Нейнски: Разговорът с "Газпром" няма да доведе до резултат

Според нея, Русия използва газа като оръжие
31 авг 2022 10:13, Петя Славова
79
Нейнски: Разговорът с "Газпром" няма да доведе до резултат
Снимка: БГНЕС

Все още няма ясен договор дали "Газпром" може да продължи доставките на газ до България. Според бившия външен министър Надежда Нейнски, преговорите няма да доведат до желаните резултати, а само ще стимулират руската страна да продължи да провежда политиката, която е провеждала и до момента.

"Русия не общува на пазарен принцип и използва газа като оръжие. Това стана ясно още в началото, когато Путин дойде. Тогава той накара чуждите компании, които участваха като смесени фирми в Русия, за да разработват газовите находища, да напуснат страната. Още тогава това беше знак, че Русия ще използва газа като оръжие за натиск върху Европа. Този газов шантаж от страна на Русия продължава много дълго време", коментира пред Нова тв Нейнски.

Според нея Европа вече си е дала ясна сметка за какво става дума.

"Путин категорично не успя да постигне целите си. Това, което направи, е най-страшният му сън. Европа никога не е била по-консолидирана. Да, зимата ще е голямо изпитание за солидарността на Европа. Но през юли беше приет извънреден план на ЕС за ситуации без газ от Русия", обясни Нейнски.

"12 държави в момента имат почти напълно спрени доставки на газ, защото отказват да плащат в рубли. Това е спрян договор от страна на "Газпром", което показва, че той е ненадежден партньор", каза още тя.

Според нея Русия ще продължи да използва газа като оръжие, за да принуждава Европа към отстъпки.

"На практика НАТО се приближи към границите на Русия", обясни Нейнски. Тя даде пример със Скандинавските държави.  

Още по темата

Според нея е огромен проблем това, че никога не може да сме сигурни дали един договор ще бъде изпълнен.

Нейнски определи политиката на страната ни по отношение на Русия в последните месеци като "многозначна".

Тя коментира и посещението на посланик Джим О'Брайън, ръководител на Офиса за координиране на санкциите в Държавния департамент на САЩ.

"Знаете, че имаме стратегическо партньорство. В един период на война има редица заплахи за националната сигурност, а те минават и през Черно море. Много са темите, които могат да обсъждат стратегически партньори каквито сме ние и САЩ", каза Нейнски.

По отношение на кончината на Михаил Горбачов, тя каза, че той ще остане "символ в историята на отварянето на Русия към нормалния свят, опитите за реформирането на Русия".

"На практика той постави края на Студената война, заедно със западните лидери. Той донесе надеждата, че Русия може да бъде една европейска нормална страна. В контекста на съвременните събития наследството на Горбачов е тъжен спомен. Русия днес не носи надежда за реформи. Напротив тя дава мрачна картина и заплашва европейската и световна сигурност", коментира Нейнски.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
1
 
! Отговори
тя преди 1 година
"Красивата" многознайка !
63
0
 
2
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
И Баба Нада стана енергиен експерт като Лена Мустакова.
62
0
 
3
 
! Отговори
Срам, Наде преди 1 година
Едни и същи, години наред морализаторстват, громят, сочат чуждите грешки. Едни и същи са безкомпромисни и праведни. Срамота, скъпа Надежда. Основна професия, кривене на душа. Поколения софиянци отраснаха с Тец. Никой не се е замислял, това си беше даденост. но сега, американците дойдоха и техните верни глашатаи ни карат да се чувсваме виновни.
61
0
 
2
 
! Отговори
А подаръка"Балк преди 1 година
А подаръка "Балкан"? Да не мислите че сме забравили? Със същите подли доводи продадоха Балкан за 150 000 долара. Само имуществото в Европа, Азия и Африка не може да се сметне. Без да се брои другото. Цял свят ни се смя. Накрая България беше осъдена да плаща нещо. Сега, същите Не-умни и Не-красиви подлярки ни готвят нова минавка.
60
0
 
3
 
! Отговори
Рошла лицемерна преди 1 година
Според нея, Русия използва газа като оръжие. Браво на рошлата Надя, тя откри Америка. Запада използва санкции, банки, спорт и култура като оръжие и това е величаво. Но Русия не може да използва газа защото Надето ще ги изобличи. Глупава и лицемерна
59
0
 
8
 
! Отговори
Нов преди 1 година
До кога тази дърта брантия ще се появява в ефир.Седесисти, костовисти и всякаква *** разсипаха държавата.
58
1
 
2
 
! Отговори
ГАЗПРОМ-ГАЗ СЕКИРА преди 1 година
СЕГА СЪВСЕМ ГАЗПРОМ НЯМА ДА ИСКА ДА ПРЕГОВАРЯ С НАС ЗАЩОТО ....... представител на ЕК при разговорите на България с Газпром ще ѝ осигурява равнопоставеност (официална позиция на ЕС). ДАЛИ РАДЕВ ЩЕ ПОЗВОЛИ ТОВА- ДРУГ ВЪПРОС.
57
0
 
5
 
! Отговори
лиса преди 1 година
Фотографите ли милост, снимат я така че изглежда на каеща се от квартала Сохо. Великата знаеща критикарка, тя може да намира грешки и на най.великите учени.
56
1
 
7
 
! Отговори
Крадливото племе преди 1 година
За наглосаксите ако не е по техния грабителски начин не било "пазарно". Е нали има и други пазари - какво се мотат?
55
1
 
10
 
! Отговори
До никъде преди 1 година
А Гоненето на руски дипломати докъде доведе?
54
0
 
8
 
! Отговори
Сдс преди 1 година
Този крадлив и алчен стар бабишкерняк да се махне,, отвсякъде изхвърлена иска да е навсякъде, Стара чанта мачкан лак.
53
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Надето защо не си гледа бръчките ?
52
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кой разбира , и кой не разбира , все политиканства и се праИ на ''екперт'' ...
51
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Ха ха ... Условията на Газпром щели да са заробващи?!? А до сега 60 години не бяха заробващи или бяха, но ни изнасяше да ползваме евтин газ? Хайде уточнете се по опорките от Сорос и пак коментирайте. Е, то има алтернатива - "Молекулите на свободата" - американския пиниз, да ни набутват шистовия си газ на двойна цена. Подозирам, че техните условия са освобождаващи, все пак молекулите на свободата ще купуваме, нищо че ще са на двойна цена.
50
0
 
10
 
! Отговори
Американ преди 1 година
Какъв резултат няма да даде? Щото ще даде газ.
49
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Боже?!? Надето ... (да не споменавам какъв и беше прякора на млади години) взела да разбира и от енергетика?
48
1
 
19
 
! Отговори
Отчето преди 1 година
Ако Господ слушаше лисиците , от небето ще валят кокошки!
47
0
 
14
 
! Отговори
Лоренцо преди 1 година
Надето беше много хубава и бедничка, а сега нее.
46
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дъртата секретарици добре си поживя на гърба ни, че и нагла пак да се показва и обажда. Заради такива хора сме най-бедните в ЕС, те през цялото време се стремяха само за своето забогатяване съответно и повишаване на личния си стандарт, но не и на народа.
45
1
 
19
 
! Отговори
Противна преди 1 година
продажна женица е Надежда Михайлова/Нейнски