Решено: Минималната пенсия скача на 467 лева от 1 юли
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха на първо четене актуализацията на бюджета за Държавното обществено осигуряване. Така от 1 юли минималната пенсия трябва да се покачи от 370 лв. на 467 лв. (ръст от 26.2%), а максималната - от 1 500 лв. на 2 000 лв. (увеличение от 33.3%).
Осъвременяване ще има на всички пенсии.

Още по темата
По време на дебата финансовият министър Асен Василев увери, че финансовата стабилност на страната е гарантирана.

"Общо пенсиите като процент от БВП са малко над 10%, а средно в Европа са 12,7%. Миналата година имахме същия дебат откъде ще дойдат парите за пенсиите и как ще фалира държавата, но те спокойно се вместиха в този бюджет, а сега има възможност и за допълнително увеличение и няма проблем с финансовата стабилност“, каза той в отговор на критиките на ГЕРБ, че властта вероятно ще увеличи данъците, за да има пари за пенсии.

Социалният министър Георги Гьоков коментира, че пенсионната система е силно увредена от лоши политически решения, вземани назад през годините.
 
Приетите промени в бюджета на ДОО предвиждат актуализация на пенсиите с 10% от 1 юли и вкарването в размера на пенсията на COVID добавката от 60 лева. В актуализиранатата сметка се залага увеличение на пенсиите в две стъпки – не само от 1 юли, но и от 1 октомври.

От 1 октомври се предвижда максималната пенсия да се повиши със 70% - от 2000 лв. на 3400 лв.

Париите за трудова дейност, отпуснати до края на 2021 г., ще се преизчислят. За всяка година след отпускането на пенсията размерът й ще се осъвремени с процент, равен на ръста на средния осигурителен доход за страната или инфлацията за предходната година в зависимост от това кой показател е нараснал повече. Предвидено е, че когато преизчислената пенсия и размерът й към 30 септември 2022 г. не са равни, пенсионерите ще получат по-високата и благоприятна за тях сума.

По време на дебата Искрен Арабджиев от ПП посочи, че актуализацията е изпитание на парламентаризма и отговорността на депутатите, защото с гласуването ще се разбере кой работи за българските граждани.

"Заварихме половината от пенсионерите на минимални пенсии, а ПП увеличи пенсиите с три пъти в сравнение с три правителства преди нас взети заедно", коментира той.

Илиана Жекова ГЕРБ обвини управляващите, че не изпълняват основния ангажимент, а именно да възстановят справедливостта в пенсионната реформа. Според нея актуализацията поставя в риск бъдещето функциониране на пенсионната система защото не се представя 3-годишен финансов план.

Освен това добавката от 60 лева не била справедлива, защото се давала на всички независимо от осигурителния им принос. Жекова попита откъде ще дойдат парите за скока на пенсиите.

Председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски й отговори, че пари има и те ще дойдат от спрените кражби.

Елисавета Белобрадова от ДБ пък каза, че инфлацията е световно събитие. „Всякакви интерпретации с корени в действията на управлението на България са неверни“, отсече тя.

Хасан Адемов от ДПС коментира, че без анализ и пенсионна реформа се предлага разход в размер на 1,4 млрд лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
2
 
0
 
! Отговори
Венцеслав Гецов преди 1 година
През ноември 1999 г.Костов ми даеде 44 лв.пенсия с 37,5 г. стаж/максималните пенсии вземат палачите от БКП,които не бяха осъдени и в затвора,а ние жертвите им и до сега сме с минимални пенсии/.Преди 32 г.трябваше лустрация,съд за виновните,но защо вдсе още получават максималните,а живите жертви минималните пенсии?ЛОГИКСАТА Е:минималната пенсия да бъде 600 лв.,а максималната 1200 с краен таван!Истински и пребоядисани комунисти до кога ще репресирате жертвите от 45-годишния ви геноцид?
64
2
 
2
 
! Отговори
Непознат преди 1 година
Кога ще спре тази несправедливост наречена ,,ПОЖИЗНЕНО "санкциониране с 4-5 %по ниски пенсии на такива, които са с по 40 години трудов стаж, плащали редовно осигурителни вноски към НОИ и НУФ, но са се пенсионирали 1 година по - рано .Изминаха 10 години от пенсионирането ми, но присъдата е ПОЖИЗНЕНА. Оказва се, че не са важни осигуровките и стажа, а годините за пенсиониране. Започнала съм работа на 20 г , учих задочно и работех, плащах като поп, докато можех. Ползвах право , за което ме наказаха
63
5
 
