Ще изкараме зимата без руски газ, няма нужда от излишни драми

Според проф. Тодоров и Карабоев Горбачов е дошъл твърде късно на власт
31 авг 2022 11:50, Йоана Цонева
79

До момента "Газпром" ни отговаря с нулеви количества за исканото възстановяване на доставките на руски газ. Прогнозната цена на природния газ за септември е около 350 лева за мегаватчас, а това означава увеличение със 17% спрямо цената за август.

"Купуваме газ от пазари, доминирани от руски доставки. Споровете, които у нас са силно политизирани, не водят до никакъв резултат. Трябва да намерим решение, което да даде шанс на "Газпром" да спази президентския указ и да не бъдат нарушавани ембарговите ограничения от ЕС. Имаме договор с "Газпром", доста тежка процедура е да се върви към арбитраж", коментира журналистът проф. Валерий Тодоров.

Той подчерта, че Русия ще остане един от водещите доставчици на природен газ. А за да се стигне до пълна диверсификация, прагов момент е гръцката връзка, но и изграждането на нови структури за втеченен газ, активирането на партньори от други континенти.

"Тези цени на природния газ направиха достъпни за нас цените на втечнения газ. Няма място за трагедии. Започнем ли да икономисваме, без да търсим алтернативи, започваме да свиваме пазара", посочи още Тодоров.

Журналистът Петър Карабоев отбеляза пред Bulgaria ON AIR, че "Газпром" просто спазва законите на Руската федерация. И добави, че указът е категоричен как трябва да се плаща.

"Снощи "Газпром" спря плащането за Франция, защото казаха, че няма да плащат в рубли. Всяка от страните формално е права, но трябва да се намери компромис. Би трябвало да може да изкараме зимата без руски газ. Всичко това се превръща в излишна драма. Не виждам трагедия. Къде е програмата на правителството за пестене на енергия?", заяви Карабоев.

Според него евентуален арбитраж може да се проточи с години и не е много сигурно, че "Газпром" е в силна позиция, тъй като с предимство е клиентът.

Кончината на Михаил Горбачов

Последният съветски лидер Михаил Горбачов почина снощи на 91-годишна възраст след продължително боледуване. Според проф. Тодоров, Горбачов е бил доста открит човек, но за Русия си остава противоречива фигура.

Още по темата
"Безспорно е фигура с исторически мащаб. Огромнa роля изиграха личните му отношения със световните лидери, залагаше много силно на отношенията с Германия и Великобритания. Перестройката внесе объркване. Основната стъпка беше съгласието на Горбачов за падането на Берлинската стена. Беше много сложно време и той едва ли е бил напълно верен във всички свои стъпки", коментира той.

"Популярността на Горбачов може да разделим на три. Беше изключително популярен в Европа, ключов човек е за изчезването на Желязната завеса. В Америка го уважаваха като партньор, който държеше на думата си. В Съветския съюз доста бързо беше презиран за това, което направи, защото хората не разбираха, че много от нещата, които се счупиха, се случиха преди той да дойде на власт. Горбачов освободи говоренето, появиха се безкрайно много медии, говорещи и пишещи неща, които бяха абсолютно немислими. Той опира да ремонтира съветската система, но не му се получи - твърде късно дойде на власт", каза Карабоев.

Посещението на посланик О'Брайън у нас

"Ситуацията, която той идва да сондира, е доста всеобхватна - простира се от бизнес климата в страната до прилагането на санкциите. Дотук България, когато трябва, отива и гласува с евроатлантическите ни партньори. Предполагам, че О'Брайън ще се поинтересува какво мислят партиите за върховенството на закона и ситуацията с прокуратурата преди изборите", каза Карабоев.

Проф. Валерий Тодоров смята, че можем да наречем визитата на О'Брайън опознавателна.  
"О'Брайън напомни три от петте теми на Херо Мустафа - бизнес климата, законодателната рамка и свободните медии. В разговора с президента той разшири тематиката. Америка дава знак, че не отмесва фокуса от тези проблеми", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как? 24 часа без парно, 12 часа без топла вода, 2 часа без ток, един час с ток, София без улично осветление, без светофари - с улични регулировчици, като навремето.
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе, Мики Мауси земете се скрийте да цвъркате!
58
0
 
0
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
Неупоменатите точки засягат налагането на заповеди за инсталиране на ключови държавни постове в България на... послушни блюдолизци и родоотстъпници...
57
13
 
