Нямало забрана за износ на продукти от руски петрол

Ограничението било само за петрол внесен по нефтопровод
34
Нямало забрана за износ на продукти от руски петрол
Снимка: БГНЕС

Няма изрична забрана за износ на нефтопродукти, произведени от суров руски петрол, внесен по море. Само по нефтопровод, заяви в Министерския съвет служебният вицепремиер по икономическата политика и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, цитиран от БТА. Той увери, че страната ни се е запознала обстойно с европейския регламент, регулиращ тази тема.

"Прочели сме и сме се запознали с регламента много обстойно. Анализирали сме го. В него няма изрична забрана за износ на нефтопродукти, произведени от преработения суров руски нефт. Такава забрана има за суров нефт, получен по нефтопровод. За получения по морски транспорт няма забрана, а България внася нефт с морски транспорт", поясни още Христо Алексиев.

Служебният вицепремиер обяви, че по темата ща бъде организирана и среща с представители на Европейската комисия, за да „бъде изчистен“ този въпрос. В самия регламент има някои неизяснени въпроси, смята още Христо Алексиев.

Той даде пример с авиационното гориво, което в страната ни се произвежда единствено от „Лукойл“.

"Ако един самолет бъде зареден и излети за Нидерландия например, това износ ли е или не е износ? Възникват още много други такива въпроси", каза Христо Алексиев. Той призова по темата да не се правят спекулации, а въпросът да бъде изяснен от компетентните органи.

Вицепремиерът припомни, че постигнатите договорености с ръководството на "Лукойл" могат да доведат до по-големи приходи в бюджета на България.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: петролхристо алексиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
0
 
! Отговори
Tъп министър преди 1 година
По некомпетентен, да не кажа рап, министър сме нямали. За министъра на енергетиката ми е думата
26
1
 
2
 
! Отговори
Даже тъжно преди 1 година
На всеки е ясно,че ЕС не е имал в предвид...България от изключението да печели пари. Дерогацията е за помощ на засегната икономика, а не за далавера. И в тази връзка направо е изумително падението на нашия " елит" да слугува на лукойл и Русия. Ако се затвори този завод , национализират се складовете му и се внася бензин горивата ще бъдат дори по евтини. Но.....подкупи..няма....,четирихилядниците остават без 4 000 .....
25
3
 
5
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 година
Ше ви спре и далаверата и дерогацията с руския петрол ---ВЕДНАГА ЩОМ УКРАИНЦИТЕ ИЗДРУСАТ ПРИСТАНИЩЕТО НА НОВОРУСИЙСК.../.БЪДЕТЕ СИГУРНИ/....НИТО САЩ , НИТО ЕС , ЩЕ ТЪРПЯТ РАЗНИ ТАРИКАТИ-ВЪШКАРИ ДА ИМ ПРАВЯТ ДЪМПИНГ НА ГОРИВАТА !Червените *** у нас --явно не вдявата тази ЕЛЕМЕНТАРНА истина!
24
2
 
5
 
! Отговори
Баш тъй е.. преди 1 година
ДЕБЕЛА КОЛАРСКА СПИЦА ЗА РУСИЯ....ХАХА.
23
2
 
4
 
! Отговори
ПАРИ ИМА преди 1 година
ЗА СВОБОДАТА НА УКРАЙНА----А ЗА РУСИЯ ...ДЕБЕЛА КОЛАРСКА СПИЦА!!!!
22
0
 
4
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 година
Ами ходете при Путин да му се молите ДА СПРЕ ВОЙНАТА ---КАТО НАПУСНЕ УКРАЙНА...хаха..ДА СИ ХОДИ У РУСИЯ.
21
3
 
2
 
! Отговори
Не е баш тъй преди 1 година
До НЕРАЗБИРАЕМО Е: "ДУХЪТ НА ЗАБРАНАТА Е ДА НЯМА ПАРИ ЗА СПОНСОРИРАНЕ НА ВОЙНАТА В УКРАЙНА". Тъкмо обратното: Духът на забраната е войната в Украйна да продължава до последният украинец. Вместо да е посредник за спиране на войната, Брюксел прави всичко възможно тя да продължава колкото се може по-дълго.
20
1
 
6
 
! Отговори
НЕ СЕ ПРАВЕТЕ... преди 1 година
...НА ДИСТАРИКАТИ ЩОТО ШЕ ГРИЗНЕТЕ ДЪРВОТО ОТ ЕС!...ПРАВИТЕ ДЪМПИНГ НА ГОРИВАТА В ЕС--А ТОВА Е НАКАЗУЕМО...!
19
3
 
