Георги Панайотов: 2025 ни е казано, че ще дойдат първите самолети F-16

6 авг 2022 22:40, Нели Христова
224
Георги Панайотов: 2025 ни е казано, че ще дойдат първите самолети F-16
Снимка: БГНЕС

"До половин година в САЩ трябва да има изработена стратегия по отношение на Черноморския регион". Това съобщи в ексклузивно интервю за предаването "Офанзива" на NOVA NEWS посланикът на България в САЩ Георги Панайотов.

"В американския Конгрес беше внесен законопроект и от двете партии - и от Демократическата, и от Републиканската - този законопроект касае сигурността в Черно море. Той предвижда масирана подкрепа и съдействе за всички държави, които имат крайбрежна ивица на Черно море. Една от тях е България", посочи Панайотов.

По думите му става въпрос не само за модренизация на въоръжените сили, за изграждане на инфраструктурата, за гарантиране на енергийната сигурност, за задълбочаване на търговско-икономическите отношения между САЩ и България и останалите черноморски държави, както и за укрепване на демократичните институции в страната и за борбата с корупцията.

"В този документ - той не е само пожелание и философски размишления, всичко е разписано много ясно - с отговорници, със срокове", подчерта още Панайотов. "Това са целите, половин година след приемане на законопроекта, администрацията ще има грижата подробно да разпише детайлите", допълни посланикът.

Той коментира и въпросите с изтребителите Ф-16, като нарече "приятна изненада" предложението за доокомплектоването на бойната ни ескадрила с този тип изтребител. "Офертата, която САЩ представиха за втората група 8 броя Ф-16 е една изключително проиятна изненада - откъм цена, защото е идентична с първата група. Но втората група Ф-16 ще притежават значително по-съвършени бойни способности - ще имат повече ракети, повече бомби, половината самолети ще бъдат с две седалки".

Според него, щом ВВС имат въпроси във връзка с офертата, трябва по най-бързия начин те да бъдат изчистени. "Според мен ВВС трябва да кажат какви въпроси точно имат, за да получат своевременни отговори. Мисля и се надявам, че ако обясним на САЩ закъснението на нашия отговор, съм сигурен, че ще получим разбиране", каза той.

На въпрос за срока, в който трябва да пристигнат първите закупени от страната ни изтребители Ф-16 от САЩ, Панайотов отговори: "2025 ни е казано, че ще дойдат първите самолети. Имаме си работа с правителството на САЩ. Това не е селски битак. Правителството на САЩ обясни, че закъснението на първата доставка се дължи на прекъсване на веригите за доставка. Това се случи в цял свят. Може би офертата трябва да се разглежда и като компенсация", посочи посланикът.

Той добави, че в завода в Южна Каролина частите и компонентите на пъревия български изтребител вече са във фабриката и асемблирането на самолета ще започне в най-скоро време.

За изгонването на наши дипломати от Русия в първия ден от служебния кабинет той коментира така: "Знакът е, че Русия си защитава интересите така, както тя ги вижда и така, както тя ги разбира . Г-жа Митрофанова си върши нейната работа, каквото ѝ е казано да прави от Кремъл. Ние как реагираме на всичко това, което се случва, това е по-важното". За него след експулсиране от нашата страна на руски дипломати реакцията на Русия са "нормални реципрочни действия". "Аз си задавам въпроса защо не го направиха по-рано. Но така или иначе го направиха, с което може би искат да ни покажат, че за тях няма осбено значение кое правителство е в София. За тях сме неприятелска държава".

Панайотов коментира и въпроса с газа, като подчерта, че не е експерт и ще говори с факти. "Първят факт е, че най-големият производител на газ в света, са САЩ. Не е Русия, както много хора си мислят. Освен това, най-големият вносител на газ в Европа в момента вече са САЩ, не е Русия. Домакинствата в САЩ плащат за газ 6 пъти по-евтино, отколкото домакинствата в Европа за газа, който идва от тръбите от Русия. Това не означава, че американският газ стига в България или в Европа на шест пъти по-ниска цена. Това са фактите, има достатъчно експерти в България, надявам се да постъпят умно, правилно, защото само един голям кораб с LNG може да подсигури отоплението на 140 000 домакинства. Запознах ви с фактите, а пък решението какво да се прави е на българското правителство".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Казано било, че 2025 първите самолети щяли да дойдат. Даже не са ни обещали, само са казали. И колко ще дойдат? Първите 1-2? Не трябва да си русофил за да видиш как американците се отнасят с нас и да те е срам.
65
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
има самолети на лизинг,как може на картинка и само да се съгласяваме с Макрон,Лайен и т.н.
64
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Превърнати сме в колония. Франция ни прави предложение със срок за одобрение без право на отказ. САЩ направо приемат закони за Черно море без предложения и съгласуване със страните от региона. От тях се иска да изпълняват този закон.
63
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като в скоро време самолетите няма да станат готови , американците да ни дадат други Ф-ки докато поръчаните кацнат в България. Това е толкоз просто и логично, само трябва наште пишман дипломати да го повдигнат на въпрос, сигурен съм, че американците няма да откажат. Защото дори американски съд ще отсъди в наша полза.
62
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо няма да дойде.
61
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как беше: при комунизма чакаш 10г. за кола и 20 за апартамента. А при капитала как е: чакаш година за кола и 10 за самолет. Нали при капитала отиваш в магазина, плащаш стоката и веднага си тръгваш с нея. Та вие надминахте социализъма бе, г-да евроатлантици. Тате ще ми купи колело ама друг път
60
1
 
