ДБ: Да се премахнат всички комунистически символи от публични места

Върху тях задължително да се посочва престъпния характер на режима
17 ное 2022 18:10, Йоана Цонева
355
ДБ: Да се премахнат всички комунистически символи от публични места
Снимка: БГНЕС

"Демократична България" предлага комунистическите символи да се премахнат от публичните места. Върху паметниците, които не могат да бъдат преместени веднага, следва да бъде написано, че са "свързани с комунистическия режим, довел до национална катастрофа".

По-рано днес Мартин Димитров и група народни представители от ДБ са внесли законопроект за изменение и допълнение на Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен.

Предложените от тях промени на практика задължават държавните органи и местната администрация да премахнат от публичните места символите от периода на комунистическия режим в България от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г., или такива в негова възхвала. Това се отнася до лозунги, надписи, знаци, снимки и всякакви други обекти.

Министерството на културата следва да определи културен институт, на който въпросните организации, териториални звена, органи на местно самоуправление и местна администрация могат да предоставят произведения на изкуството - скулптури снимки и други, пресъздаващи идеологията на комунистическия режим в България.

Още по темата
Законопроектът забранява поставянето на символи "невярно пресъздаващи или възхваляващи дейността и историята на комунистически организации" на публични места. Когато съществуващите символи или произведения на изкуството са паметници, чието преместване не може да бъде осъществено незабавно, или представляват паметник-костница, на тях се поставят указателни табели със следния текст:

"Комунистическият режим в България от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г., довел страната до национална катастофа, и дейността на Българската комунистическа партия са обявени за престъпни със закон, приет от 38-ото Народно събрание."

При нарушения на правилата и непоставяне на табела съответният областен управител следва незабавно да отстрани паметниците.

Символи или произведения на изкуството, свързани с комунизма, трябва задължително да посочват престъпния характер на режима, пише още в проекта на ДБ.

За нарушения на разпоредбите на длъжностните лица се налага глоба в размер от 500 лева до 3000 лева. За всяко следващо нарушение глобата става двойна, става ясно от заключителните разпоредби на текста.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


355
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
311
1
 
0
 
! Отговори
Добри преди 1 година
До ПЕТКОГрад Добрич, бул.,,Русия''49, във входа на блока, портрети на : Т.Живков и Вл. Ленин. Поставени от домоуправителката, без взето решение на Общо събрание на блока. Същата живвее на етаж 12, ап.82.
310
1
 
6
 
! Отговори
БЮСТ ПАМЕТНИК преди 1 година
ДБ: "Да се премахнат всички комунистически символи от публични места" и на тяхно място да се сложи БЮСТ ПАМЕТНИК собраза на Христо Иванов! ТЕЗИ ХОРА ДРУГИ ПРОБЛЕМИ ЗА РЕШАВАНЕ НЯМАТ ЛИ? ДЪРЖАВАТА МАЙ ПОТЪВА, А ТЕ САМО С ОРЪЖИЕТО ЗА УКРАЙНА И РУСКИТЕ ПАМЕТНИЦИ СЕ ЗАНИМАВАТ!
309
2
 
3
 
! Отговори
ПЕТКО преди 1 година
До От хоратаПО важно е на кои. ги продае ???Не ги продае на американи а на комунисти :):) И за това всички милиардери в БГ са русофилски *** до един като почнеш с приватизаторката нинова. минеш през Банев,Ковачки и накрая до руския консул Гергов
308
0
 
3
 
! Отговори
ПЕТКО преди 1 година
До Анонимен"Те тия комунистически символи ако ги нямаше тия щяха да мият и лижат краката на султана"Няма нищо по тъпо от русофила !!
307
0
 
1
 
! Отговори
ПЕТКО преди 1 година
До Николай СтоименовСъгласен съм давай да се почваме дай адрес !
306
2
 
5
 
! Отговори
Николай Стоименов преди 1 година
Да се премахнат моментално физически всички които посегнат на паметниците
305
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И на мястото на паметника слгаме паметник на великия евроатлантик Мравояда,събул *** и надупен към Америка
304
1
 
6
 
! Отговори
Тончо Тончев преди 1 година
Паметникът си е там и там ще си остане. Какво искат от партията на лудите в България - ДБ - няма сериозно значение.
303
1
 
10
 
! Отговори
Да попитам преди 1 година
А Бойкикев ще се отрече ли от майка си чрез Държавен вестник?
302
5
 
1
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Б.е махайте символите на Окупатора!
301
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те тия комунистически символи ако ги нямаше тия щяха да мият и лижат краката на султана
300
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хвърля се един медиен оглозган кокал и гладните, озверели българи почват да се препират! ...а искам да питам "привържениците" на дай България, вие в ред ли сте?!
299
2
 
3
 
! Отговори
Ристьо Лодаров преди 1 година
НДК е съветски паметник на културата. Да се разруши незабавно и на негово място да се се направи още един мол.
298
2
 
9
 
! Отговори
От хората преди 1 година
И.Костов от кои е и какъв беше при социализма.Хора ,на Франко в Испания махнати ли са паметниците.Спомнете си кой продаде българските заводи за жъти стотинки. Миризливото си е ***,но тези не се спират.Да не забравяме хубавото-безплатно образование, здравеопазване и т.н.Комунизма на тези им пречи също като на калпавия ...
297
2
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
ДБ ще трошат камъни за 200 метровия паметник в центъра на София на Тато!
296
2
 
10
 
! Отговори
хаха преди 1 година
До да започнем с паметника на американските летци разрушили половин САми започваи в амриканското посолтво е !
295
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До326. Кои вярва балъците ти. Броени сгради колкото пръсти на ръцете са бомбардира ни в София. Сгради с архитектурна стойност са запазени от бомбите.
294
10
 
8
 
! Отговори
Сълза и смях преди 1 година
Правилно.....Това трябваше отдавна да стане...
293
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да започнем с паметника на американските летци разрушили половин София, а Ристю?Какво ще кажеш? Тя идеята е тотално да се скъса историческата памет, че нещо буксува евроатлантическата промивка
292
7
 
13
 
! Отговори
хм преди 1 година
В желанието си да се харесат ,явно ДБ не виждат ,че потъват. Жалка история! Паметници ще рушат. Вандали! Лошото също е част от историята и е добре да го помним и уважаваме. Чудя се как поредния *** не е решил да погребе костите от църквата в Батак...