1
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
19, те. нямат право да ни казват какво и откъде да купуваме и продаване, но спират еврофондовете на тоя, които вземат решенията и се подчиняваме. Разбира се, подчиняват се тоя, които вземат милиарди на наш гръб. И докато не се разбере това, оправия в България няма да има. Така е и с еврозоната. Печелят малко хора на чужди гърбове, но лошото е, че колкото и да са малко, тия хора са завзели властта.
18
1
 
0
 
! Отговори
Сусо преди 1 година
Само тра ла ла!
17
2
 
2
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Не може така 700 млн за бягат от най-големия ни враг-Нидерландия. Тия говорят не за трета, а за четвърта световна война. Сега ще си проличи, имаме ли полза от ЕС или сме дойна крава.
16
1
 
1
 
! Отговори
някой преди 1 година
Много "експерти" във форума. Смехя ми отговори износа на горва за Румъния и Гърция износ ли е? От рафинерията в Бургас се изнасят горива за бензиностанциите в САЩ,като само в Ню Йорк има 26 бензностанции на ЛУКойл! Кой ти е казал,че ЛУКойл изнася горива, а дали това не става през междинни фирми от България и какво им пречи на руснаите да създадат 5 нови фирми,които на теория нямат нищо общо помежду си и изнасят горива!
15
3
 
9
 
! Отговори
зАз преди 1 година
Ооох, "хем ги сърби, хем ги боли, като млада булка" у европейския парламент, а инак ЕП определи таван за цената на Газта, но нашите медии "срамежливо мълчат", познайте каква е тя - 3,000 Долара за 1,000 кубо метра газ!!!!!!! А, ние навремето ревахме, че 370 Долара за същите 1,000 куб. метра газ за Бг били живодерство!!! Мистър Пу се тресе от смях, а Газпром ще отчита печалби...
14
13
 
7
 
! Отговори
РоZияКапут преди 1 година
Скапани руски подметки ще ядете служебни санкции от Брюксел! ОТ ЯНУАРИ 2023 Г В ЕС СПИРА ВНОСА НА НЕФТО ПРОДУКТИ ОТ РУСКИ НЕФТ! А НА ГУБЕРНИЯТА БГ Е ДАДЕНА ОТСРОЧКА ДО 24 ТА ГОДИНА ДА ВНАСЯ РУСКИ НЕФТ ЗА СОБСТВЕНИ НУЖДИ, СЛЕД 2024 Г АКО ПРОДЪЛЖИ ВНОСА- САНКЦИИ!
13
1
 
12
 
! Отговори
НЕРАЗБИРАЕМО Е преди 1 година
Да Има забрана САМО за нефта по нефтопровод!!!! КАТО ДУХЪТ НА ЗАБРАНАТА Е ДА НЯМА ПАРИ ЗА СПОНСОРИРАНЕ НА ВОЙНАТА В УКРАЙНА!!! ТОВА Е КАТО ДЯВОЛЪТ ДА ЧЕТЕ ЕВАНГЕЛИЕТО!
12
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еднорозите откакто ги отрязоха и от Туитър съвсем изтрещяха:))
11
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вчера Радев каза, че нефтопроводът Бургас - Александропулос щяло да запоне да работи в обратна посока!!!! Защо медиите не обърнаха внимание на този детайл от говоренето му?
10
7
 
4
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 година
СПРЕТЕ ИЗНОСА И ДЪМПИНГА НА ГОРИВА В ЕС---ОТ РУСКИЯ ПЕТРОЛ!!---ТАЗИ ВРЪТКА ЩЕ ВИ СТРУВА АДСКИ СКЪПО !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
9
8
 
7
 
! Отговори
Глупости преди 1 година
РУСКИЯ ПЕТРОЛ И НЕГОВИТЕ ДЕРИВАТИ ----СА САМО ЗА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ --------- А НЕ ЗА ДА СЕ ПРАВИ ДЪМПИНГ В ЕС НА ВНОСНИТЕ ГОРИВА!!!!!!!НЕ ЛЪЖЕТЕ НАРОДА --ЗА СИ ПЪЛНИТЕ ГУШИТЕ И ТЕЗИ , НА РУСКИТЕ УБИЙЦИ!!!!
8
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ако един самолет бъде зареден и излети за Нидерландия например, това износ ли е или не е износ? Възникват още много други такива въпроси", каза Христо Алексиев.", ми не е износ бре тАлууП савеЦки