12
 
! Отговори
ШибиРиби преди 1 година
Бързи въпроси от ВВС за да ни разберат. Този гювечар що не отиде да си татуира няколко въпросителни знака на умното чело.
59
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Господин посраника и той говори небивалици като Лесна Бориславова. Домакинствата в САЩ плащали шест пъти по-малко за газ от тия в Европа вика. Първо, няма нищо такова, но дори и да имаше, то баш Кравария е виновна за това положение, с подкокоросванвто на проксито си ЕС да се мятка на първа линия срещу Русия. Явно съвсем привършват доларите, щом такива некадърници като тоя ги пращат да рекламират допотопните американски летящи бракми.
58
0
 
28
 
! Отговори
Тоя зализан чиновник преди 1 година
е неадекватно и трябва да бъде съден за национално предателство.
57
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Aмериканските "жигули". При тях обаче вноската беше около 20%, но тук всичко се предлаща и чакаш 5 години. Виът на Рейгън за покупката на автомобил през соца, тук е още по-трагико-комичен.
56
10
 
3
 
! Отговори
ББ преди 1 година
До Анонименг-жо митрофанова,империята на злоте бе наследена от русия...от политическата им,през наемници чеченци и сирийци убиват православни мирни в Украйна,невиждано зло е,всеки нормален човек може да го види с очит си в информационният Свят в който живеем,манипулацийте по гьобелс не работят за РФ г-жо митрофнова...от ***...напротив правите пари от смъртта на децата на русия и създавате врагове на РФ,лъжете и манипулирате..и г-н путин ви вярва и ви плаща...?????вместо да ви разстреля!!!
55
16
 
4
 
! Отговори
ББ преди 1 година
До ХА-ХА-ХА-ХААААААААААСАЩ нямат нужда от "приятели"като русия и турция например,САЩ имат памет...имат ценности за разлика от вас г-н дпс...крещящ безпомощното си хахаха,САЩ спряха хитлер!факти само,спряха убиеца бин ладен,спряха убиеца милошевич,спряха убиеца садам...сега ще спрат и...путин...и троловете му няма да му помогнат,САЩ помагаха на ссср суровинно,с оръжие всв...цивилизационен избор...путин не говори за това,щял да става "император"?чеченците ти убиват православни за..т.чинии човече
54
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да си "приятел" на САЩ означава да им плащаш за бараките, които те ти пробутват на 10-торни цени. Нема лааабаво.
53
5
 
5
 
! Отговори
путьо късия преди 1 година
не може да сдела централна канализация в кУмсОмолск на аМур, Украйна щял да превзема
52
1
 
9
 
! Отговори
106 помашки мелез преди 1 година
възродителния процес беше най хубавото нещо, което можеше да се случи за вас.
51
3
 
2
 
! Отговори
ББ преди 1 година
До ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА"немат пари за ток"риве карадъя.."направил"къща за гости...какъв капацитет,ами нямат защото крадете от дпс-гроб..ограбвате хората за да ги държите зависими!саботирате всичко полезно за България,рушите Държавата ни с ограбеното от хората финансирате проекти като итИ..***..пращахте турчета да гласуват за...атака...безбожно,няма тайна майна...и не е започнало,турчетата са основните робуващив ЕС..заради дпс..няма къде и какво да работят..освен като гласуващи,контрол..
50
2
 
3
 
! Отговори
ББ преди 1 година
и минусите на митрофанова...те променя нищо...митрофанова не работи за РФ...работи с мафиоти...крадат пари от РФ,ама ФСБ били факири...на думи...отзовете я и съд...създава само проблеми и врагове на РФ...обичам Русия...Историята им...заради митрофанова,дпс-***,гроб... не искам и да чуя...за Русия!!!
49
6
 
6
 
! Отговори
87 боли ме хуя преди 1 година
за раково болния монголоид.
48
1
 
6
 
! Отговори
82 помажки мелез преди 1 година
нотМелези като теб мнение не се иска
47
5
 
4
 
! Отговори
ББ преди 1 година
До Анонименбеден...изрожденецо...ще купонясват по плажовете на Маями...какво ще правят в раша те питам...а пушечно месо до армийте от чеченци и сирийци на путин,дори не можете да лъжете...работите против РФ ,ако путин прогледне...сте пътници със семействата си...справка шеФовете на газпром,глупаво работите против РФ!!!!