9
 
! Отговори
ДаКастрирамеПаситто преди 1 година
"Кой не скача е червен".Помните ли!?Наскачахте ли се,ваша мама тъпанарка!?Разбрахте ли сега докъде ни докара СДС-Чумата и скачането !?
62
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво
61
13
 
10
 
! Отговори
Ива преди 1 година
Скача ти акъла мошеник мръсен,а цените на всичко колко ще скочат бе? Противен тип
60
19
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
познайте колко ще е битовият ток..минималната пенсия няма да стигне...ще се нападаме по улиците за храна,...Кирчо как е Ленчето,какво обеща за македонците..а украинците добре ли са обгрижени,имат ли месо в менюто?
59
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Страх лозе пази .
58
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що за простотия е това да увеличи максималната с 500 лв. и да стане 2000 лв., а хората масово да получават около минималната заплата, пак гледат себе си не хората. Тези дето клечат 33 г. депутати искат и голяма пенсия да вземат, прокурори, министри и всякакви подобни. Кои вземат макс, само те и тук там други. Нагли са.
57
4
 
0
 
! Отговори
Бабина трънкин метод преди 1 година
Мозък се промива най добре в Стара пералня на произволна програма . Пере се с настърган *** получен от мас и сода каустик . Температурата не е важна. Който се разкашка изтича в канала после в реката , морето ,океана и изплува някъде другаде . Това се нарича изтичане на мозъци.
56
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Минималната се вдига със 100 лв,а максималната с 500 лв. Умно.
55
5
 
5
 
! Отговори
хахаха преди 1 година
а импексова плашеше бабите че хляб няма да има :)
54
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако някой ми посочи държава в ЕС в която има въведен МОД-Максимален Осигурителен Доход и максималната пенсия да е равна на него му казвам Евала!
53
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никъде в Европа няма пенсия равна на брутната заплата,навсякъде тя варира от 50 до 80 процента,във България има МАКСИМАЛЕН осигурителен доход и той в момента е 3400 лева,което ще рече,че максимална пенсия от 3400 лева това е СТО процента от брутната заплата!
52
10
 
29
 
! Отговори
Xcvд преди 1 година
Да се порадват сега пенсионерите, че когато дойдат Гроб пак няма да видят никакво увеличение за следващата десетилетка поне, е Тиквата може да подхвърли едни 20 лв. някоя Коледа евентуално..., че има да рани Барселони, Дубайки,Мата Харийки, Котараци, Котарани...
51
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не им знам формулите на изчисление на пенсиите ама максималната пенсия да бъде равна на максималният осигурителен доход не мога да го разбера как го изчислиха?
50
3
 
12
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР до 43 преди 1 година
Пенсиите на Полицай , Държавни Служители и Военни са 800-1000 лева - провери статистиката . А иначе - само Работници с пълни осигуровки имат изчислени пенсии над 2000 лева .
49
5
 
19
 
! Отговори
Ямболски ZV цървул преди 1 година
Минималната пенсия на тези цени трябва да е 800 лв!
48
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
много странни хора. България фалира три пъти при бай Тошо, 89г няма грам лев. После фалира още два пъти, при Жан-чо всичко замина пак. Днешните пенсионери нищо не са изработили. Ако курса лев долар 88г е 2 към 1 то средната заплата е била 100 долара, демек соц. кадъра е внасял 30долареса за пенция, ся от къде да взима 500???? Да не говорим до 97 пък че и 10 не е изработвал. И ся аз да плащам с моя труд пенции, да ама не, минимални осигуровки и другото в реални активи, щот тука след 20г може е Х
47
4
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
До Ментора бай Иван...определено или лъже,или просто си съчинява "38",което е едно и също..За да иска пенсия 3000 и нагоре означава,че през тия "40 години"..той е внасял в НОИ поне по толкова-3000 и нагоре лева,тоест,заплатата му е била поне 12000 лв ...В продължение на ЧЕТИРИДЕСЕТ години !!!!!!....Дет са вика:-Айде хаирлия да е!
46
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 46 Му ха хаТо проблемът е в работодателите, чийто пари отиват за S-класи, джипове, яхти и скъпи курорти, а пред обикновения работник се казва, че е "Криза".