11
 
! Отговори
Антонии преди 1 година
Някой чебурашки ако си въобразяват , че българите могат без Ес и еврофондовете са направо изкукали или много невежи. Членството в клуба на богатите Ес и в клуба на най силните Нато е за България жизнено необходимост. 2,5 милиона българи живеят, учат, работят в страните предимно в Ес и САЩ,Англия и тн. Ако на тях им отнемете това право може да стане гражданска война. И поради факта, че България е малка държава тя няма и друг избор. В противен случай Русия ще ни окупира за втори път и ще цъфнем
56
10
 
14
 
! Отговори
Антонии преди 1 година
Някой чебурашки ако си въобразяват , че българите могат без Ес и еврофондовете са направо изкукали или много невежи. Членството в клуба на богатите Ес и в клуба на най силните Нато е за България жизнено необходимост. 2,5 милиона българи живеят, учат, работят в страните предимно в Ес и САЩ,Англия и тн. Ако на тях им отнемете това право може да стане гражданска война. И поради факта, че България е малка държава тя няма и друг избор. В противен случай Русия ще ни окупира за втори път, но вече няма
55
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На света има малко повече от 200 държави и само 27 от тях са "членове" на Европейския съюз. Значи може да се живее някак си и без ЕС. Иначе защо въобще ни беше притрябвало Възраждането, което е нищо друго освен култивиране на потребност у българите за собствена държавност. Ултимативното значение на държавния суверенитет е способността на определена общност сама да приема и да налага закони на определена територия. В ЕС важните закони и решения се налагат от Брюксел за всички, като в една комуна.
54
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Алтернативата на ЕС е суверенна (независима) България. Простотиите, че трябвало да се присъединяваме към организацията "Евразийска икономическа общност" (ЕИО) са лишени от логика. Те са класическа неформална грешка в науката "логика" и с наричат "фалшива дилема". Това е заблудата, произтичаща от погрешното съждение, че за даден проблем съществуват не повече от две алтернативи, докато в реалността има много повече решения. С други думи, ако напуснем ЕС не следва, че трябва да станем част от ЕИО
53
8
 
6
 
! Отговори
ТОЧНО И ЯСНО преди 1 година
До: Асен (номер 61) Алтернативата на Европейския Съюз се казва... Европейски Съюз!!!
52
1
 
3
 
! Отговори
Вуте преди 1 година
Само така!
51
4
 
10
 
! Отговори
A преди 1 година
До Anonimen 50Големите фирми, който изследват недрата на Б-я не казват, че има газ, който е икон. изгодно да се извлече, тоя Помпео бил казал-глупотевини. Ако в Б-я има толкова газ, досега да са те изгонили на май**ната си или да са ти стоварили бомбите върху главата. Радвай се, че няма.
50
6
 
9
 
! Отговори
A преди 1 година
"В Америка го уважаваха като партньор", които сложи Русия на колене пред Запада.
49
15
 
10
 
! Отговори
Асен преди 1 година
Ако някои от вас са на мнение, че трябва да излезем от ЕС, каква е алтернативата? Обратно в руската орбита ли?? Не, благодаря, сърбахме им попарата! Който помни социализма,ще ме разбере...
48
22
 
7
 
! Отговори
Зайцев преди 1 година
Путин сам се изходи там където не трябваше.Малка България и върху нея първо си изля яда и врътна кранчето.България може без Русия ,но загубата на разбирателство и наличието на предателство към България показа че те не са надежден партньор и братски народ.След Украйна може да реши да нападне и България .Досвидания другарю Путин.
47
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е,то грантаджиите не ги интересуват цените.Дедо Сорош плаща добре на националните предатели.Но рано или късно всеки си получава заслуженото.
46
6
 
25
 
! Отговори
ХАХАХА преди 1 година
Големият проблем е , че "Газпром" едва ли ще иска да се занимава повече с мизерници като нас...
45
1
 
12
 
! Отговори
до Софиенци преди 1 година
- ни бойти са. Ний *** провинсиятъ ши ви платим парнуту пак
44
0
 
11
 
! Отговори
без газ преди 1 година
можем, но без драма? - НЕ!!!
43
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вън Азов от България!Не искаме наркомани в нашата държава!
42
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
газ за българите и политиците им нема много говорят и като говорят и плюват а инф.служби не се спират с тяхната воина против русия това е факт тарикати м...р.....ни
41
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Блажени са вярващите.