Петков ще е на посещение в Гърция, готов е интерконекторът

Към началото на юли основните строителни дейности са завършени
8 юли 2022 07:20, Анисия Иванова
54
Петков ще е на посещение в Гърция, готов е интерконекторът
Снимка: БГНЕС

Министър-председателят в оставка Кирил Петков ще бъде на еднодневно посещение в Гърция, където по покана на гръцкия премиер Кирякос Мицотакис ще участва в официалната церемония по повод приключването на строителството на Междусистемната газова връзка Гърция-България (IGB).

Събитието ще се състои на 8 юли, петък, в района на град Комотини, където заедно с премиерите на България и Гърция, ще бъде също министърът на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов.

Интерконекторът е от голямо значение не само за развитието на регионите ни, но и за енергийната независимост и сигурност на България. Газовата връзка Гърция-България ще свърже газопреносните мрежи на двете съседни държави, осигурявайки достъп на България до Южния газов коридор и до редица нови източници на природен газ.

Реализацията на проекта, който бе започнат преди близо 12 години, приключва успешно, след като получи сериозен тласък през последните 6 месеца. Към началото на юли основните строителни дейности са завършени. Линейната част е изпълнена изцяло - всички тръби са заварени, положени, зарити и хидротествани. Преминалите хидравлични изпитания гарантират, че съоръжението има необходимата якост, отговаря на всички стандарти за бранша и е качествено изградено.

Въвеждането в търговска експлоатация на интерконектора Гърция-България ще се реализира след приключване на задължителните административни процедури, като до тогава страната ни ще получава в пълен обем договорените количества азерски газ на временната точка на доставка – Неа Месемврия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
2
 
! Отговори
Ограбват Българите преди 1 година
ДА се докладва колко милиарда евро ограби от БЪлгарския народ Бойко БОрисов за изграждане на безплатен за Сърбия супер скъп за БЪлгария газопровод ...БОрисов смело можеше да поиска газопреносната мрежа от ТУРция за Европа да се финасира от ГАЗПРОМ - печелели по толкова милиарда дневно..РЕкламата на БОрисов бе че този газопровод собственост 100% на БЪлгария щял май да ни носи мънита.. Експерти съощиха че НЯМАЛО такова НЕЩО..
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А Баце как ще се произнесе по въпроса?
24
0
 
2
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
"Акцията"??? - Трагедията от вчера, подобно на трагедията с Милен Цветков се дължи на шофирането под въздействието на наркотични вещества и на алкохол.../// Не, уважаеми. Тези трагедии са САМО СЛЕДСТВИЕ. А САМАТА, ГОЛА ПРИЧИНА СА НЕАДЕКВАТНИТЕ МЕРКИ И ДЕЙСТВИЯ КЪМ ПОДОБНИ РЕЦИДИВИСТИ. Цели седемнадесет години този вага-бонтин се е подвизавал и е бил с голям чадър от всички власти, ВКЛЮЧИТЕЛНО И ОТ ВАШАТА. ВИЕ ВСИЧКИ СТЕ ЗНАЕЛИ ЗА НЕГОВИТЕ "ПОДВИЗИ" И НИЩО НЕ СТЕ ПРЕДПРИЕЛИ. И ВИЕ СТЕ ЗА ПАНДИЗА.
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
киро пред съда трябва да отговаряш
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
какво ти гласува вчера сандов частен плаж корал
21
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали знаете,че от Гърция пак ще е руска газ?Само че ще е по-скъпа заради посредниците.Мошеници!!!Окрадохте и ограбихте бедната ни държава!!!Как не ви е СРАМ?!
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Супер. Най после след 30г спирачки от комунистите най после имаме втори източник. Давайте търсете 3ти източник.
19
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво! ГРЪЦКАТА ВРЪЗКА ТРЯБВАШЕ ДА СТАНЕ ДЕКЕМВРИ, ТОГАВА КИРЕТО БЕШЕ МИНИСТЪР НА ИКОНОМИКАТА, НО НЕЗНАЕШЕ В КОЕ СТУДИА ДА ОТИДЕ ЗА ПРОМОЦИЯ на Пп!ХЛЯБЯ ДВОЙНА ЦЕНА ОЛИОТО ТРОЙНА !ГОРИВОТО ДВОЙНА ЦЕНА! ТОК ЗА БИЗНЕСА 500%!Зимата без газ!Дървата за огрев и полети ужас и безумие!В БОРБАТА С КОРУПЦИЯТА УСПЕХ-ВСИЧКИ КУМОВЕ РОДНИНИ И ЛЮБОВНИЦИ НА СЛУЖБАС ВИСОКА заплата,в енергетиката и военните заводи посредници с обороти за милиони!КОРУПЦИЯТА НЕ Е В ЗАДКУЛИСИЕТО Е НА СЦЕНАТА,НО НИКОЙ НЕ СМЕЕ
18
12
 
10
 
! Отговори
Браво преди 1 година
Макар и само за 6 месеца Петков направи следното....1. ВЪРНА ТОПКАТА В ПОЛЕТО НА МАКЕДОНИЯ СЛЕД НЕЛЕПИЯ АВТОГОЛ, КОЙТО СИ НАПРАВИХМЕ С ВЕТОТО НА ТИКВАТА И КАРАКАЧАНОВ.изразявам се футболно ,защото нискочелите почитатели на тиквата не биха ме разбрали иначе. 2.Завърши 12 г. строеж на интерконектора с Гърция,който тиквата би строили поне още 12 г. 3. Изгони малка част от руските агенти,които безпрепятствено вършеха в България, независимо ,че всички знаят за това. 4. Ограничи мафията по границите.
17
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** дали ще я вземе?:)))))))))))))))Да не се окаже, че после е ходил на плаж до Гърция. Ей така да си топне чушлето в морето
16
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
с византиците ли уреди комисионите по газа та тичаш натам
15
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Той е уволнен бе, да спре да харчи народни пари!
14
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що така еднодневно? Линда вече не го ли пуска с преспиване в Хаят?
13
8
 
13
 
! Отговори
Простокиро преди 1 година
ходи напред назад като муха без глава и симулира някаква дейност. Оставка и затвор, Гриндер! Бай Ставри ви чака с тиквата да ви подложи...
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сигурно пак ще отскочат с лена до "хаят"...
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Конектора, който Бойко направи..
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега ако Киро не си го пише за актив те на! Нищо, че се строи 12 години.
9
3
 
5
 
! Отговори
обективен преди 1 година
И Тиквата преди да бъде изритан обикаляше тези конектори.Ама газ няма и няма да има.По-добре да ходи да се цани за прислужник в краварското посолство.Киро ни донесе най-големите щети и продължава да го прави.Само прогонването на руските дипломати ще ни струва десетки милиарди , а силните поклони пред Херо Мустафа -още толкова.
8
1
 
9
 
! Отговори
ха-ха преди 1 година
До 7: Ленчето току що си обръсна бакенбардите...
7
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ОЩЕ 4 ГОДИНИ Г-Н ПРЕМИЕР